Hyppää sisältöön

Sota Etiopian pohjoisosissa jatkuu – Afrikan unioni vaatii loppua taisteluille Tigrayn alueella

Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan sotiminen olisi vaatinut jo satoja kuolonuhreja.

Poliisi istuu tarkastuspisteellä Etiopian pohjois-osassa Tigrayn alueella. Kuva: Eduardo Soteras / AFP

Etiopian ilmavoimien koneet ovat jatkaneet Tigrayn alueen pommittamista. Sota maan pohjoisosissa on vaatinut vahvistamattomien tietojen mukaan jo satoja kuolonuhreja.

Uutistoimisto Reuters raportoi, että Etiopian armeijan upseeri väitti jopa 500 Tigrayn alueen taistelijan saaneen surmansa Kirakissa. Turvallisuuslähteiden mukaan myös Etiopian armeija olisi menettänyt satoja sotilaita taistelussa Danshan kaupungista.

Reuters huomauttaa, että näitä tietoja ei ole voitu vahvistaa. Kuitenkin myös uutistoimiston diplomaattilähde arvioi, että kuolleiden määrä liikkuu sadoissa.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Uutistoimisto AFP kertoo, että Amharan alueen pohjoisosissa haavoittuneita kuljetaan jatkuvasti sairaaloihin.

Sanjan kaupungin sairaalassa työskentelevä lääkäri kertoi AFP:lle, että sairaalaan oli tuotu 98 hallituksen sotilasta ampumahaavojen vuoksi. Lääkäri ei halunnut kertoa nimeään.

Lääkärin mukaan vakavammin haavoittuneita oli viety isompiin sairaaloihin Gondariin ja muihin kaupunkeihin.

Sairaalalähteistä ja avustustyöntekijäiltä koottujen tietojen perusteellla yli 200 sotilasta on haavoittunut, AFP sanoo. Näiden tietojen pohjalta on vahvistettu kahdeksan sotilaan kuolleen.

Tigrayn poliisi tarkastuspisteellä Etiopian pohjois-osassa Tigrayn alueella syyskuussa 2020. Kuva: Eduardo Soteras / AFP

Maanantaina Tigrayn vapautusrintama ilmoittaa Etiopian ilmavoimien tehneen kymmenen iskua alueen kohteisiin. Rintama sanoo ampuneensa yhden lentokoneen alas. Tietoa ei ole voitu vahvistaa, sillä tietoliikenneyhteydet alueelle ovat poikki. Etiopia on kiistänyt, että se olisi menettänyt sotilaskoneita.

Paikallishallinnon kurinpalautus

Tigrayssa nähdään, että Etiopian hallitus on tehnyt Tigrayn paikallishallinnosta maan vaikeuksien syntipukin. Välit kärjistyivät syyskuussa, kun alueella pidettiin vaalit. Tämä uhmasi keskushallinnon määräystä, jonka mukaan koronaviruksen oloissa vaaleja ei olisi saanut järjestää.

Tigrayhin julistettiin viime viikolla poikkeustila. Alueen johtajat sanovat joutuneensa aiheettomasti korruptiosyytteiden kohteeksi ja erotetuiksi. Tigrayn valtapuolueella oli keskeinen asema Etiopiassa ennen kuin nykyinen pääministeri Abiy Ahmed nousi valtaan kaksi vuotta sitten.

Tigrayn vapautusrintaman johtaja ja alueen presidentti Debretsion Gebremichael. Kuva: EPA-EFE/STR

Tigrayn maakuntaa hallitsee vapautusrintama TPLF, jota pidetään sotilaallisesti voimakkaana. Vapautusrintaman ja sen liittolaisten joukoissa on International Crisis Group -järjestön mukaan jopa neljännesmiljoona miestä.

Ryhmittymä on saanut sotakomemusta taistellessaan vuosia sitten Eritrean alueen sissejä vastaan. Koko Etiopian mitassa se sai merkittävän aseman kukistettuaan 1990-luvun alussa maata hallinneen diktaattorin Mengiste Haile Mariamin.

