Hyppää sisältöön

Lapissa innostetaan yhdistyksiä vesistöjen kunnostamiseen

Simossa, Ranualla ja Rovaniemellä on pyritty aktivoimaan muun muassa kyläyhdistyksiä ja paikallisia osakaskuntia mukaan.

Ranualla on perustettu hankkeen tiimoilta perustettu Lapin ensimmäinen paikallinen vesienhoitoyhdistys. Kuva: Eero Hiltunen

Lapissa on aloittanut toimintansa maakunnallinen vesistökunnostusverkosto. Siinä on mukana edustajia seitsemästä organisaatiosta. Verkoston kokoaminen liittyy yli vuoden toiminnassa olleeseen vesistökunnostushanke Veskuun.

Yhtenä hankkeen tavoitteena on pyrkiä aktivoimaan muun muassa paikallisia osakaskuntia ja kyläyhdistyksiä vesistöjen kunnostamiseen Simossa, Ranualla ja Rovaniemellä.

Simossa Iso Tainijoen ympäristössä on meneillään metsätalousmaiden valuma-alueiden kartoitus. Suomen Metsäkeskuksen suunnitelmissa on perustaa sinne laaja kosteikko ja pari pienempää pintavalutuskenttää.

Hankkeen projektikoordinaattori Eero Hiltunen kertoo, että Ranualla on perustettu hankkeen yhteydessä perustettu Lapin ensimmäinen paikallinen vesienhoitoyhdistys. Hän huomauttaa, että rahoitusta kunnostustöihin voi saada vain rekisteröity yhdistys.

– Maaliskuussa päättyvään hankkeeseen ollaan hakemassa jatkoa. Hanke on myös laajentumassa Posiolle ja Kemijärvelle, Hiltunen kertoo.