1. yle.fi
  2. Uutiset

Kosovon entinen presidentti kiistää syyllistyneensä sotarikoksiin – Hashim Thaçin oikeudenkäynti alkoi Haagissa

Thaçia syytetään sotarikoksista Kosovon itsenäisyyssodan aikana 1998–99. Thaçi erosi presidentin virasta torstaina.

Hashim Thaçi
Miehet istuvat baarissa Pristinassa ja Kosovon ex-presidentin oikeudenkäynti on meneillään telkkarissa
Kosovon entisen presidentin Hashim Thaçin oikeudenkäynti näytettiiin televisiossa pristinalaisbaarissa maanantaina.Valdrin Xhemaj / EPA

Sotarikoksista syytetyn Kosovon entisen presidentin Hashim Thaçin oikeudenkäynti on alkanut Haagissa. Thaci kiistää syytteet.

52-vuotiasta Thaçia syytetään sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan, mukaan lukien lähes sadan siviilin murhista.

– Syytekirjelmä on täysin vailla pohjaa, ja kiistän syyllisyyteni kaikkiin syytekirjelmän kohtiin, Thaçi sanoi.

Thaçi oli albaanikapinallisten KLA:n poliittinen johtaja. KLA taisteli serbijoukkoja vastaan albaanienemmistöisen Kosovon alueen itsenäisyydestä 1998–99.

Sota vaati yli 13 000 kuolonuhria.

Sota loppui, kun sotilasliitto Naton pommitukset pakottivat Serbian joukot vetäytymään. Kosovo julistautui itsenäiseksi Serbiasta vuonna 2008. Sen ovat tunnustaneet Yhdysvallat ja useat Euroopan maat. Serbia ei ole tunnustunut Kosovon itsenäisyyttä.

Kapinallisjohtajasta pääministeriksi ja vielä presidentiksi

Sodan jälkeen Thaçi lähti politiikkaan kuten monet muutkin KLA:n komentajat. Hän toimi ensin Kosovon pääministerinä ja vuonna 2016 hänet valittiin presidentiksi.

Yhdysvaltain tuleva presidentti, silloinen varapresidentti Joe Biden luonnehti Thaçia Kosovon George Washingtoniksi, Yhdysvaltain itsenäisyyssodan johtajan ja ensimmäisen presidentin mukaan.

Thaçi erosi presidentin tehtävistä torstaina.

Enemmistö sodassa kuolleista oli Kosovon albaaneja. Serbian sotilaskomentajia ja poliisiupseereita on sittemmin tuomittu sotarikoksista Kosovossa, mutta myös KLA:n johtajia on syytetty kostoiskuista serbejä, romaneja ja albaanivastustajia vastaan sodan aikana ja sen jälkeen.

Aiheesta aiemmin:

Kosovon presidentti Hashim Thaçi eroaa sotarikossyytteiden takia 5.11.2020

Kovat syytteet Kosovon presidentille – Syytetään sotarikoksista, rikoksista ihmiskuntaa vastaan ja lähes sadasta murhasta 24.6.2019

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi