Hyppää sisältöön

Janakkala pyytää Turengin koulukeskuksen rahoituksesta taselaina- ja leasingtarjoukset

Janakkala teetti jo aiemmin esiselvityksen, jossa eri rahoitusvaihtoehtoja vertailtiin.

Janakkala hakee lainalle lyhennysvapaata vuodesta 2021 alkaen aina heinäkuuhun 2023 asti. Lainan lyhennykset alkavat, kun kohde valmistuu vuoden 2023 aikana. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Janakkala pyytää Turengin koulukeskuksen ensimmäisen vaiheen rahoitusta varten tarjoukset sekä taselainasta että leasingrahoituksesta. Asiasta päätti Janakkalan kunnanhallitus maanantaina.

Kunnanhallituksen hyväksyttyä tarjouspyynnöt toteutetaan kilpailutus. Tämän jälkeen kunnanhallitus esittää valtuustolle rahoitusmallia ja rahoittajaa. Valtuuston on määrä päättää asiasta vielä tämän vuoden puolella.

Janakkala teki jo aiemmin hankinta- ja rahoitusmalleista esiselvityksen. Sen laati rahoituksen neuvontapalvelut Inspira Oy.

Rahoitusvaihtoehtoina koulu- ja monitoimikeskuksen rahoittamiselle vertailtiin taselainaa, leasingrahoitusta ja vuokramallia. Inspira Oy suositteli leasingrahoitusta.

Taselaina ja leasing ovat luonteeltaan erilaisia

Pitkäaikainen taselaina on tasalyhenteinen. Tämän seurauksena sen vuosittaiset kustannukset ovat alkuvaiheessa korkeammat, kunnes ajan myötä koron osuus laskee.

Leasingrahoituksessa kustannukset jakautuvat tasaisesti koko leasingvuokrakaudelle. Tämän jälkeen kunta lunastaa kohteen jäännösarvolla. Leasing-vaihtoehdossa kilpailutetaan hankkeen koko sopimuskauden rahoituksen tarve kerralla.

Janakkalan teettämän vertailun perusteella taselaina on vaihtoehdoista edullisempi. Sen huonona puolena on kuitenkin vanhan koulun purkamisesta aiheutuva kustannus. Tämä kustannus lankeaa kertaluonteisena tulosvaikutteisena kuluna sille vuodelle, jona purkaminen tapahtuu. Turengin koulun purkamiskustannukseksi on arvioitu miljoona euroa.

Lisäksi rahoittajat tarjoavat taselainaa yleensä maksimissaan 15 vuoden laina-ajalle. Jos Janakkala nostaisi taselainaa 15 vuoden maksuajalla, on maksurasite vuosittain korkeampi kuin leasingrahoituksessa. Taselainaa jouduttaisiin tällöin paikkaamaan lisälainalla.

Janakkalan hakema lainamäärä on 23 miljoonaa euroa. Tästä koulukeskuksen ensimmäisen vaiheen rakentamiseen kohdistetaan 22 miljoonaa euroa. Miljoona euroa kohdistetaan vanhan koulun purkamiseen. Haettavan lainan laina-aika on 30 vuotta.

.
.