Televisioidussa vetoomuksessa vapautusrintaman johtaja Debretsion Gebremichael kehotti Afrikan unionia estämään Etiopian luisumisen sisällissotaan.

Rauhanpalkittu pääministeri sotaisena

Pääministeri Abiy Ahmed syytti Tigrayn vapautusrintamaa "demokraattisen muutoksen vastaisten voimien tukemisesta ja aseistamisesta".

Pääministeri Abiy sai aluksi uudistushankkeistaan ulkomaailman myötätunnon ja vuosi sitten jopa Nobelin rauhanpalkinnon. Nyt hän joutuu vakuuttamaan ulkomaailmalle, että maa ei ole matkalla sisällissotaan.

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed vastaanotti vuoden 2019 rauhanpalkinnon Oslossa. Kuva: Terje Bendiksby / AFP

Huoli siitä, että Etiopia on matkalla kaaokseen, on perusteeton ja seurausta siitä, ettei maamme tilannetta ole syvällisesti ymmärretty, Abiy viestitti Twitterin välityksellä.

Samalla hän vakuutti, että toimet tulevat päättymään pian, kun vallitseva "rankaisemattomuus" on saatu lakkaamaan.

Myöhemmin hän viestitti Twitterissä, että operaatio vapautusrintamaa vastaan sujuu suunnitellusti. Pääministeri kutsuu vapatusrintamaa "rikolliseksi juntaksi".

Pääministeri korosti Etiopian hoitavan omat asiansa. Kysymys itsenäisyydestä on keskeinen Etiopiassa. Sitä pidetään Afrikan ainoana maana, joka ei koskaan joutunut siirtomaaksi – Italian miehitysaikaa lukuunottamatta.

Kaaoksesta Etiopian johdossa kertoo kuitenkin se, että Abiy on erottanut sekä armeijan komentajan ja tiedustelujohtajan että myös maan ulkoministerin.

YK varoittaa pakolaisaallosta

YK vaati lauantaina sotivia osapuolia sallimaan humanitaatisen avun Tigrayn alueelle, jossa sen mukaan elää 200 000 pakolaista ja evakkoa. Noin 600 000 ihmistä on YK:n mukaan ruoka-avun varassa.

YK:n raportin mukaan tilanne voi johtaa valtavaan pakolaisuuteen ja muuttoliikkeisiin Etiopian sisällä ja myös rajojen yli. Raportissa arvioidaan, että konflikti saattaa suureen vaaraan lähes yhdeksän miljoonaa Tigrayn alueella ja sen rajoilla elävää ihmistä.

Sota Tigrayssa uhkaa laajeta naapurialueille. Sudanin mukaan suuri joukko pakolaisia on jo ylittänyt sen rajan. Ranskan mukaan liikkeellä on kolme tuhatta ihmistä.

Aiemmin Sudanin ilmoitettiin lähettäneen rajaseudulleen 6 000 sotilasta.

Myös paavi vetosi rauhan puolesta

Jopa paavi Franciscus korotti äänensä Etiopian rauhan puolesta. Hän kehotti välttämään aseellisen yhteenoton viettelyksen, tarjoten tilalle rukousta ja dialogia.

Katolisella kirkolla ei liene etiopialaisten keskuudessa välitöntä vaikutusta.

Yli puolet etiopialaisista on kristittyjä, joista useimmat tunnustavat Etiopian perinteistä ortodoksista kristinuskoa. Noin kolmasosa etiopialaisista on islamilaisia.

Etiopian asukasluku on YK:n arvion mukaan 109 miljoonaa. Valtavaa väestöä pirstovien kansallisten ja uskonnollisten jakolinjojen vuoksi olisi maan pohjoisosissa käynnistyneen konfliktin laajenemisella vakavat seuraukset koko maanosalle.

Lue myös:

Viime vuoden rauhannobelisti Abiy Ahmedilla on täysi työ pitää Etiopian sisäiset levottomuudet kurissa - rauha Eritrean kanssa on pitänyt

Rauhannobelistin johtamassa Etiopiassa sotilaat teloittavat ja kiduttavat, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty