1. yle.fi
  2. Uutiset

Influenssarokotteiden loppuminen voi jättää työterveysasiakkaat ilman piikkiä – Vantaan päiväkoteihin ehdittiin jo lähettää viesti rokotusten perumisesta

Influenssarokotteita ei julkisellakaan puolella ole kaikille kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluville vaan niiden määrä perustuu aiempaan kysyntään.

influenssarokotteet
Influenssarokotetta pistetään käsivarteen.
Terveystalossa rokotteita priorisoidaan tällä hetkellä valtakunnallisesti sosiaali- ja terveydenhoitohenkilökunnalle.Kalle Niskala / Yle

Terveystalo ilmoitti perjantaina työterveyden asiakkailleen Vantaan varhaiskasvatukseen, että influenssarokotukset on peruttu Vantaan päiväkodeissa rokotteiden loppumisen vuoksi. Riskiryhmiin kuuluvia kehotettiin hakeutumaan julkiseen terveydenhuoltoon.

Viesti herätti ihmetystä Vantaan varhaiskasvatuksen henkilöstön parissa. Jääkö rokote tänä vuonna kokonaan saamatta?

Vantaan kaupungin henkilöstö- ja konsernijohtaja Kirsi-Marja Lievosen mukaan Terveystalon menettely ei ole Vantaan kaupungin sopimuksen mukainen. Hän uskoo, että rokotukset saadaan tänäkin vuonna annettua, mutta aloitus tulee nyt viivästymään.

– Tässä on nyt varmasti joku väärinkäsitys. Uskon, että löydämme asiaan kyllä ratkaisun, sanoo Lievonen.

Aiemmin varhaiskasvatushenkilöstön rokotukset on hoitanut Vantaan Työterveys Oy, mutta toimija vaihtui tältä osin vuoden vaihteessa Terveystaloon.

Yksityinen puoli joutuu priorisoimaan rokotteitaan

Yle kertoi perjantaina, että yksityisillä terveysasemilla influenssarokotteen kysyntä on kasvanut voimakkaasti lokakuun alusta lähtien.

Terveystalon mukaan tämä vaikuttaa myös työterveyden asiakkaisiin. Useiden ammattiryhmien kohdalla työterveyden kautta olevia rokotuksia joudutaan nyt rajoittamaan.

– Tällä hetkellä rokotteita priorisoidaan valtakunnallisesti sosiaali- ja terveydenhoitohenkilökunnalle. Kaikki muut ammattiryhmät jäävät heidän taakseen. Sovittuja rokoteaikoja on jouduttu perumaan ja ohjaamaan asiakkaita julkisen terveydenhuollon puoleen, sanoo työterveyden ylilääkäri Unto Palonen Terveystalosta.

Palosen mukaan priorisointia ammattiryhmien välillä tehdään THL:n ohjeistuksen mukaan. Julkisella puolella maksuttoman influenssarokotteen saa, jos kuuluu johonkin riskiryhmään.

Yksityinen sektori hankkii rokotteensa apteekkikanavia pitkin ja sieltä rokotteet ovat käyneet vähiin ja osin jo loppuneet.

– Kysyntä on yllättänyt. Valitettavasti tämä tarkoittaa sitä, että kaikki halukkaat eivät tule tänä vuonna rokotetta saamaan. Toki tilanne muuttuu, jos rokotteita saadaan jostain lisää, mutta sellaista ei ole nyt ainakaan näköpiirissä, sanoo Palonen.

Myös Mehiläisessä influenssarokotteet ovat joissain toimipisteissä loppuneet ja jo sovittuja työterveyden rokostusaikoja saatetaan joutua perumaan. Riskiryhmäläiset ohjataan myös Mehiläisestä ottamaan yhteyttä kaupunkien terveyskeskuksiin.

THL on varannut 1,8 miljoonaa annosta influenssarokotteita

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) vakuuttaa edelleen, että julkisella puolella kaikille halukkaille riskiryhmien edustajille kyllä riittää influenssarokotteita.

Aikaisempina influenssakausina käyttämättä on jäänyt yli 200 000 annosta ja ajatuksena oli, että tällä kaudella tuo määrä riittäisi puskuriksi lisääntyneen kysynnän varalta.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo, että vasta aika näyttää oliko ajatus yltiöoptimistinen. Rokotteita ei nimittäin ole tilattu niin paljon, että niitä riittäisi jokaikisille yli 65-vuotiaalle, terveydenhuollon ammattilaiselle, lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvalle tai alle 7-vuotiaalle lapselle.

Nohynekin mukaan normaalivuonna esimerkiksi yli 65-vuotiaista vajaa puolet on hakenut rokotteen.

– Jos nyt kaikki yli 65-vuotiaat kävisivät hakemassa sen, heidän määränsä ja lääketieteellisten riskiryhmien määrä tulisi ylittämään sen mitä olemme hankkineet, Nohynek sanoo.

Hänen mukaansa priorisointia on kuitenkin jälkikäteen vaikea tehdä.

– Suosituksen mukaan mennään. Tietysti voimme yrittää ohjata niin, että noudatetaan suosituksia, ettei lipsuta siitä.

Nohynekin mukaan esimerkiksi päiväkotien henkilökunta ei ole ryhmä, jolle rokotteet kuuluu taata.

– Tämän hetkisen määritelmän mukaan he eivät kuulu riskiryhmään. Tämä perustuu arvioihin, joita olemme tehneet siitä, kenellä on suurin riski itse sairastua vakavaan influenssatautiin tai välittää infektiota eteenpäin.

Yksityiset lääkäriasemat eivät voi tilata rokotteita lisää suoraan THL:ltä vaikka ne hoitaisivatkin esimerkiksi juuri kunnallisen työterveyden rokotuksia.

– THL toimittaa kunnallisille toimijoille rokotteet ja sitten se on kunnan ja yksityisen toimijan välinen sopimus, jos niitä halutaan yksityissektorilla antaa, Nohynek toteaa.

Lue myös:

Jos haluat influenssarokotteen etkä ole riskiryhmää, saatoit jo myöhästyä – rokotteet loppuivat Terveystalosta sekä Mehiläisestä ja käyvät vähiin apteekeissa

Koronaviruksen ja kausi-influenssan yhteisrasitus voi koitua kohtaloksi – THL:n ylilääkäri: "Rokotuksilla halutaan varmistaa, ettei tulisi samanaikaista epidemiaa"

Lue seuraavaksi