1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vesitornit

Tällainen on Suomen uusin vesitorni, jota on kuvailtu kevyeksi ja maljamaiseksi – katso videolta, miltä Kirkkonummen Vaasi näyttää

Torni vastaa 30 000 kirkkonummelaisen vesihuollosta.

vesitornit
Kirkkonummen vesitorni
Videolta näet, mitä näyttää Kirkkonummen uusi vesitorni Vaasi.

Suomen uusin vesitorni on kohonnut Kirkkonummelle, ja sen tehtävä on tyypillinen vesitornille: tuottaa vettä kunnan asukkaille. Mutta Kirkkonummen vesihuoltopäällikölle uusi vesitorni merkitsee paljon muutakin.

– Voin nukkua yöni levollisemmin, kun toimintavarmuus on nyt parempi. Uudella vesitornilla pärjätään monta vuosikymmentä eteenpäin, kertoo Anna Arosilta-Gurvits.

Hänen 12 vuotta kestäneen työuransa aikana Kirkkonummen vesihuollossa on ollut tilanteita, kun 1 000 kuutiota vettä vetävä vanha vesitorni ei ole pystynyt toimittamaan vettä kaikille. Myös vuotoja on ollut, ja reikiä on paikattu.

Uuden Vaasin vetoisuus on yli kaksinkertainen entiseen verrattuna.

Vanha vesitorni valmistui vuonna 1973 ja ehti palvella kirkkonummelaisia 46 vuotta, ennen kuin se purettiin kevättalvella 2019.

– Vanha vesitorni sai jyrkkäsanaisen purkutuomion, ja se päätettiin purkaa nopealla aikataululla. Tämän uuden tilat ovat hyvät verrattuna vanhaan ja nyt mukana on myös ajanmukaista teknologiaa kuten mittauslaitteita., Arosilta-Gurvits kertoo.

Vesitornin läheisyyteen on rakentumassa asuinalue, ja ulkoilureittejä on tarkoitus tehdä myös tornin edustalle.

Kirkkonummen vesitorni
Uuden Vaasin vetoisuus on kaksinkertainen vanhaan vesitorniin verrattuna.Matti Myller / Yle

Vaasin valitsivat toteutukseen Kirkkonummen kunnan päättäjistä, virkamiehistä ja rakentamisen asiantuntijasta muodostettu raati. Myös kirkkonummelaiset pääsivät vaikuttamaan lopputulokseen nettiäänestyksessä.

Vaasi saikin ylivoimaisesti eniten kannatusta, se sai melkein puolet annetuista äänistä, joita oli kaikkiaan yli 1 000. Sitä luonnehdittiin kiinnostavana, rauhallisena ja aikaa kestävänä ratkaisuna.

Yhden vastaajan sanoin: "Se on kevyt ja maljamainen, veden on siinä hyvä olla".

Miltä Vaasi mielestäsi näyttää? Voit keskustella aiheesta 11.11. kello 23:een saakka.

Lue seuraavaksi