1. yle.fi
  2. Uutiset

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet riemuitsee Pfizerin ja BioNTechin koronarokotteesta – Jätetäänkö myyntilupapyyntö jo ensi viikolla?

Väestön rokottaminen alkaa todennäköisesti jossain päin maailmaa vielä tämän vuoden puolella.

Koronarokote
Yhtä ensimmäisistä eteläafrikkalaisista rokotekokeilijoista pistetään kliinisen tutkimuksen aikana koronaviruksen vastaista potentiaalista rokotetta vastaan ​​Baragwanathin sairaalassa Sowetossa, Etelä-Afrikassa, 24. kesäkuuta 2020.
Lääkeyhtiö Pfizer kertoi maanantaina koronarokotetutkimuksensa tuloksista.Siphiwe Sibeko / EPA

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet ilahtui kuullessaan lääkeyhtiö Pfizerin ja BioNTechin menestyksekkäästä koronarokotetestistä. Sen mukaan yhtiöiden kehittämä rokote esti koronaviruksen aiheuttaman taudin kehittymisen koehenkilöillä 90-prosenttisesti.

– Tällaiset uutiset marraskuun keskelle tuntuvat tosi piristäviltä. Onhan tämä iso läpimurto Covid-19:n suhteen.

Tutkimuksessa oli mukana yli 40 000 osallistujaa, joista puolet sai lume-rokotetta ja puolet tutkittavaa rokotetta. Nyt on saatu ensimmäiset todistee, että rokote pystyy todellakin suojaamaan tautia vastaan.

– Sen suojaava teho oli yli 90 prosenttia, eli todella hieno uutinenhan tämä on.

Kuvassa on Rokotetutkimuskeskuksen johtaja, professori Mika Rämet.
Mika Rämet johtaa Rokotetutkimuskeskusta.Timo Heikkala / Lehtikuva

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan alustavat tulokset ovat lupaavia, mutta vielä tarvitaan lisää tietoa sekä tehon kestosta että rokotteen turvallisuudesta

Mitä seuraavaksi tapahtuu?

– Seuraavaksi nämä toimijat laittavat myyntilupahakemukset, luultavasti FDA:lle Yhdysvaltoihin ja EMA:lle eli Euroopan lääkeviranomaiselle, Rämet kertoo.

– Käsittely kestää jonkin aikaa ja oletus on, että sen aikana yritys pyrkii tuottamaan rokoteannoksia mahdollisimman paljon ja järjestämään jakeluverkostoa, jotta rokotetta pystytään toimittamaan heti sen jälkeen kun nopeutettu myyntilupahakemus saadaan, ja todennäköisesti saadaan.

THL:n Nohynekin arvion mukaan Pfizer ja BioNTech jättäisivät hätätilamyyntilupapyynnön jo marraskuun kolmannella viikolla.

– Sitten menee tietenkin oma aikansa, kun viranomaiset katsovat onko hyöty–haitta-suhde sellainen, että myyntilupa rokotteelle voidaan antaa, Nohynek sanoo.

Puhutaanko kuukausista kuitenkin?

– Tässä tehdään useita asioita yhtä aikaa. Kyllä käsittelyprosessi menee aika nopeasti. Näen, että jossain päin maailmaa rokotukset alkavat jo tämän vuoden aikana, Mika Rämet sanoo.

Onko Suomella hankintasopimusta juuri tähän rokotteeseen?

– En tiedä, sen tietävät viranomaiset. Sen tiedän että Suomi on varautunut useampaan eri tyyppiseen rokotukseen ja yksi niistä on tämä kyseinen teknologia, Mika Rämet toteaa.

– Ja tämän rokotteen suhteen kysymys oli nimenomaan rokotteen tehossa ja kun tämä on osoittautunut tehokkaaksi, niin on hyvin todennäköistä että moni muukin tutkittavista rokotteista tulee olemaan myös tehokas. Eli siinäkin mielessä tämä on tosi, tosi positiivinen ja hieno uutinen.

Euroopan komissio tiedotti maanantaina keskustelleensa ennakko-ostosopimuksesta (siirryt toiseen palveluun)Pfizerin ja BioNTechin kanssa.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi tiedotteessa, että aikeissa on ostaa 200 miljoonaa annosta uutta rokotetta.

Todennäköistä siis on, että myös muilta rokotekehittäjiltä löytyy lähiaikoina samanlaisia hyviä tuloksia?

– Kyllähän asiantuntijat näin ennustivat jo syksyllä, että todennäköisesti nämä rokotteet tulevat olemaan hyviä. Onneksi kaikkien kannalta osoittautui nyt, että optimismi ei ollut aiheetonta, Mika Rämet sanoo.

Muista rokotteenkehittäjistä ainakin AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Novavax ovat jo pitkällä.

– Yhteensä 11 rokoteaihiota on nyt tehotutkimuksissa, jos kaikki menee hyvin näistä odotetaan lähikuukausien aikana tuloksia, Hanna Nohynek sanoo.

Kuinka turvallinen tuleva rokote on ja keille se on tarkoitettu?

THL:n Nohynekin mukaan yli 40 000 ihmisen otos kolmannessa faasissa vastaa lääkeviranomaisten vaatimuksia. Tämän kokoisessa ryhmässä kaikki yleisimmät haittavaikutukset tulevat esille.

– Usein jää kuitenkin harvinaisia haittoja, joita normaaleissa prosesseissa ei saada esille. Myyntiluvan saamisen jälkeen on siis tehtävä tarkkaa turvallisuusseurantaa, Nohynek sanoo.

Rokotetta on nyt testattu 18–55-vuotiailla sekä 65–80-vuotiailla. Merkittäviä haittavaikutuksia ei ole havaittu. Seuraavaksi rokotetta testataan yli 12-vuotiailla, mutta näiden tulosten perusteella myyntilupaa haetaan ensisijaisesti aikuisille.

Lue lisää:

Merkittävä edistysaskel koronarokotteen kehittelyssä: Pfizer ja BioNTech ilmoittavat rokotteensa tehonneen 90-prosenttisesti testeissä

Koronarokote on kulman takana ja Yhdysvalloissa pian uusi presidentti – kurssit ampaisivat nousuun

Lue seuraavaksi