1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuvataiteilijat

Taidemaalari Magnus Enckell saa tähden Haminan tähtikadulle ensi kesänä – kaupunki liputti tänään taiteilijan syntymän kunniaksi

Taiteilijan syntymästä tuli maanantaina kuluneeksi 150 vuotta.

kuvataiteilijat
Hugo Simberg sai tähden Haminan tähtikadulle
Haminan tähtikadulla paljastettiin ensimmäisenä Hugo Simbergin tähti tänä syksynä. Arkistokuva.Kirsi Lönnblad / Yle

Haminassa on tänään muistettu taidemaalari Magnus Enckellin (1870–1925) syntymää. Enckell syntyi Haminassa tasan 150 vuotta sitten.

Haminan keskusta-alueella on maanantaina liputettu Magnus Enckellin kunniaksi. Ensi kesänä hän saa oman tähden Haminan tähtikadulle.

Haminassa avattiin oma Walk of Fame syyskuussa. Tähtikatu sijaitsee ympyräkaupungin ytimessä Raatihuoneentorilla, jonka jalkakäytävään upotetaan alueella vaikuttaneiden merkkihenkilöiden nimiä.

Lue lisää: Uskoisitko, että sama pikkukaupunki yhdistää kymmeniä tunnettuja suomalaisia? Nyt sinne avattiin oma Walk of Fame

Kaupunginjohtaja Hannu Muhonen sanoo, että Magnus Enckell on jäänyt hieman tuntemattomaksi Haminassa, mutta silti tämä on tähtensä ansainnut. Muhonen on päättänyt, että Enckell saa oman tähtensä Haminan tähtikadulle kesäkuussa 2021.

Kaupunginjohtaja Hannu Muhonen Magnus Enckellin teoksen edustalla
Magnus Enckellin taulu Maisema Haminasta (1895) on esillä Haminan Raatihuoneella. Kuvassa kaupunginjohtaja Hannu Muhonen.Kirsi Lönnblad / Yle

– Nyt vasta rupesimme miettimään aika loppusuoralla, kuinka muistamme tätä. Tähti tulee nyt vähän jälkijunassa ensi kesänä fyysisesti tuohon katuun.

Kirkkoherran poika

Taidemaalari Magnus Enckell tuli tunnetuksi erityisesti suomalaisen symbolismin edustajana.

Knut Magnus Enckell syntyi Haminassa 9.11.1870 Vehkalahden kirkkoherran poikana. Taiteilija syntyi ja asui lapsuutensa Vehkalahden pappilassa Alakaupungissa. Pappilan paikalla on nykyisin Pappilansalmen koulu.

Enckell kävi oppikoulun Porvoossa, jonka ruotsinkielisestä lyseosta hän pääsi ylioppilaaksi. Tämän jälkeen hän opiskeli vähän aikaa Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa Helsingissä, ennen kuin lähti jatkamaan opintoja Pariisiin.

Magnus Enckell kuoli vuonna 1925. Hänet on haudattu Haminaan Husulan hautausmaalle.

Haminan kaupungin taidekokoelmissa on kaksi Magnus Enckellin öljyvärimaalausta: Maisema Haminasta ja Vapaaherra Tandefelt. Ne olivat esillä viime kesänä Haminan Seurahuoneen Marskin salissa.

Magnus Enckellin suurnäyttely on parhaillaan esillä taidemuseo Ateneumissa Helsingissä.

Lue seuraavaksi