1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lapset (perheenjäsenet)

Perhejameissa musisoidaan ja saadaan uusia kavereita Kokkolassa – musiikkikerhot on suunnattu erityisesti kotihoidossa oleville lapsille vanhempineen

Kokkolassa on syksyn ajan järjestetty perhejameja eri puolilla kaupunkia.

lapset (perheenjäsenet)
musiikkikerhossa lauletaan ja touhataan
Perhejameissa lauletaan ja soitetaan yhdessä. Mari Mäkelän (vasemmalla) mukaan on mukava tavata muita vanhempia - myös perheen pojat viihtyvät musisoimassa.Raila Paavola / Yle

Syyskuussa Kokkolassa alkaneiden perhejamien eli musiikkikerhojen tavoitteena on tarjota musiikkitoimintaa kotihoidossa oleville lapsille ja heidän vanhemmilleen heille sopivaan aikaan. Nämä musiikkikerhot pidetään päivällä, kun ohjatulle tekemisellä löytyy helpommin aikaa arjesta.

Perhejamien takana on kaksikko, Sävelsaaren yhteisömuusikot, eli Anna Karsikas-Kuusisto ja Miia Kaunisto.

– Molemmilla on pieniä lapsia kotona, niin lapsiperheasiat ovat arjessa lähellä. Todettiin myös, että varsinkin Kokkolan ympäristössä olisi tarvetta tällaiselle päiväajan toiminnalle, naiset kertovat.

Piristysruiske perheen arkeen

Perhejameihin on osallistunut vajaa parikymmentä perhettä, joten lapsia on ollut mukana noin kolmekymmentä. Varsinkin Lohtajalla, Ullavassa ja Kälviällä on toiminnalle tilausta kysynnän perusteella.

Himankalainen Mari Mäkelä tuli paikalle perheen kahden pojan kanssa.

– Meillä odotetaan aina innolla, että päästään yhdessä soittamaan ja laulamaan. Samalla näkee myös toisia vanhempia. Yhteinen tekeminen on mukavaa ja myös äiti pääsee mukaan musisoimaan, kertoo Mäkelä.

Perhejameista on pidetty. Lapset odottavat musiikkikerhoja, ja vanhemmat kokevat ne arjen piristysruiskeena. Tämä selvisi osallistujille järjestetystä kyselystä.

Jameissa nautitaan uusiin soittimiin tutustumisesta, yhdessä soittamisesta ja laulamisesta. Lapsilla on kokeiltavina erilaisia soittimia: ukulelet, rytmimunat, värikkäät soittoputket ja erilaiset rummut. Korona-aikana soittimet ovat perhekohtaisia ja ne puhdistetaan huolella ennen seuraavaa kerhoa.

Lue seuraavaksi:

Kotihoidon tuen kuntalisä pitää keskituloiset äidit pidempään pois töistä, mutta heidän lastensa kannalta se voi olla hyvä juttu

Lue seuraavaksi