1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koronatestaus

Koronan pikatesti antaa tuloksen jopa vartissa – Lapissa käytöstä hyviä kokemuksia, mutta myös huolta ilman lupaa testaavista toimijoista

Esimerkiksi Sodankylän tartuntaryppäässä yli 90 prosenttia tartunnoista saatiin todennettua koronaviruksen pika-antigeenitesteillä.

Koronatestaus
Koronan pikatestin harjoittelua
Lapin keskussairaalassa valmistaudutaan kokeilemaan koronaviruksen pikatestiä.Pekka Viinikka / Yle

Koronaviruksen pikatestin käyttö kasvaa maailmalla, ja myös Lapissa sen käytöstä on saatu hyviä kokemuksia.

Pika-antigeenitestin etu koronaviruksen torjunnassa on nopeus, sillä testitulos saadaan jo 15-30 minuutissa. Pikatestissä ei tarvita raskasta laboratoriota testin analysointiin, kuten PCR-testissä.

Pikatesti on myös huomattavasti halvempi. Ilman analysointi- ja työkustannuksia se maksaa vain noin kymmenesosan PCR-testin hinnasta.

– Esimerkiksi Euroopassa pika-antigeenitestejä tehdään paljon juuri sen nopeuden vuoksi matkustajaseulonnassa ja oireisten seulonnassa, kertoo Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas.

Lapin sairaanhoitopiirissä pikatestien osalta huolta on aiheuttanut lähinnä se, että joissakin yksityisissä yrityksissä niitä on tehty ilman viranomaisten hyväksyntää.

– Niitä on tarjottu ja myyty myös sellaisille yksiköille, joilla ei ole oikeutta niiden tekemiseen. Olisi hyvin tärkeää, että lupa-asiat laitettaisiin kuntoon, Broas muistuttaa.

Koronan pikatestit suosittuja
Koronaviruksen pika-antigeenitestissä näyte otetaan nenän kautta, samoin kuin pcr-testissä. Testitulos näkyy samanlaiselta alustalta, kuten esimerkiksi raskaustestissä.Pekka Viinikka / Yle

Testirönsyily vaikeuttaa koronan ehkäisytyötä

Lapin sairaanhoitopiiristä muistutetaan, että esimerkiksi matkailualan yritykset eivät voi itsenäisesti ottaa pika-antigeenitestejä ilman vaadittuja viranomaislupia tai ammattihenkilökuntaa.

Sairaanhoitopiirissä toivotaan, ettei pikatestien käyttö rönsyile villiksi, sillä se hankaloittaisi viranomaisten järjestelmällistä koronaviruksen leviämisen ehkäisytyötä.

Lupapuutteita esiintyy myös terveysalan toimijoilla.

Lapin hiihtokeskuksissa palveluja tarjoavan lääkäriaseman Bene Finlandian koronaviruksen pikatestiin olisi maanantaina päässyt, vaikka viranomaisen lupa vielä puuttuu.

Lapin avin aluehallintoylilääkäri Sari Kemppainen on asiasta tietoinen.

– Tällä hetkellä heillä ei ole siihen voimassaolevaa lupaa. Viranomainen on pyytänyt heitä keskeyttämään testien tekemisen siihen saakka, kunnes luvat ovat kunnossa, Kemppainen sanoo.

Lääkäripalvelu Bene Finlandia Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jorma Kallio kertoo, että lupahakemus on jätetty ja vastausta odotetaan.

– Valvira sanoo yleisissä papereissa, että käsittely kestää viikosta kahteen viikkoa, Kallio kertoo.

Bene Finlandiasta kerrotaan, että pikatestien vaatima erillinen lupamenettely tuli yllätyksenä. Hakuprosessia pidetään puutteellisena, ja kritiikkiä saa myös se, että siitä on tiedotettu vähän terveysalan toimijoille.

Pikatestien luotettavuus jakaa mielipiteitä

Koronan pika-antigeenitestien käyttö jakaa mielipiteitä terveysammattilaisten keskuudessa. Pikatestien luotettavuus on kyseenalaistettu etenkin Etelä-Suomen suurissa keskuksissa.

Lapin sairaanhoitopiirin mukaan parhaimmat koronaviruksen pikatestit ovat PCR-testien luotettavuustasolla.

Infektioylilääkäri Markku Broas sanoo, että kun PCR-testi löytää 80 positiivista sadasta, niin pika-antigeenitesti löytää 77.

– Näkisin, että kun pika-antigeenitesti on nopea ja herkkyys sekä tarkkuus samaa luokkaa PCR:n kanssa, niin on vahvat argumentit, että pika-antigeenitestejä kannattaa käyttää.

Lapissa useimmilla kunnilla on jo lupa koronaviruksen pikatestaamiseen, ja sitä on käytetty menestyksekkäästi. Esimerkiksi Sodankylän tartuntaryppäässä yli 90 prosenttia positiivisista tartunnoista saatiin kiinni pikatesteillä.

*Lue myös: *Sodankylässä viisi uutta koronatartuntaa – vanhusten asumisyksikössä jo 13 tartuntaa

Lue seuraavaksi