Viron sisäministeri Mart Helme eroaa – Halla-aho: "Helme näyttää monta kertaa ylittäneen lausunnoillaan virolaisen sovinnaisuuden rajat"

Helme on kyseenalaistanut Joe Bidenin voiton USA:n presidentinvaaleissa. Suomessa muistetaan myös Helmen myyjätyttö-kommentit pääministeri Sanna Marinista.

Viron sisäministeri Mart Helme Kuva: Valda Kalnina / EPA

Viron sisäministeri Mart Helme eroaa tehtävästään, kertoo uutistoimisto BNS.

Viron yleisradion ERR:n mukaan Helme on kertonut päättäneensä erota eilisen uutisoinnin jälkeen. Helme sanoi eronsa syyksi virolaisten tiedotusvälineiden panettelun ja valehtelun.

Helmen mukaan hän ei ole sanonut mitään, mikä olisi vaarantanut Viron turvallisuuden tai mitä ei olisi jo sanottu Yhdysvaltojen mediassa.

Viron yleisradio kertoi sunnuntaina, että Ekre-puoluetta edustavan sisäministeri Helmen ja hänen poikansa valtiovarainministeri Martin Helmen kommentit Yhdysvaltain presidentiksi nousevasta Joe Bidenista ovat herättäneet kuohuntaa.

Martin Helmen mukaan presidentinvaalit olisivat olleet "selvästi vilpilliset". Sisäministeri Mart Helmen mukaan "syvä valtio" olisi taas sekaantunut ääntenlaskentaan. Pääministeri Jüri Ratas tuomitsi kommentit, kuten myös maan ulkoministeri Urmas Reinsalu. Reinsalun mukaan kommentit ovat "hulluja" eivätkä edusta Viron virallista linjaa.

Mart Helme herätti viime vuonna huomiota vähättelemällä Suomen pääministeriä Sanna Marinia (sd.). Lokakuussa kohauttivat puolestaan Helmen näkemykset homoseksuaaleista.

Kaljulaid tuomitsi Ekre-ministerien puheet

Presidentti Kersti Kaljulaid, pääministeri Jüri Ratas ja ulkoministeri Urmas Reinsalu ovat jo onnitelleet Bidenia vaalivoitosta ja tuominneet Ekre-ministereiden puheet.

Presidentti Kaljulaid on kutsunut kommentteja hyökkäykseksi Viron demokratiaa ja maan turvallisuudelle tärkeintä liittolaissuhdetta vastaan.

Hän ilmoitti eilen kutsuvansa kansallisen puolustuksen neuvoston koolle tällä viikolla pohtimaan ministereiden puheiden seurauksia.

Halla-aho ei yllättynyt ministerin erosta

Suomessa perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoo, ettei pidä Helmen eroa "kovin suurena yllätyksenä".

– Häneen (Helmeen) on kohdistunut suuria paineita hänen hiukan varomattomien lausuntojensa vuoksi. Minulla ei ole sen kummemmin tarvetta lähteä niitä kommentoimaan, Halla-aho toteaa Ylelle.

– Virolaisessa politiikassa ja yhteiskunnassa ne sovinnaisuuden ja sallitun rajat ovat ehkä edelleen hiukan toisessa paikassa kuin Suomessa. Mutta Helme näyttää monta kertaa ylittäneen myös virolaisen sovinnaisuuden rajat lausunnoillaan. Ei tämä varmaan kovin suuri yllätys siinä mielessä ole, Halla-aho jatkaa.

Halla-ahon mukaan Yhdysvaltain vaalitulosta ja sen oikeellisuutta ei ole aiheellista miltään osin kommentoida.

– Olen itse omissa puheenvuoroissani korostanut sitä, että kaikkien osapuolten olisi hyvä kunnioittaa olemassa olevia pelisääntöjä. NIin myös Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

– Minun mielestäni ei ole syytä kyseenalaistaa vaalitulosta, jos se on laissa määrätyn prosessin mukaan saavutettu. Toisaalta ei ole myöskään syytä kyseenalaistaa hävinneen osapuolen oikeutta kääntyä niin halutessaan lakia ja lain toteutumista valvovan oikeuslaitoksen puoleen, Halla-aho sanoo.

Lue myös: