1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puolueiden kannatus

Kokoomusjohto tyytymätön puolueen suosioon Ylen mittauksessa – Puoluesihteeri Kokko: “Kokoomukselle ei sovi perinteinen oppositiopolitiikka”

Kokoomuksen kannatus putosi matalimmalle tasolle sitten kevään 2019.

puolueiden kannatus
Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko ja puheenjohtaja Petteri Orpo kokoomuksen puoluevaltuuston syyskokouksessa syyskuussa 2019.
Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko arvioi, että puolueen jäsenet ryhmittyvät puheenjohtaja Petteri Orpon ympärille heikoista kannatuslukemista huolimatta.Markku Ulander / Lehtikuva

Kokoomuksella on syytä huoleen ensi kevään kuntavaaleja silmällä pitäen.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) ilmoitti viikonloppuna, ettei hän enää asetu ehdolle. (siirryt toiseen palveluun)

Vapaavuori keräsi viime kuntavaaleissa puolueelleen lähes 30 000 ääntä, ja se on kaikkien aikojen ennätys.

Vapaavuoren keräämä äänimäärä oli lähes kolmasosa kaikista kokoomuksen äänistä Helsingissä. Tulos siivitti puolueen voittoon koko maan tuloksissa, kun tarkasteluun otetaan kannatusprosentit.

Vapaavuoren ilmoituksen lisäksi kokoomusta huolestuttaa myös tuoreimman Ylen kannatusmittauksen tulos.

Kyselyyn vastanneista puoluetta kannattaa 16,6 prosenttia, mikä puolueen heikoin mittaus sitten kevään 2019.

Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko myöntää, että luvut saavat hänet “varpailleen”.

– Eihän näihin tuloksiin voi tyytyväinen olla, ja ne kertovat eniten siitä, että kokoomukselle ei sovi perinteinen oppositiopolitiikka.

Lokakuu 2020 puoluekannatus
Ilkka Kemppinen / Yle

Kokon mukaan kokoomukselle sopii enemmän “perinteinen, maltillinen ja järkevä” politiikka.

Kokoomuksen onkin nähty kiristäneen kritiikkiään hallituksen koronatoimia kohtaan, kun se on esittänyt epäluottamuslausetta perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd.) ja kyseenalaistanut hallituksen puheita maskisuosituksista.

Vielä keväällä oppositio pidättäytyi hallituksen koronatoimien arvostelusta, koska kriisissä haluttiin onnistua yhteisessä rintamassa.

Kokko kuitenkin viittaa enemmän populismin nousuun Suomessa ja maailmalla.

– Meillä on kaikki mahdollisuudet olla järjen äänenä populistisessa ilmapiirissä. Uskon, että sillä saadaan kansalaisten luottamus viimeistään kuntavaaleissa.

Kuntavaalit järjestetään huhtikuussa 2021.

Kokoomuksen tavoite: Suurin kuntapuolue

Kokoomuksen tavoite kuntavaaleissa on kunnianhimoinen. Puolue haluaa olla myös jatkossa suurin kuntapuolue.

Kokko myöntää, että Vapaavuoren jääminen pois ehdokaslistalta on takaisku kokoomukselle.

– Erinomaista työtä Helsingin pormestarina tehnyt Vapaavuori on ollut meille todella tärkeä. Olisimme todella mielellään nähneet hänet listoilla myös kuntavaaleissa, mutta varmasti voimme tuoda monta mielenkiintoista ehdokasta pormestaripeliin.

Kokko ei vastaa suoraan kysymykseen siitä, pyrkiikö kokoomus nyt houkuttelemaan korkean profiilin tekijöitä kuten kansanedustaja Elina Lepomäkeä (kok.) tai Antti Häkkästä (kok.) Helsingin pormestarikisaan mukaan.

– Pääasia, että kärkipoliitikkomme ovat nyt ehdolla ympäri Suomea. Nyt kunnissa tarvitaan parhaita ja kokeneimpia päätöksentekijöitä.

Mollivoittoisten mittaustulosten on nähty julkisuudessa myös syövän puheenjohtaja Petteri Orpon asemaa puolueen johdossa.

Kokon mukaan tämänkaltaisissa tilanteissa puolue voi joko yhdistyä puoluejohdon taakse tai hajaantua. Hän uskoo, että kokoomuslaiset kerääntyvät nyt Orpon ympärille.

Orpo ei kommentoinut tänään kyselyn tuloksia Ylelle.

Perussuomalaiset haastaa keskustaa

Perussuomalaisten on nähty kuntavaaleissa haastavan erityisesti keskustan maakunnissa. Tuoreessa mittauksessa molempien kannatus kuitenkin nousee.

Perussuomalaiset nostaa kannatuksensa 19,5 ja keskusta 12,4 prosenttiin. Molempien kannatus nousee alle prosenttiyksiköllä.

– Meillä on oma selkeä vaihtoehtomme, jota me tarjoamme ihmisille. Meidän ei tarvitse reagoida keskustan tekemisiin tai kannatusmittauslukuihin, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo.

Kuvassa Ylen tiloissa on Jussi Halla-aho, joka osallistui Ylen A-studioon 8. kesäkuuta 2020. Etualalla Li Andersson.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo, että perussuomalaisten vahva kannatus johtuu puolueen erottuvasta linjasta. Silja Viitala / Yle

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko on hyvillään siitä, että puolueen kannattajiksi valuu nyt kannattajia katsomosta.

– Olen hyvilläni siitä, että luottamus puolueeseen on palautumassa pienin askelin. Varmasti tähän vaikuttaa meidän asema hallituspohjassa. Olemme se ei-vasemmistolainen puolue, joka pitää esillä yrittäjyyttä, Saarikko sanoo.

Saarikko toivoo, että keskustassa keskityttäisiin nyt sisäisten asioiden sijaan politiikkaan. Keskusta vaihtoi puheenjohtajaa syyskuun puoluekokouksessa Oulussa.

Aiheesta voi keskustella tiistai-iltaan 10.11.2020 klo 23.

Lue lisää:

Ylen kannatusmittaus: Perussuomalaiset kirii lähemmäs SDP:tä, kokoomus vajoaa lisää – keskustan kannatus on noussut

Analyysi: ”Koronarauhan” rikkominen ja maskivääntö eivät tuoneet pikavoittoa kokoomukselle

Lue seuraavaksi