1. yle.fi
  2. Uutiset

Valtaosassa Kokkolan hypermarketteja käytetään maskia – parannettavaa löytyy pienten kauppojen asiakkailla

Myös ihmisten ostoskäyttäytyminen näyttää muuttuneen koronan takia.

kasvomaskit
Miehellä kasvomaski päässä.
Pienemmissä liikkeissä ihmiset eivät käytä niin innokkaasti maskia kuin suurissa marketeissa. Kuvituskuva.Dani Branthin / Yle

Valtaosa suurten kauppojen asiakkaista käyttää kiitettävästi kasvomaskia Kokkolassa, summaavat alueen suurimmat kauppaketjut.

K-Citymarket, Minimani ja Osuuskauppa KPO kertovat, että arviolta muutama prosentti jättää maskin laittamatta.

– Noin 90–95 prosenttia laittaa maskin, vastaavat Minimanin Kokkolan tavaratalon johtaja Markus Anttila ja Osuuskauppa KPO:n toimialajohtaja Antti Paananen.

Pienemmissä liikkeissä ja bensa-asemilla maskin käyttö ei sen sijaan toteudu kovin hyvin. Tällaisia havaintoja on tehty sekä KPO:n huoltamoketju ABC:llä sekä Salessa ja S-marketeissa.

– Kun asiakas piipahtaa myymälässä, maskia ei koeta tarvittavan. Kuitenkin myymälöissä vierailleet urheilujoukkueet ovat esimerkillisesti suojautuneet, kiittelee Paananen.

K-Citymarketin kauppias pääosin kiittelee kokkolalaisia.

– Lähialueen koronatapaukset ovat viimeistään pakottaneet varovaisiksi. Ja suomalaiset ovat tunnetusti kuuliaisia: ohjeita noudatetaan. Myös myyjien maskeilla on ollut varmasti positiivinen signaali. Kuitenkin turvaväleissä on vielä aavistuksen petrattavaa, pohtii kauppias Antti Ahonen.

Korona on muuttanut myös monen ostokäyttäytymistä: kaupassa käydään harvemmin, mutta kerralla ostetaan enemmän. Myöskään tuttujen kanssa ei pysähdytä enää yhtä herkästi juttelemaan.

Kaupoissa on myös lisätty koronaan liittyviä kuulutuksia ja muuta viestintämateriaalia.

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri antoi lokakuun alussa vahvan maskisuosituksen kaikkiin julkisiin tiloihin.

Lue seuraavaksi