1. yle.fi
  2. Uutiset

Koronarokote on kulman takana ja Yhdysvalloissa pian uusi presidentti – kurssit ampaisivat nousuun

Lentoyhtiö Finnairin osake päätyi 27 prosentin nousuun.

pörssit
Välittäjä työskentelee Frankfurtin pörssissä.
Pörssit ympäri maailman ovat avautuneet nousuun. Kuva on Frankfurtista.Maximilian Von Lachner / EPA

Euroopassa pörssikurssit ja öljyn hinta ovat olleet nousukiidossa sen jälkeen, kun lääkeyhtiöiden Pfizerin ja BioNTechin yhteistyössä kehittelemä koronarokote osoittautui testauksessa olevan 90 prosenttisen tehokas estämään tartuntoja.

Myös Yhdysvalloissa pörssit aukesivat nousuun. Dow Jones -indeksi nousi kaupankäynnin aluksi 4,4 prosenttia ja S&P 500 -indeksi kolme prosenttia. Kaupankäynnin jatkuessa Atlantin takana nousu ei hyytynyt, vaan useampikin indeksi kohosi ennätyslukemiin.

Helsingin pörssin yleisindeksi oli iltapäivällä noin 3,7 prosentin nousussa. Kaupankäynnin päättyessä yleisindeksi asettui Helsingissä lukemaan 3,57.

Erityisesti koronaviruksesta kärsineiden yritysten osakkeiden arvo on kasvanut. Finnairin osake oli noin puoli neljältä reilun 23 prosentin nousussa, ravintolayhtiö NoHo Partnersin reilun 20 prosentin nousussa. Finnairin nousu piti pintansa pörssipäivän loppuun saakka, sillä päätöskurssissa nousua oli edellisestä päivästä peräti 27 prosenttia. Nohon päivänousu asettui vajaaseen 22 prosenttiin.

Toisaalta, koronaepidemiasta esimerkiksi lisääntyneen kotonaolon myötä hyötyneiden yritysten osakkeilla kauppaa käytiin alenevin kurssein. Esimerkiksi Keskon B-osake päätyi vajaan seitsemän prosentin laskuun.

OP:n pääanalyytikko Antti Saari sanoo, että rokoteuutisista kiitoon lähtivät ne osakkeet, joihin korona myös iski kaikkein kovimmin.

– Jos rokote saadaan, niiden tilanne näyttää aika hyvältä, Saari sanoo.

Saaren mukaan markkinoilla eletään nyt sen ajatuksen mukaan, että ensi vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla on koronan suhteen jo selvästi paremmat olosuhteet.

– Markkinat ovat reagoineet koronauutisiin aiemminkin, mutta nyt annettiin ensimmäistä kertaa vakuuttavaa dataa. Siksi nähtiin myös suurin reaktio, mitä rokoteuutiset ovat tähän mennessä aiheuttaneet.

Finnairplan i luften.
Koronarokotteen toivotaan tuovan nostetta pahoin kärsineelle Finnairille ja matkailualalle.Henrietta Hassinen / Yle

Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén korostaa, että markkinoilla on ollut koko ajan se odotus, että koronaan löydetään rokote kuluvan vuoden lopulla tai ensi vuoden alkupuolella.

– Juuri sen odotuksen varassa yhdysvaltalaisilta pörssiyhtiöiltä odotetaan ensi vuonna ennätystuloksia.

Näin tulkiten tämän päivän uutinen ei ollut yllätys vaan markkinoiden odotus.

– Mutta onhan tämä tosi iso helpotus ihan jokaiselle. Ja jos mietitään noita ensi vuoden tulosodotuksia, niin tästä niille odotuksille saadaan katetta, Vilén sanoo.

Nousu on ollut vahvaa muuallakin. Lontoon FTSE 100 -indeksi on iltapäivällä vajaan kuuden prosentin nousussa, samoin Frankfurtin DAX ja Milanon FTSE MIB. Pariisin pörssissä nousu on vielä tätäkin vahvempaa.

Myös Yhdysvaltojen S&P 500 ja Dow Jones Industrial Average avasivat nousuun.

Vilen Helsingin Messukeskuksessa.
Inderesin Sauli Vilénin mukaan rokoteuutinen ei ollut markkinoille yllätys, mutta helpotus se oli.Laura Railamaa / Yle

Bidenin valinnalle hyvä vastaanotto markkinoilla

Kyse ei kuitenkaan ole vain lupaavista rokoteuutisista.

Nousuvireen takana on myös se, että Yhdysvaltain presidentiksi nousee Joe Biden.

– Markkinat ovat ottaneet Bidenin valinnan vastaan oikein hyvin. Useampi osakemarkkina hipoo kaikkien aikojen ennätyksiään, kertoo Danske Bankin päästrategi Valtteri Ahti.

Osakehintojen nousu maanantaina alkoi Aasiasta. Esimerkiksi Tokion Nikkei 225 -indeksi päätyi korkeimmalle tasolleen 29 vuoteen, kun pörssin sulkeutuessa indeksi oli kohonnut yli kaksi prosenttia ja noin 24 840 pisteeseen. Tämä tapahtui jo ennen rokoteuutisia.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Financial Times ja muut talousmediat arvioivat, että Joe Bidenin odotetaan helpottavan Yhdysvaltain ja Kiinan taloudellisia suhteita. Esimerkiksi Hong Kongiin listattu siruvalmistaja SMIC on ollut Yhdysvaltojen pakotteiden vuoksi vaikeuksissa, mutta Bidenin voiton jälkeisenä pörssipäivänä yhtiön kurssi oli 2,5 prosentin nousussa.

