Hyppää sisältöön

Korona on verottanut kirjastojen lainausmääriä Kymenlaaksossa – Kotkassa lukuintoa pyritään lisäämään yllätyskassien avulla

Kirjastojen lainausmäärät laahaavat kymmenisen prosenttia viime vuotta jäljessä.

Korona-aika näkyy myös kirjastoista lainattavan aineiston määrässä. Kuva: Tiia Korhonen / Yle

Koronaepidemia on vähentänyt lainojen määrää Kymenlaakson kirjastoissa.

Kotkan kirjastoissa lainausmäärät putosivat lokakuussa viime vuoteen nähden yhdeksän prosenttia. Vielä syyskuussa lainausprosentti oli pari prosenttia viime vuotista korkeampi.

Kirjastossa ilmiöön pidetään syynä esimerkiksi kiristynyttä maskisuositusta.

– Asiakasvolyymit ovat hyvin pieniä. Kirjaston tiloissa tuolit on vähennetty vähintään puoleen, ja kaikkialla on ohjeistuksia, joissa pyydetään välttämään oleilua tiloissa. Se kyllä näkyy valitettavasti lainauksissa, palvelupäällikkö Eija-Liisa Kasesniemi sanoo.

Asiakkaita houkutellaan aineistojen pariin

Sähköisten e-aineistojen käyttö on puolestaan ollut kasvussa Kotkassa, ja kirjastossa toivotaan, että ihmiset hyödyntäisivät niitä edelleen.

– Pyrimme yhä enemmän ohjaamaan ihmisiä e-aineistojen pariin, ettei lukeminen hiipuisi kokonaan sen takia, jos kirjastoon ei uskalleta lähteä, Kasesniemi sanoo.

Aikuisten lukuintoa pyritään lisäämään Kotkassa myös yllätyskassien avulla.

Karhulan kirjastosta voi tällä viikolla lainata kasseja, joihin kirjastovirkailijat ovat koonneet eri teemoja käsitteleviä kirjoja, lehtiä ja DVD-levyjä.

Yllätyskasseja kokeiltiin ensimmäistä kertaa viitisen vuotta sitten, jolloin muun muassa erotiikka-aiheiset kassit olivat suosittuja.

Joulukuussa yllätyskasseja tulee lainattavaksi myös Kotkan pääkirjastoon.

Kävijämäärät vähentyneet lainauksia enemmän

Kouvolan kirjastoista lainattiin lokakuussa noin kahdeksan prosenttia vähemmän aineistoa kuin viime vuonna.

– Toisaalta osalle väestöstä lukemisesta on tullut entistä tarkeämpää, kun kotona ollaan paljon, Kouvolan kirjastopalvelujohtaja Selja Kunttu sanoo.

Kuntun mukaan kirjastojen kävijämäärät ovat vähentyneet lainojen määrää enemmän. Lokakuussa kävijämäärät vähenivät yli viidenneksellä viime vuoteen verrattuna.

– Tilojen käyttö esimerkiksi kokoontumiseen ja tapahtumiin on jäänyt pois, mutta aineiston lainaus on jatkunut, Kunttu sanoo.

Kirjastopalvelujohtaja ei usko, että maskisuosituksella on ollut Kouvolassa vaikutusta kirjastojen kävijä- tai lainausmääriin.

– Ratkaisevana tekijänä on ennemminkin pandemian kokonaisvaikutus esimerkiksi kokoontumiseen. Asiakkaat ovat kyllä hyvin ruvenneet käyttämään maskeja kirjastossa asioidessaan, Kunttu sanoo.

E-aineistojen käyttö kasvoi Kouvolassa keväällä, kun kirjastot olivat koronan takia suljettuina.

– Nyt, kun ihmiset pääsevät taas liikkumaan, käyttö on palautunut melko lähelle viime vuotta. Sähköisten kotimaisten sanoma- ja aikakauslehtien käyttö jatkaa tasaisesti kasvuaan, Selja Kunttu sanoo.