Hyppää sisältöön

Yle Uutiset haluaa alle kolmekymppisten kännyköihin – Rosa Kettumäki ja Robert Sundman mukaan Nuorten uutistoimitukseen

Ensi vuoden alussa aloittava Nuorten uutistoimitus etsii raikkaita näkökulmia, houkuttelevaa visuaalisuutta ja terhentää tarjoilua.

Robert Sundman (vasemmalla) ja Rosa Kettumäki ovat mukana vuoden vaihteessa aloittavassa Nuorten uutistoimituksessa. Kuva: Esa Syväkuru, Mikko Ahmajärvi / Yle

Millaista uutismediaa nuoret suomalaiset kaipaavat? Millaisista aiheista nuoret mediankuluttajat ovat kiinnostuneita?

Näitä kysymyksiä pyörittelevät kaikki perinteiset mediatalot, myös Yleisradio. Nuoret ovat haluttu, tulevaisuuden yleisö, ja tällä hetkellä monelta uutisia tekevältä perinteiseltä tiedotusvälineeltä osin hukassa.

Siksi Ylen uutis- ja ajankohtaistoimitukseen perustetaan oma toimitus palvelemaan alle 30-vuotiasta yleisöä. Heille, jotka ovat syntyneet ja kasvaneet kokonaan digitaalisessa maailmassa.

– Koska median käyttö on muuttunut, emme voi enää luottaa siihen, että kun tullaan tiettyyn ikään, ihmiset tulevat radion ja television ääreen. Meidän pitää kehittää uusia tapoja ja palveluja, sanoo vuoden 2021 alussa starttaavan Nuorten uutistoimituksen päällikkö, Kirsi Teräväinen.

Nuorten uutistoimituksen päällikkö Kirsi Teräväinen (toinen vasemmalta) tuo toimitukseen mukanaan lasten uutisten eli Yle Mixin toimittajat (vasemmalta alhaalta) Jasmin Belouedin, Meri Remeksen, Kristian Broholmin ja Pauliina Toivasen, Kiia Keskikylän ja Santtu Natrin. Kuva: Silja Viitala / Yle

Tavoiteltavan ikäryhmän jäsenet ovat keskenään erilaisissa elämäntilanteissa. Kolmekymppisillä voi olla jo iso perhe ja vakiintunut elämä. Viisitoistavuotias on vielä kotona asuva koululainen. Heitä kuitenkin yhdistää tapa kuluttaa mediaa.

He vilkaisevat uutisia kännykältä, seuraavat ilmoituksia ja sosiaalisen median suosituksia. Heidät tavoittaa Instagramista, Youtubesta ja Tiktokista.

– Kohderyhmään kuuluvat ovat vaativia mediankäyttäjiä. He ovat tottuneet siihen, että koko maailman uutissisällöt ovat käytettävissä. He myös asettavat kovat vaatimukset visuaalisuudelle, luettelee Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Riikka Räisänen.

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Riikka Räisäsen mukaan Ylen strategia velvoittaa huomioimaan nuoret. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Osa uusista sisällöistä paljastetaan myöhemmin

Paketoinnin lisäksi tarvitaan neniä nuuskimaan, mitkä aiheet ja uutissisällöt kiinnostavat juuri nuorta ikäryhmää. Yle tuottaa aikamoisen uutismassan päivittäin. Nuorten uutistoimitus poimii nuorille rusinat pullasta, mutta etsii myös uusia aihevaltauksia.

– Nuoret kuluttavat paljon ihan perusuutisia. Hyvänä esimerkkinä vaikkapa Yhdysvaltain presidentinvaalit. Tämän kaltaisten uutisen välittämisessä ei tarvita sen kummempaa kikkailua, Räisänen toteaa.

Alle kolmekymppiset seurasivat innolla Yhdysvaltain presidentivaalien käänteitä. Kuva: Eugene Garcia / EPA

Tammikuun alussa aloittava noin 15 hengen toimitus tekee sekä päivittäistä uutisjournalismia että erillisiä uutis- ja ajankohtaissisältöjä. Uuteen toimitukseen siirtyvät esimerkiksi syksyllä aloittanut lasten uutispalvelu Yle Mix sekä ajankohtais-podcast Takaisin Pasilaan tekijöineen.

Ensi vuonna luvassa on myös täysin uusia sisältöjä, joista kerrotaan lisää myöhemmin. Nuorten uutisten riviin astuvat muun muassa Ylen aamusta tuttu Rosa Kettumäki , Ylen politiikan toimittaja Robert Sundman ja Marjuttuulikki-videoistaan tunnettu ajankohtaistoimittaja Marjut Mäntymaa.

– On tärkeää, että mediassa näkyy ihmisiä, joihin yleisö voi samaistua. Nuoria toimittajia ja juontajia, jotka ovat rautaisia ammattilaisia, Räisänen sanoo.

Päätoimittaja Räisäsen mukaan nuorten yleisöjen palveleminen on yksi Ylen tuoreen strategian painopisteistä.

– Myös lapsilla ja nuorilla on oikeus saada uutta tietoa ja työkaluja ymmärtää maailmaa, Nuorten uutistoimituksen päällikkö Kirsi Teräväinen sanoo.

Kuuntele myös Takaisin Pasilaan

Katso myös Yle Mix