Hyppää sisältöön

Jyväskylä on valittu Valon kaupunkien yhdistyksen puheenjohtajaksi – kaupunki ammentaa verkostosta uusinta valaistusosaamista

Valon kaupunkien yhdistys jakaa tietoa muun muassa uusista valaistusratkaisuista, energiatehokkuudesta ja siitä miten valolla voi lisätä kaupungin viihtyisyyttä.

Jyväskylän kaupungilla on jo pitkään ollut valaistukseen liittyvä yleissunnitelma. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Jyväskylä on valittu kansainvälisen Valon kaupunkien yhdistyksen LUCIn (Lighting Urban Community International) puheenjohtajaksi.

Verkostossa on mukana 70 kaupunkia ympäri maailmaa. Suomesta Jyväskylän lisäksi siihen kuuluvat Helsinki ja Oulu.

Edellinen puheenjohtajakaupunki oli Soul Etelä-Koreasta. Muut hallituksen jäsenet ovat Albertslund, Eindhoven, Glasgow, Göteborg, Lyon, Rabat, Rotterdam ja Soul.

Valon kaupunkien LUCI on valon parissa työskentelevien ja valon merkityksen ymmärtävien kaupunkien yhdistys. Yhdistys on toiminut vuodesta 2002 alkaen.

Jyväskylä on viime vuodet vaikuttanut yhdistyksen puheenjohtajistossa. Nyt alkava puheenjohtajakausi on kaksivuotinen.

Jyväskylä on tunnettu ja palkittu kaupunkivalaistuksestaan. Jyväskylälällä on ollut muun muassa kattava valaistukseen liittyvä yleissuunnitelma vuodesta 2000 alkaen. Suunnitelmaa on päivitetty tänä vuonna.

Yhdistyksen yhteistyöstä kaupunki voi ammentaa ideoita ja osaamista esimerkiksi siihen, miten uusia valaistusratkaisuja voidaan hyödyntää, miten parantaa energiatehokkuutta ja turvallisuutta sekä kaupungin viihtyisyyttä.

– Haluamme muun muassa panostaa verkoston aktiivisempaan online-työskentelyyn ja helppoon tiedonjakamiseen, etenkin näinä aikoina, kun tapaamisia ja seminaareja on vaikea järjestää. Lisäksi haluamme kannustaa kansainvälisiä valotapahtumia jakamaan tietoa ja valoteoksia keskenään. Muita teemoja tulee olemaan muun muassa ympäristönäkökulma, valosaasteen hallinta sekä tieteellisen tutkimuksen rooli valaistuksen alalla, kertoo Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela.

Palvelupäällikkö Kari Strömin mukaan Jyväskylän aktiivisuus Valon kaupunkien erkostossa on näkynyt kaupunkilaisille jo muun muassa Valon kaupunki -tapahtumina ja energian säästönä.

– Kaupunki on kehittynyt paljon valon suhteen verkoston ansiosta. Puheenjohtajuus tuo kaupungille kansainvälistä näkyvyyttä ja varmasti saamme ensikäden tietoja siitä mihin ja miten valaistusta voidaan kehittää. Voimme myös vaikuttaa siihen, miten verkosto jatkossa toimii. Tietoa voisi jakaa vielä nopeammin, kuvailee Ström.