1. yle.fi
  2. Uutiset

Pyhäjärvi aikoo lomauttaa lähes 200 työntekijää, mutta monessa muussakin kunnassa kuluja karsitaan henkilöstöstä

Pyhäjärvi hakee miljoonasäästöjä, ja tulevista henkilöstötoimista päättää valtuusto ensi vuoden budjetin yhteydessä.

lomautus
Pyhäjärven kaupungintalo
Pyhäjärvellä valmistellaan tuleville vuosille miljoonien eurojen henkilöstösäästöjä, joihin myös kuuluisivat ensi vuodelle suunnitellut lomautukset.Timo Nykyri / Yle

Pyhäjärvi aikoo lomauttaa vakituisen henkilöstönsä ensi vuonna 10–14 päiväksi. Sillä saataisiin yli 200 000 euron säästöt, joilla päästäisiin ensi vuodelle asetettuun yli miljoonan euron tavoitteeseen.

Syksyn yt-neuvotteluissa henkilöstöjärjestöjen kanssa ei sopua lomautuksista syntynyt, mutta maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle esitetään lomautusten hyväksymistä osana ensi vuoden talousarviota. Budjetin vahvistaa lopullisesti valtuusto.

Irtisanomisia Pyhäjärvellä ei ole tulossa, mutta ainakin opetusalan ammattijärjestö OAJ vastustaa lomautuksia. Paikallisjärjestön puheenjohtajan Heli Liuskan mukaan huolta on noussut varsinkin siitä, että opetushenkilöstön lomautuspäivät on hajautettu. Tuolloin oikeutta lomautuksiin liittyviin korvauksiin ei synny. Muu henkilöstö lomautettaneen korvaukseen oikeuttavissa pitemmissä pätkissä.

Pyhäjärvi ei ole säästösuunnitelmiensa kanssa yksin, vaan ainakin kuusi muuta Pohjois-Pohjanmaan kuntaa on toteuttanut lomautuksia tai irtisanomisia vielä koronakevään jälkeenkin, tai suunnittelee niitä.

Ylen kyselyyn vastanneista kunnista Sievissä viedään vielä nyt loppuvuodesta päätökseen keväällä alkaneita koko henkilöstön lomautuksia, kuten myös Ylivieskassa. Oulussa seuraavien vuosien aikana henkilöstösäästöjen tarve on viisi miljoonaa euroa vuodessa omasta henkilöstöstä tai palveluostoista.

Reisjärveltä kerrotaan, että muita kuin korona-aikaan liittyviä lomautuksia on ollut alle kymmenen henkilön osalta. Siikalatvalla taas irtisanottiin yt-neuvottelujen jälkeen kaksi henkilöä ja osa-aikaistettiin kymmenen. Iissä tarkastellaan ensi keväänä lomautustarvetta.

Tämän lisäksi henkilöstöön kohdistuvia säästötoimia on muuallakin, mutta ne ovat pääosin työjärjestelyihin, lomarahavapaisiin sekä etuuksiin liittyviä. Tällaisista muista säästökeinoista ilmoittavat kyselyssämme muun muassa Pudasjärvi, Kuusamo, Kempele, Muhos, Oulainen ja Pyhäjoki. Myös lomautusta tai irtisanomisia kaavailevissa tai toteuttavissa kunnissa on usein tehty muitakin henkilöstöön kohdistuvia säästöjä.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi