Hyppää sisältöön

Myrskyssä uponnut öljyntorjuntavene nostettiin tänään Oulussa – Yle seurasi nostotyön etenemistä

Viime viikolla myrskyn upottama öljyntorjuntavene nostetaan tiistaina Oulun Virpiniemessä.

40 tonnia painava öljyntorjunta-alus saatiin nostettua veden pinnalle hieman puolen päivän jälkeen. Kuva: Risto Degerman / Yle

Viikko sitten kovassa tuulessa uponnut Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen öljyntorjuntavene nostettiin tänään Oulun Virpiniemessä. Parikymmentä metriä pitkän veneen nosto kesti useita tunteja. Nostotyö alkoi aamulla kello kahdeksan jälkeen valmisteluilla ja itse nostotyö kesti iltapäivään saakka.

Ohessa aamuinen video, joka kertoo millainen tilanne oli aamulla puoli kymmenen aikaan.

Myrskyn upottama öljyntorjunta-alus Virpiniemessä.
Viime viikolla myrskyssä uponnutta öljyntorjuntavenettä nostetaan Oulun Virpiniemessä. Toimittaja Risto Degerman, kuvaus Timo Nykyri / Yle

Vene upposi viime viikon maanantaina illansuussa öljyntorjunta-aseman laiturissa.

Vielä ei ole tiedossa, miten laiturissa kiinni ollut vene pääsi kovassa tuulessa uppoamaan. Uppoamisen syitä päästään tutkimaan sen jälkeen, kun alus on nostettu kuivalle maalle ja vakuutustarkastajat sekä tekniset tutkijat pääsevät tutustumaan alukseen tarkemmin.

Alus ympäröitiin heti uppoamisen jälkeen öljypuomeilla. Aseman alueella ei silloin havaittu onnettomuudesta aiheutunutta öljyvuotoa. Noston yhteydessä puomien sisäpuolelle syntyi kuitenkin ohut öljykalvo, joka imeytetään noston jälkeen.

– Vuotoja ei ole havaittu, mutta vanhassa aluksessa tahtoo aina olla jonkin verran polttoainetta ja rasvoja, jotka ovat sitten näkyneet veden pinnalla. Ne saadaan kuitenkin poistettua heti kun alus on nostettu maalle pukkien varaan, kertoo palopäällikö Tauno Toivanen Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta.

Juttua muokattu 10.11. kello 15.32: Täydennetty kauttaaltaan ja lisätty tieto noston yhteydessä vuotaneesta öljystä.

.
.