1. yle.fi
  2. Uutiset

Porin perusturvan alueella riittää influenssarokotetta perusterveillekin - "Olemme melko anteliaasti antaneet sitä väestölle"

Inluenssarokotteen ottamista suositellaan riskiryhmäläisten lisäksi heidän lähipiirilleen.

influenssarokotteet
Vaccinering ges i armen.
THL suosittelee perusterveitäkin ottamaan koronatilanteen vuoksi rokotteen kausi-influenssaa vastaan. Kuvituskuva. Copyright © Michael Folmer, All Rights Reserved.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL on kannustanut tänä syksynä perusterveitäkin rokottautumaan, koska yhtä aikaa sairastettuna kausi-influenssa ja korona voivat aiheuttaa vaikean taudin kenelle tahansa.

Yksityisellä puolella ainakin Mehiläinen ja Terveystalo ovat ilmoittaneet, että niillä ei ole enää antaa aikoja rokotuksiin. Myös apteekeista rokotteet ovat loppumassa.

Riskiryhmät saavat rokotteen ilmaiseksi

Kansallisen rokotusohjelman mukaan influenssarokote annetaan maksutta terveys- ja sosiaalialan ammattilaisille, raskaana oleville, alle 7-vuotiaille sekä yli 65-vuotiaille, perussairauden vuoksi riskiryhmään kuuluville, vakavalle influenssalle alttiiden lähipiirille sekä asepalvelusta suorittaville.

Osastonhoitaja Elise Inberg Porin perusturvasta sanoo, että riskiryhmäläisten lisäksi inluenssarokotteen saa perustervekin – jos ei ilmaiseksi niin reseptillä.

– Toivomme, että etenkin riskiryhmäläisten lähipiiri ottaisi myös rokotteen. Uskon, että suurimmalla osalla on läheisyydessä riskiryhmään kuuluva henkilö. Ja kyllä me olemme melko anteliaasti antaneet sitä väestölle.

Entä riittääkö rokotetta kaikille?

– Ainakin minä uskon, että riittää. Meillä ei ole ollut ongelmaa rokotteiden hankinnan kanssa, osastonhoitaja Inberg vakuuttaa.

Rokotusaika pitää varata etukäteen

Koronatilanteen vuoksi tänä syksynä influenssarokotuksiin pitää Porin perusturvassakin varata aika etukäteen netissä (siirryt toiseen palveluun) tai soittamalla. Rokotuspaikka voi olla kuitenkin mikä tahansa neuvola tai terveysasema Porissa, Ulvilassa ja Merikarvialla.

Influenssarokotuksia annetaan myös lääkärin, sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan vastaanottokäynnin yhteydessä sekä neuvolassa. Lisäksi lapsia ja nuoria rokotetaan koulu- ja opiskelijaterveydenhuollossa. Rokotuksia annetaan myös kotihoidossa, ympärivuorokautisissa hoitopaikoissa ja vuodeosastoilla.

THL:n mukaan Influenssarokotteiden suojateho vaihtelee kaudesta toiseen. Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta.

Kuuntele täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.

Lue lisää:

Jos haluat influenssarokotteen etkä ole riskiryhmää, saatoit jo myöhästyä – rokotteet loppuivat Terveystalosta sekä Mehiläisestä ja käyvät vähiin apteekeissa

Lue seuraavaksi