Hyppää sisältöön

Työryhmä selvittämään kriittisten toimialojen tietoturvaa

Psykoterapiapalveluja tarjovan Vastaamon tietomurron jälkeen on havahduttu tutkimaan ja parantamaan tietosuojaa.

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan tietosuojasta ei ole aina huolehdittu riittävästi. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) on asettanut työryhmän, jonka tehtävänä on kartoittaa yhteiskunnan toiminnan kannalta keskeisten toimialojen tietoturvaa, ministeriö kertoo tiedotteessaan.

Samalla selvitetään tietosuojaa koskevan lainsäädännön muutostarpeita. Hallitukselle tehdään sitten ehdotus niitä koskeviksi poliittisiksi linjauksiksi. LVM:n mukaan tavoitteena on, että suomalainen yhteiskunta olisi entistä tietoturvallisempi ja kansalaisten tiedot olisivat nykyistä paremmin suojatut.

Selvityksen kohteena ovat keskeiset yhteiskunnalliset toimialat, kuten terveydenhuolto, rahoitusmarkkinat, energiahuolto sekä vesihuolto ja liikenne. Lisäksi selvityksen kohteena ovat Suomen digitaalinen infrastruktuuri ja julkisen hallinnon toiminnan kannalta keskeiset tietojärjestelmät.

Tietoturvasta ei ole huolehdittu aina riittävästi

Työryhmän asettamisen taustalla on psykoterapiapalveluita tarjoavaan Vastaamoon kohdistunut tietomurto. LVM:n mukaan se osoitti, että Suomessa on kriittisiä tietojärjestelmiä, joiden tietoturvasta ja tietosuojasta ei ole huolehdittu riittävästi.

Ministeriö kertoo, että arvioinnin tulisi olla mahdollisimman konkreettinen. Sen pitää koskea erityisesti viranomaisten toimivaltuuksia ja toiminnan valvontaa. Työryhmältä odotetaan myös mahdollisimman tarkkaa arviota tietoturvatehtäviin tällä hetkellä osoitetuista toimija- tai tietojärjestelmäkohtaisista resursseista ja henkilöstön osaamisesta.

Väliraportti jo joulukuussa

Työryhmän puheenjohtajana toimii liikenne- ja viestintäministeriön ylijohtaja Laura Vilkkonen.

Liikenne- ja viestintäministeriön edustajien lisäksi työryhmässä on jäsenet maa- ja metsätalousministeriöstä, oikeusministeriöstä, sisäministeriöstä, sosiaali- ja terveysministeriöstä, työ- ja elinkeinoministeriöstä, ulkoministeriöstä sekä valtiovarainministeriöstä. Lisäksi työryhmässä on jäsenenä kyberturvallisuusjohtaja ja edustajat Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksesta, Huoltovarmuuskeskuksesta, Poliisihallituksesta ja tietosuojavaltuutetun toimistosta. Työryhmä kuulee myös muita viranomaisia.

Työryhmän toimikausi päättyy vuoden 2021 lopussa, väliraportti julkaistaan jo tämän vuoden joulukuussa.

.
.