1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Norwegian Air Shuttle

Norwegianin tulevaisuus vaakalaudalla – Norjan valtio sulki piikin ja kurssi syöksyy nyt -17 %

Talousvaikeuksissa oleva halpalentoyhtiö pyysi valtiolta miljoonien eurojen avustusta koronakriisistä selviytymiseen.

Norwegian Air Shuttle
Kuvassa on Norwegianin lentokone.
Norwegian teki yli viiden miljardin kruunun tappiot alkuvuonna.AOP

Norjassa hallitus ei päätynyt myöntämään uutta tukea talousvaikeuksissa olevalle halpalentoyhtiölle Norwegianille. Yhtiö pyysi valtiolta miljardien kruunujen eli satojen miljoonien eurojen avustusta koronakriisistä selviytymiseen.

Maan kauppa- ja teollisuusministerin Iselin Nybøn mukaan lentoyhtiön tukeminen ei ole tällä hetkellä parasta käyttöä veronmaksajien rahoille eikä vapaan kilpailun hengen mukaista.

Norwegianin toimitusjohtaja Jacob Schram luonnehti päätöstä tuoreeltaan iskuksi vasten kasvoja ja sanoi yhtiön tulevaisuuden olevan nyt huomattavasti epävarmempi. Norwegianin liiketulos oli vuoden ensimmäisellä puoliskolla lähes 500 miljoonaa euroa tappiollinen.

Toimitusjohtaja Schram kokee epäreiluksi sen, että kilpailijat saavat "miljarditukia", mutta Norwegian jää jatkossa ilman.

– Meidän nimemme on Norwegian. Me olemme norjalaisia. Me olemme osa Norjaa ja Norja on osa meitä, hän julisti tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Nowegianilla on kotimaassaan 2300 työntekijää ja tämän lisäksi useita tuhansia muualla. Yhtiöllä ei kuitenkaan ole merkittävää valtio-omistusta, toisin kuin esimerkiksi Finnairilla ja lentoyhtiö SAS:lla.

Neljästä eurosta viiteen senttiin

– Tämä on raskas uutinen kuulla. Mutta meidän tehtävämme on julkisten varojen vastuullinen käyttö, totesi teollisuusministeri Nybø Reutersin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

– Norwegian Airilla on taloudellinen rakenne, jonka vuoksi meidän olisi riskialtista tukea sitä. Se ei ollut puolustettavissa.

Kommentillaan Nybø viitannee nopeasti kasvaneen halpalentoyhtiön raskaaseen velkataakkaan.

Norwegianin matkustajaliikenne oli lokakuussa 96 prosenttia alemmalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan. Yhtiö lensi keskimäärin 21 konetta, lähinnä kotimaan reiteillä.

Norwegianin osakekurssi on Oslon pörssissä aamupäivällä noin 17 prosentin syöksyssä. Kuten alla oleva kaavio kertoo, koronakriisin aikana yhtiön osakkeen arvo on romahtanut noin 99 %.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lisää koneita myyntiin?

Viime keväänä Norwegianin omistajat sopivat yhtiön pelastussuunnitelmasta, jonka myötä velkojien saatavia muutettiin yhtiön osakkeiksi. Myös Norjan valtio myönsi yhtiölle kolmen miljardin kruunun, eli vajaan 300 miljoonan euron, lainatakauksen.

Koronan aiheuttamaa lentolamaa vastaan taisteleva Norwegian on myös myynyt lentokoneitaan.

Toimitusjohtaja Jacob Schram ei sulje pois myöskään konkurssin mahdollisuutta.

– En sulje pois mitään nyt sen, lomautusten tai irtisanomisten suhteen. En voi sulkea pois mitään skenaarioita, Schram sanoi Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle (siirryt toiseen palveluun).

Samalla toimitusjohtaja korosti, että yhtiö tekee töitä ratkaisujen löytämiseksi.

Juttua on pävitetty mm. kurssireaktion, ministerin kommenttien ja toimitusjohtajan kommentien osalta.

Lue myös:

Norwegian teki yli viiden miljardin kruunun tappiot alkuvuonna

Boeing 737 Max -koneilla aloitettiin koelennot – Norwegian ilmoitti peruvansa 97 Boeingin koneen tilauksen

Lue seuraavaksi