Kenkäsuunnittelija Minna Parikka lopettaa, vaikka vuosi on ollut yrityksen tuloksekkain: "Olen miettinyt pitkään, pitäisikö elämässä tehdä jotain muutakin"

Parikka kertoo jäävänsä luovalle tauolle. Kaikki on avoinna uudelle seikkailulle.

Minna Parikka lopetti aiemmin tänä vuonna Helsingin Aleksanterinkadulla sijainneen kivijalkamyymälänsä. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Kenkäsuunnittelija Minna Parikka lopettaa yritystoimintansa vuoden lopussa. Parikan mukaan lopettamisen syy on puhtaasti henkilökohtainen – ei taloudellinen tai koronaviruskriisistä johtuva.

– Tämä on tullut monelle kuin puun takaa, sillä meillä on ollut tuloksellisesti yrityksen 15-vuotisen historian paras vuosi, Parikka kertoo.

– Olen miettinyt pitkään, pitäisikö elämässä tehdä jotain muutakin kuin kenkiä Minna Parikka -brändin sisällä, hän lisää naurahtaen.

Helsingin Aleksanterinkadulla sijaitsevan kivijalkamyymälän ovet sulkeutuivat jo aiemmin tänä vuonna, verkkoputiikki on viimeistä päivää auki 20.12.2020. Espanjan tehtaalta on tulossa vielä viimeinen pieni erä uusia kenkiä, mutta siinä kaikki.

Koronaviruskriisistä ja Aleksanterinkadun kivijalkakaupan sulkemisesta huolimatta yrityksen kokonaisnettomyynti on kasvanut viime vuoteen nähden 21 prosenttia, eikä velkaakaan ole ollut kymmeneen vuoteen, yrityksen verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan.

– Olemme keskittyneet verkkokauppaan ja suoraan kuluttajille myymiseen. Kun myy tuotteensa itse eikä jälleenmyyjien kautta, katteet ovat paljon paremmat, Parikka avaa vuoden tulosta.

Edessä "määrittelemättömän pituinen luova tauko"

Parikka perusti omaa nimeään kantavan kenkäbrändin 15-vuotta sitten ollessaan 25-vuotias.

Yritys kasvoi ja herkullisen värisiä, iloisia ja tunnistettavia kenkiä sai bongata vuosien varrella julkkisten, kuten Lady Gagan ja Kardashianin perheen jaloista. Suosikiksi ovat Parikan mukaan nousseet viime vuosina kengät, joista pilkistää pupun korvat.

Tänä vuonna Parikka täytti 40 ja päätti, että nyt on määrittelemättömän pituisen luovan tauon paikka.

– Olen ollut melkein koko aikuisuuteni ajan yhdessä duunissa, omassa yrityksessäni. Viimeiset vuodet olen painanut aika lujaa töitä, ennen tyttäreni syntymää melkeinpä 24 tuntia vuorokaudessa, Parikka sanoo puhelimessa ja taustalta kuuluu 2-vuotiaan tyttären jutustelu.

Työ suunnittelun parissa kiinnostaa edelleen

Parikka myös toteaa, ettei omaa yritystä ja brändiä pyörittäessä jää aikaa aina sille, mitä hän eniten haluaisi tehdä, eli suunnittelulle.

Hän näkee itsensä työskentelevän luovan suunnittelun parissa, muttei ole vielä rajannut suunnitelmiaan tarkemmin.

– Se voisi olla suunnittelun alalla melkein mitä tahansa, tai alalla, jossa käytetään luovaa ajattelua. Minua kiinnostaa päästä luomaan yhden tuotteen sijaan monipuolisia maailmoja ja tarinoita.

Poissuljettua ei ole myöskään kenkäsuunnittelun pariin palaaminen.

– Mutta siihen tulisi palata täysin uudesta tulokulmasta. Tekeminen ei saa alkaa toistaa itseään liikaa.

– Olen aina kannustanut muitakin suureen seikkailuun ja eteenpäin heittäytymiseen, joten tämä on nyt minun seuraava suuri seikkailuni, Parikka tuumaa ja naurahtaa.

Verkkokauppa sulkeutuu suunnitelmien mukaan 20.12.2020. Parikka arvioi, että Stockmannilla kenkiä on myynnissä vielä ensi kevään ajan.

Juttua päivitetty 9.11. klo 8.57: Korjattu virheellisesti ilmoitettu verkkokaupan sulkeutumisajankohta.

Onko Minna Parikka sinulle tuttu brändi? Voit keskustella aiheesta 10.11. kello 23:een asti.

Lue myös: