1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kamala Harris

Kamala Harris tekee Yhdysvaltain johdosta vähemmän valkoisen ja miehisen – eli enemmän nyky-Yhdysvaltain näköisen

Ylen haastattelema intialaislähtöinen professori kokee nyt kuuluvansa Yhdysvaltoihin entistä paremmin – Kiitos Kamala Harrisin esimerkin.

Kamala Harris
Kaksi Bidenin ja Harrisin vaalivoiton juhlijaa pitävät kasvoillaan Bidenin ja Harrisin naamareita Washingtonissa.
Kamala Harrisin valinta Joe Bidenin varapresidentiksi on monella mittarilla Yhdysvalloissa historiallinen. Hänen uskotaan tuovan politiikan huipulle tähän asti siellä aliedustettuina olleille ihmisryhmille tärkeitä teemoja.AOP

Tuleva varapresidentti Kamala Harris on usealle Yhdysvaltain ihmisryhmälle tervetullut muutoksen merkki. Suurvallan johdon ytimessä, vain henkäyksen päässä presidentistä, ei koskaan aiemmin ole ollut Harrisin kaltaista ihmistä.

Harris näyttää tiedostavan hyvin tienraivaajaroolinsa. Hän nostikin edustamansa ihmisryhmät esiin myös puheessaan viime viikonlopun voitonjuhlassa Wilmingtonissa.

Kursivoidut kohdat ovat otteita Harrisin puheesta.

1. Naiset

”Vaikka olen ensimmäinen nainen tässä tehtävässä, en ole viimeinen. Jokainen tätä katsova pieni tyttö huomaa, että tämä on mahdollisuuksien maa.”

Kamala Harris saapui voitonjuhliin valkoisessa housupuvussa. Värivalinta ei ollut sattumaa, sillä naisille äänioikeutta vaatineet suffragetit pukeutuivat aikoinaan valkoiseen.

Väristä on tullut Yhdysvalloissa nykypolitiikassakin naisten tasa-arvoisen kohtelun koodi, jota demokraattinaiset ovat käyttäneet esimerkiksi kongressissa presidentin liittovaltion tila -puhetta kuunnellessaan (siirryt toiseen palveluun).

Demokraattien Joe Biden ja Kamala Harris presidentinvaalien voitonjuhlissa puolisoidensa kanssa Delawaressa.
Joe Biden ja Kamala Harris juhlivat vaalivoittoa Bidenin kotikaupungissa Wilmingtonissa, Delawaressa yhdessä puolisoidensa Jill Bidenin ja Doug Emhoffin kanssa. Yritysjuristina toimiva Emhoff on ilmoittanut lähtevänsä lakifirmastaan Harrisin viran vuoksi. Jill Bidenin odotetaan pitävän opettajavirkansa.AOP

Ensimmäisenä naisena Yhdysvaltain varapresidentiksi nouseva Harris kumarsikin kokovalkoisissaan naisten tasa-arvoisen kohtelun esitaistelijoille.

Heidän kampanjointinsa toi yhdysvaltalaisnaisille äänioikeuden tasan sata vuotta sitten, vuonna 1920. Tästä Harris myös kuulijoita puheessaan muistutti.

Yhdysvaltain historian professori Manisha Sinha Connecticutin yliopistosta luki värikoodin paitsi kunnianosoitukseksi myös poliittiseksi lupaukseksi. Hän pitää selvänä, että naisten oikeudet tulevat olemaan väkevästi läsnä Harrisin myötä Bidenin hallinnon politiikassa.

– Uskon, että Harrisista tulee naisten oikeuksien edistämisen mestari, Sinha arvioi Ylen puhelinhaastattelussa Connecticutista.

Connecticutin yliopiston historian professori Manisha Sinha
Yhdysvaltain historian professori Manisha Sinha sanoo Harrisin varapresidenttivalinnan olleen hänelle kuin lahja ja tuottaneen entistä enemmän joukkoon kuulumisen tunnetta. Harrisin äidin tapaan myös Sinha muutti Yhdysvaltoihin parikymppisenä Intiasta.Manisha Sinha

Sinha muistuttaa, että työsarkaa Yhdysvalloissa yhä on. Esimerkiksi yritys saada naisten tasa-arvoinen kohtelu osaksi Yhdysvaltain perustuslakia on jymähtänyt vuosikymmeniksi paikalleen.

Perustuslakilisäys sai vaaditun 38:nnen osavaltion hyväksynnän vasta alkuvuodesta (siirryt toiseen palveluun), 40 vuotta perustuslakimuutoksen hyväksymisaikataulusta myöhässä. Nyt asiaa yritetään saada korkeimman oikeuden käsittelyyn, toistaiseksi se ei ole onnistunut.

Harrisin voitto on ilahduttanut Yhdysvalloissa hyvin erilaisia naisia. American Universityn Women & Politics -instituutin webinaarissa alkuviikosta Harrisin nousulla arvioitiin olevan kauaskantoisia seurauksia.

Tasa-arvokysymyksiin keskittyneen The 19th -järjestön toimitusjohtaja Emily Ramshaw arvioi, että kumpikaan puolue tuskin enää jatkossa laittaa presidentti- ja varapresidenttipariksi ehdolle kahta valkoista miestä.

Joe Bidenin ja Kamala Harrisin vaalivoittoa juhlitaan Kansasissa. Yhdellä juhlijoista Honk for history -kyltti.
Kamala Harrisista tulee Yhdysvaltain historian ensimmäinen varapresidentti, joka on nainen ja musta. Kannattajat juhlivat Bidenin ja Harrisin historiallista vaalivoittoa Kansasissa.AOP

2. Mustat – ja erityisesti mustat naiset

”Mustat naiset on liian usein jätetty huomioimatta, mutta he ovat usein osoittaneet olevansa demokratiamme selkäranka."

Joe Bidenin ja Kamala Harrisin vankimpia tukijoita olivat mustat naiset (siirryt toiseen palveluun). Toimittaja Amanda Becker muistutti American Universityn Women & Politics -instituutin webinaarissa, että peräti 90 prosenttia mustista naisista äänesti Bidenia, valkoisista selvästi vähemmän, 57 prosenttia.

Mustien naisten aktivoimisessa äänestämään kiitosta on saanut musta poliitikko Stacey Abrams. Hän kampanjoi järjestöineen Georgiassa äänestämisen puolesta ja sai rekisteröitymään 800 000 äänestäjää. Heidän arvioidaan edesauttaneen perinteisen republikaaniosavaltion kääntymistä demokraateille.

Demokraattien vetovoimaa ei mustien naisten joukossa heikentänyt ainakaan se, että Kamala Harris on identifioitunut itsekin mustaksi naiseksi. Harrisin isä oli lähtöisin Jamaikalta.

Kalifornialainen henkilö katsoo Kamala Harrisin voittopuhetta tavaratalossa televisiosta.
Kaupan asiakas pysähtyi kuuntelemaan Harrisin voittopuhetta kesken ostosten Kaliforniassa, jonka senaattorina Harris on toiminut viime vuodet.John G. Mabanglo / EPA

Harris onkin jo liitetty osaksi suurempaa, mustien kansalaisoikeuksien kehityskertomusta. Sosiaalisessa mediassa on levinnyt kuvakollaasi, jossa Harrisin tientasoittajiksi nostetaan kansalaisoikeusikonit Rosa Parks sekä Ruby Bridges.

Parks muistetaan siitä, että hän uhmasi rotuerottelun aikaista istumapaikkajakoa ja meni bussissa istumaan valkoihoisille tarkoitettuun penkkiin. Ruby Bridges puolestaan oli ensimmäinen musta lapsi, joka tasan 60 vuotta sitten meni koulujen rotuerottelun päätyttyä New Orleansissa valkoisten kouluun.

Vastustus oli kovaa: vain yksi opettajista suostui opettamaan 6-vuotiasta Bridgesiä, ja muut lapset eivät tulleet hänen kanssaan samaan luokkaan. Tytön turvallisuuden takaamiseksi hänellä oli koulussa vartijat.

Kalifornialaistaiteilija Bria Goeller keksi yhdistää Bridgesistä tehdystä taideteoksesta tytön figuurin Kamala Harrisin varjoksi. Siitä sukeutui sosiaalisessa mediassa laajalti levinnyt kuvallinen muistutus siitä, miten pitkän matkan Yhdysvallat on kulkenut 60 vuodessa.

Kamala Harrisilla on myös omakohtaista kokemusta rotuerottelun päättymisen jälkeisestä koulunkäynnistä. Hän kuului kotiosavaltiossaan Kaliforniassa niihin lapsiin, joita kuljetettiin busseilla muihin kuin asuinalueensa kouluihin. Näillä kuljetuksilla yritettiin purkaa koulujen jyrkkää jakoa valkoisten ja mustien kouluihin.

Harris näpäytti asiasta Joe Bidenia, kun hän pyrki vielä itse demokraattien presidenttiehdokkaaksi. Harrisin mukaan Biden oli vastustanut mustien lasten bussikuljetuksia (siirryt toiseen palveluun).

Harrisin nosto varapresidenttiehdokkaaksi osoitti, ettei Bidenille jäänyt esivaalikampanjan sapelinkalistelusta hampaankoloon. Professori Manisha Sinha päinvastoin arvelee, että samaan tapaan kuin Bidenilla itsellään oli Obaman hallinnossa näkyvä rooli, hän olisi antamassa saman myös Harrisille.

Varapresidenttiehdokas Kamala Harris peukut pystyssä demokraattien puoluekokouksessa pitämänsä puheen jälkeen elokuussa 2020.
Kamala Harrisille odotetaan Bidenin hallinnossa näkyvää roolia. Harris iloitsee demokraattien puoluekokouksessa pitämänsä puheen jälkeen elokuussa.AOP

Professori Sinha arvioi, että Bidenin hallinnossa syyttäjätaustaiselle Harrisille sopisivat Yhdysvaltain poliisiväkivallan ja rakenteellisen rasismin kitkemisen kaltaiset teemat. Näin siitä huolimatta, että Harrisin on arvosteltu Kalifornian syyttäjävuosinaan (siirryt toiseen palveluun) lähettäneen lukuisia nuoria mustia miehiä vankilaan ja jättäneen poliisiväkivaltatapauksia tutkimatta.

Harris on puhunut voimakkaasti Yhdysvaltain mustien kokemasta rakenteellisesta rasismista. Hän on kongressissa sanonut esimerkiksi terveydenhoitojärjestelmässä olevan rasistisia ennakkoluuloja, mikä johtaa mustien naisten huomattavasti suurempaan äitiyskuolemariskiin.

Lue lisää: Yhdysvaltain onneton äitiysterveydenhuolto vei Marco Mentionilta vaimon ja lastensa äidin

3. Maahanmuuttajat

“Kun äiti saapui tänne Intiasta 19-vuotiaana, hän tuskin kuvitteli tätä hetkeä. Mutta hän uskoi syvästi sellaiseen Amerikkaan, jossa tämänkaltainen hetki on mahdollista.”

Professori Sinha sanoo olevansa paitsi naisena myös maahanmuuttajataustaisena yhdysvaltalaisena haltioissaan Harrisin valinnasta. Harrisin äiti oli Intiasta, jossa hänellä on yhä sukulaisia.

– Maahanmuuttajien lapsena Harris tuo politiikan huipulle sellaisia hyvin tärkeitä ihmisryhmiä ja heille tärkeitä teemoja, joita ei ole hallinnossa ollut edustettuna sillä tavoin kuin pitäisi, Sinha sanoo.

Sinhalle Harrisin nousu on myös henkilökohtaisella tasolla puhutteleva, sillä Harrisin äidin tapaan myös hän muutti Yhdysvaltoihin parikymppisenä Intiasta.

Professori onkin luonnehtinut jo Harrisin varapresidenttiehdokkuutta lahjaksi.

– Tämä tuottaa minulle entistä suurempaa, syvälle sisimpään ulottuvaa tunnetta siitä, että olen osa tätä maata, Sinha kuvailee.

Intialaisia kävelemässä Joe Bidenista ja Kamala Harrisista tehtyjen piiroskuvien ohi Mumbaissa.
Intiassa on iloittu Joe Bidenin ja Kamala Harrisin voitosta. Harrisilla on yhä sukulaisia äitinsä synnyinmaassa.Divyakant Solanki / EPA

Myös Intiassa on riemuittu valtiojohtoa myöden Harrisin noususta. Pääministeri Narendra Modi tviittasi Harrisin voiton olevan uuraauurtava ja suuri ylpeyden aihe intialais-amerikkalaisille. Modi myös arveli maiden suhteiden vahvistuvan entisestään Harrisin tuella.

Harris on maahanmuuttopolitiikassaan suhtautunut hyvin myönteisesti esimerkiksi lapsena ilman papereita Yhdysvaltoihin tulleisiin. Hän haluaisi suojella näitä nuoria maastakarkotukselta ja on puhunut paljon heidän merkityksestään Yhdysvalloille.

Onkin päivänselvää, että Bidenin–Harrisin -hallinto ei tule romuttamaan papereitta lapsena maahan tulleille maassaolon sallivaa niin sanottua DACA-ohjelmaa, jonka presidentti Donald Trump on halunnut lopettaa.

Professori Manisha Sinha näkeekin Biden–Harris-parivaljakon voivan toimia muutosvoimana ja eri ryhmien yhdistäjänä.

– Yhdysvallat mielellään kehuu olevansa siirtolaisten ja maahanmuuttajien maa, mutta silti pintaan nousee nativistisia virtauksia. Tiedän sen koska tutkin niitä, professori Sinha sanoo.

Äiti menestyvän naisen takana

”Äitiäni, Shyamala Gopalan Harrisia käy eniten kiittäminen, että olen tässä tänään.”

Kamala Harris on toistuvasti kiittänyt äitiään innoittamisestaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Äiti ei päässyt näkemään tyttärensä nousua varapresidentiksi, sillä hän kuoli syöpään vuonna 2009.

Kun Harris vielä itse pyrki demokraattien presidenttiehdokkaaksi hän kertoi Iowassa, kuinka äiti oli patistanut määrittelemään itse itsensä ja olemaan välittämättä muiden yrityksistä tehdä sitä.

Lisäksi äiti oli kehottanut arvioimaan elämää sillä perusteella, miten paljon on pystynyt tekemään muiden, ei itsensä hyväksi.

Yhdysvaltain tuleva varapresidentti Kamala Harris on toistuvasti kiittänyt äitiään innoittamisesta yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Äidin ohje saattaa tulla tarpeeseen. Harrista voi odottaa lukuisten lasikattojen rikkojana myös melkoinen vastustus, joka saa käyttövoimaa juurikin Harrisin varapresidenttiyden historiaa tehneistä ominaisuuksista: naiseudesta, monietnisyydestä ja maahanmuuttajataustaisuudesta.

Professori Sinhan mukaan jo vaalikampanjan aikana oli nähtävissä naisvihaa, rasismia ja nativismia Harrisia vastaan.

– Trump kutsui Harrisia hirviöksi, ja eräs senaattori teki pilaa hänen nimestään. Mutta nämä ovat kaikki yrityksiä kääntää huomio pois hänen agendastaan ja ongelmien ratkaisuehdotuksista, joihin heillä ei ole vastinetta.

Professori arvelee, että syyttäjä- ja senaattorivuodet ovat koulineet Harrisia niin, ettei hän odotettavissa olevista hyökkäyksistä hätkähdä.

– Harris on kova luu. Se nähtiin jo senaatin kuulemisissa, kun hän esitti kysymyksiä Trumpin hallinnon edustajille. Hän oli todella hyvä ja ammattimainen ja sai heidät hermostumaan.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin kello 23:een saakka.

Lue lisää Kamala Harrisista:

Kuka on Yhdysvaltain demokraattien varapresidenttiehdokas Kamala Harris?

Kamala Harris tekee monella tapaa historiaa: Hänestä tulee ensimmäinen nainen ja ensimmäinen musta Yhdysvaltain varapresidenttinä

Kuuntele:

Lue seuraavaksi