1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rovaniemi

Syyskelirikosta on tullut pysyvä vitsaus metsätaloudelle – osa puukuljetuksista on pysähdyksissä

Pakkasia ja lumisadetta odotetaan metsätyömailla hartaasti. Odotukseen on totuttu viime vuosina.

Rovaniemi
Lämmin ja sateinen syksy haittaa metsätöitä Pohjois-Suomessa.
Lämmin ja sateinen syksy haittaa metsätöitä Pohjois-Suomessa.

Lauha sateinen syksy on haitannut hakkuita ja puukuljetuksia koko Pohjois-Suomessa. Pehmeissä metsämaastoissa ei voida hakata ja ajaa puita raskailla koneilla eivätkä metsäautotiet kanna raskaita rekkoja.

Suomen Metsäkeskuksesta arvioidaan, että syyskelirikosta on tullut Lapissakin olosuhde, johon metsätalouden on sopeuduttava.

– Syysajan kelirikosta on tullut viime vuosina arkipäivää myös Lapissa, kuvailee Jussi Pirkonen Suomen Metsäkeskuksesta.

Märkä metsätie
Metsäautoteiden käyttöä on suositeltu vältettäväksi, koska tiet upottavat sateiden ja lauhan kelin takia.Antti Mikkola / Yle

Pirkonen tarkastaa hakkuita Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueilla Metsäkeskuksen rahoitus- ja tarkastuspäällikön tehtävissä.

– Syksy on ollut märkä, ei ole ollut pakkasia eikä lunta näköpiirissä, joten olosuhteet on haastavat sekä puunkorjuulle että kaukokuljetuksille, jotta vältytään metsässä tapahtuvilta vaurioilta eikä rikota tieverkostoa, sanoo Pirkonen.

Liikkumista metsäautoteillä on suositeltu välttämään

Metsäkoneyrittäjä Jari Talus kaataa ja karsii kuusikkoa jyrkässä Uttijärveen viettävässä rinteessä Rovaniemen Auttijärvellä.

– Onhan tämä vähän haastavaa, kun tässä paikassa on vettä ja mäkiä. Pitää risuttaa ja havuttaa urat tarkoin, muuten uidaan, kuvailee Talus.

metsäkoneyrittäjä Jari Talus
Metsäkoneyrittäjä Jari Talus.Antti Mikkola / Yle

Risutus ja havutus tarkoittaa sitä, että metsätyökone peittelee ajoreitin karsimillaan oksilla, jotta märkä maanpinta kestäisi sen ja vielä perään tulevan puiden ajokoneen painon.

Auttijärven hakkuualueelle vievän metsäautotien penkalla on puupinoja kahden puolen tietä. Metsäautoteiden käyttöä on suositeltu vältettäväksi, koska ne upottavat sateiden ja lauhan kelin vuoksi. Hankintapäällikkö Kimmo Karjalainen Pohjois-Suomen Metsämarkkinat Oy:stä sanoo, että kuljetuksia metsäteillä on jouduttu rajoittamaan nyt viikoksi.

– Pölliautot ei pääse kulkemaan muualla kuin asfalttiteillä, joten meillä on vain muutama työmaa, mistä puita pystytään hakemaan, sanoo Karjalainen.

Lue seuraavaksi