Tornio on saanut yli satatuhatta euroa avustusta uuteen kirjastoautoon – uuden auton suunnitelmat jo pitkällä

Toiveissa on, että auto olisi käytössä loppuvuodesta 2021.

Torniossa kirjastoauto on ahkerassa käytössä. Kaukaisimmat pysäkit sijaitsevat Tervolan ja Ylitornion kuntarajojen tuntumassa. Kuva: Heikki Rönty / Yle

Tornio on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä 117 500 euroa avustusta uuden kirjastoauton hankintaan.

Kaupungin nykyinen kirjastoauto on yli 20 vuotta vanha ja se on kirjastotoimenjohtaja Ville Jylhän mukaan tullut teknisiltä ominaisuuksiltaan käyttöikänsä loppupäähän. Torniossa uutta autoa on suunniteltu jo pitkään.

– Suunnitelmia auton ominaisuuksien osalta on tehty jo pidempään ja toki kirjastoautojen laatusuositus asettaa tietyt vaatimukset ergonomian suunnittelun ja teknisten ominaisuuksien suhteen, sähköpostitse tavoitettu Jylhä kertoo.

Jylhä kertoo, että parhaillaan valmistelussa on kilpailutuksen aloittaminen. Se on tarkoitus saada käyntiin kaupungin talousarvion hyväksymisen jälkeen.

– Toivon mukaan auto olisi käytössä loppuvuodesta 2021, Jylhä sanoo.

Jylhä huomauttaa, että auton lopullinen hinta riippuu pitkälti muun muassa auton koosta ja ominaisuuksista. Uusien autojen hinnat ovat nykyään 400 000– 450 000 euron tienoilla.

Ahkeria käyttäjiä laajalla alueella

Torniossa kirjastoauto on ahkerassa käytössä. Kirjaston kokonaislainoista auton osuus viime vuonna oli yli 19 prosenttia, kun valtakunnallinen keskiarvo on hieman yli seitsemän.

– Aktiivisimpia käyttäjiä ovat koulut ja päiväkodit sekä lapsiperheet, Jylhä mainitsee.

Torniossa kirjastoauton palveluverkko on laaja. Kaukaisimmat pysäkit sijaitsevat Tervolan ja Ylitornion kuntarajojen tuntumassa.

– Palveluverkko kattaa aika lailla koko kaupungin, Jylhä kehaisee.