On kuitenkin syytä muistaa, että kauppasota ei ole ollut vain Donald Trumpin tai republikaanisen puolueen missio – myös demokraatit ovat suhtautuneet Kiinan taloudellisen vallan kasvuun hyvin kriittisesti.

Markkinoilla todennäköisesti uskotaan, että vallanvaihto Yhdysvalloissa antaa kuitenkin mahdollisuuden liennytykseen.

"Edessä vakaampi aika"

Danske Bankin päästrategi Valtteri Ahdin mukaan markkinoiden hyvä vastaanotto johtuu siitä, että Joe Biden on ennustettava.

– Markkinoilla ajatellaan, että edessä on vakaampi aika. Samaan aikaan Bidenin suunnittelemat veronkorotukset eivät todennäköisesti toteudu, sillä republikaanit pitävät todennäköisesti senaatin hallussaan.

Vaikka Ahti uskoo että kauppasota ja geopoliittiset konfliktit ovat tulleet jäädäkseen, hän kertoo, että Bidenin myötä lähestymistapa tulee muuttumaan.

– Biden tulee rakentajana toimimaan Euroopan, Korean, Japanin ja muiden liittolaistensa kanssa, eikä ryhdy sooloilemaan kuten Trump. Suomea ja suomalaisyrityksiä ajatellen kauppasota Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä tuntuu absurdilta nyt, kun Biden on valittu.

Ahti muistuttaa, että vaalihumun hälvettyä on aika kääntää katseet takaisin koronan ja talouden suhteisiin. Hänen mukaansa markkinoille pahinta myrkkyä olisivat laajat sulkutoimet.

– Biden ei saa vähätellä koronaa, niin kuin Trump aikoinaan teki.

Joe Biden
Yhdysvaltain tulevan presidentin Joe Bidenin toimet ovat ennustettavissa toisin kuin hänen edeltäjänsä Donald Trumpin, uskovat asiantuntijat. AOP

Senaatin valtasuhteet vielä auki

Joe Bidenin odotetaan hoitavan koronakriisiä edeltäjäänsä paremmin – ja käynnistävän myös mittavia taloutta tukevia elvytystoimia.

On kuitenkin yhä epävarmaa, millaisia mahdollisuuksia Yhdysvaltain seuraavalla presidentillä on viedä läpi päätöksiään. Kyse on siitä, kuka saa hallintaansa Yhdysvaltain senaatin.

Yhdysvaltain kongressi on jakautunut kahteen kamariin. Näistä edustajainhuone on demokraattien hallinnassa. Senaatin kohtalo sen sijaan on yhä auki.

Tämä kamari on ollut republikaanien hallussa ja todennäköisesti jatkosta päätetään vasta tammikuussa Georgian osavaltiossa järjestettävissä uusintavaaleissa.

Mikäli demokraatit voittavat Georgiassa, kummallakin puolueella on yhtä monta senaattoria – ja silloin varapresidentin ja senaatin puheenjohtajan Kamala Harrisin ääni ratkaisisi demokraattien hyväksi.

Bidenin valinta tietää hyvää Suomelle, sanoo EK

Republikaanien voitto olisi tulevalle presidentti Bidenille huono uutinen. Markkinoille se sen sijaan saataisi olla myös mieleen, mikäli presidentti ei saa läpi liian “vasemmistolaisiksi” tulkittuja uudistuksia.

Kaikkia uudistuksia senaatti ei voi estää. Biden on luvannut ensi töikseen tuoda Yhdysvallat takaisin Pariisin ilmastosopimuksen piiriin ja hän voi tehdä sen riippumatta senaatista.

Tämä voi avata myös suomalaisyhtiöille uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Suomen elinkeinoelämälle Bidenin valinta presidentiksi onkin ilouutinen, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton kauppapolitiikan johtaja Hanna Laurén.

– Pidemmällä aikavälillä Biden on luvannut tuoda Yhdysvallat takaisin niihin yhteisiin pöytiin, joista Trump ovet paukkuen lähti.

Laurénin mukaan Bidenin valinnasta hyötyvät Suomessa muun muassa uusiutuvan energian teollisuus, akkuteollisuus ja terveysteknologia.

– Nämä eivät tietenkään heti vaalipäivän jälkeen realisoidu, mutta tämä on suuntaa, jossa meidän osaamisemme pääsee oikeuksiinsa.

Myös presidentti Sauli Niinistö kertoi eilisessä puheessaan uskovansa Yhdysvaltojen palaavan järjestäytyneen kansainvälisen yhteistyön piiriin.

Niinistön mukaan tästä voi hyötyä suomalainen teknologia jäänmurtajista viidennen sukupolven kännykkäverkkoihin. Ne ovat ratkaisuja siihen, "mistä Yhdysvalloissa on puutetta tai puhetta".

Lue seuraavaksi