1. yle.fi
  2. Uutiset

Liedon keskuskoulun oppilaat marssivat ulos vastalauseena keskuskoulun sisäilmaongelmien hoidolle – katso tallenne Ylen suorasta lähetyksestä

Oppilaat sanovat olevansa kyllästyneitä kunnan vitkasteluun tiedossa olevan ongelman hoidossa.

Lieto
Koululaiset marssivat sisäilmansa puolesta - Yle seurasi Liedon keskuskoulun oppilaiden mielenilmausta
Koululaiset marssivat sisäilmansa puolesta - Yle seurasi Liedon keskuskoulun oppilaiden mielenilmausta

Liedon keskuskoulun oppilaat marssivat ulos koulustaan maanantaina. Kyseessä on keskuskouluun oppilaiden mukaan hätähuuto vastauksena keskuskoulun sisäilmaongelmiin.

"Haista home!" luki 7.-luokkalaisten kylteissä, ja kulkueen matkaa kohti kunnantaloa siivitti rummunpärinä. Kunnantalon pihalla viritettiin rytmikäs huutokonsertti "sisäilman puolesta".

Koulun oppilaskunnan mukaan mielenilmauksen syynä on kyllästyminen kunnan vitkasteluun sisäilmaongelmien hoidossa. Koululaiset kertovat oireilleensa tiloissa jo pitkään, mutta koulutyötä on jatkettu tiloissa silti.

Oppilaskunnan toiminnassa aktiivisesti mukana oleva 8.-luokkalainen Ville Hiirsalmi kertoo useimmilla oppilailla olevan jonkinlaisia ongelmia, kuten nuhaa, tukkoisuutta, väsymystä ja päänsärkyä. Hänen mukaansa myös opettajat kärsivät tilanteesta, ja se vaikuttaa opetukseen ja oppimistuloksiin.

– Pitäisi päästä pois koulusta mahdollisimman nopeasti. Täällä ollaan vain kolme vuotta, ja kun tilanne vaikuttaa oppimiseen, tulisi täältä päästä nopeasti, sanoo Hiirsalmi.

Hiirsalmen mukaan monilla oireet hävisivät koronakevään etäopetusjakson aikana, ja tulivat takaisin kouluun paluun myötä.

Keskuskoulun tilannetta sekä korjaustarpeita on kunnassa selvitetty. Koululla on lisäksi sisäilma- ja hanketyöryhmä.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos THL teki tänä syksynä oppilaille oirekartoituksen, ja sen mukaan noin kolmannes oppilaista kertoo jonkinlaisista ongelmista.

Ensimmäisiä ratkaisuja odotetaan joulukuussa

Oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Neea Saarinen ojensi kunnanjohtajalle oppilaiden kannanoton. Kunnanjohtaja Esko Poikela kehui muorten aktiivisuutta, ja lupasi toimittaa oppilaiden viestin valtuutetuille.

– Meiltä on paljon kysytty ja paljon on puhuttu tästä asiasta, mutta mitään ei ole ikinä tapahtunut. Toivon, että nyt saadaan vihdoin asia etenemään, totesi Neea Saarinen.

Saarinen oli ilahtanut, että vaikka mielenilmaus polkaistiin pystyyn viikossa, keräsi se sadoittain oppilaita mukaan. Liedon keskuskoulussa sisäilmaongelma koskettaa noin 450 nuorta.

Valtuuston puheenjohtaja Minna Ylikännö (sd.) kertoo, että koulun tulevaisuuden vaihtoehdot ovat valtuuston käsittelyssä joulukuussa.

– Meillä on tehty mittavat selvitykset, ja sen pohjalta päätetään joulukuussa, miten edetään. Ehkä hieman ihmetyttää, että moneen kertaan on rakennuksesta todettu, ettei siellä ei pitäisi olla tällaisia ongelmia. Päättäjillä tulee olemaan vaikea ratkaisu, uumoilee Ylikännö.

Kaikki vaihtoehdot peruskorjauksesta uudisrakentamiseen ovat kunnanjohtaja Esko Poikelan mukaan aidosti avoinna. Pienessä kunnassa noin 20 miljoonaa euroa on iso investointi, eikä se Poikelan mukaan välttämättä ole koko summa.

Samalla mietitään myös tulevaisuuden mitoitustarpeet, ja tavoitteena on luoda nykyaikainen oppimisympäristö oppilaille.

– 14. joulukuuta on valtuuston kokous, ja siinä tehdään jo periaatepäätös, mille kantille lähdetään. Se on ollut koko ajan valmistelun ja päätöksenteon pohjana, kertoo Poikela.

– Virkamiesvalmistelun pitää olla valmis silloin. Jos ja kun päätöstä ei saada aikaan, sitten se on politiikkojen vika, napautti valtuuston puheenjohtaja Minna Ylikännö Yle Turun striimissä.

Keskustele aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 10.11. kello 23.

Lisää aiheesta:

Liedon keskuskoulun sisäilmatutkimus valmistuu ensi viikolla – syyslomaviikolla tehty pieniä korjauksia

Liedon uuden Keskuskoulun vaihtoehdot tarkempaan syyniin

Lue seuraavaksi