Hyppää sisältöön

Lasten purentavirheiden seulonta laahaa Kokkolassa jäljessä koronan takia

Meneillään olevat oikomishoidot on saatu turvattua, mutta poikkeusaika on heijastunut seuraavaksi uusien seulontojen aloittamiseen.

Kuva: Anu-Maija Kärjä

Myös oikomishoito on kärsinyt koronasta Kokkolassa, vaikka THL on listannut hoidon ensisijassa huolehdittavien joukkoon korona-aikana.

Meneillään olevat hoidot on turvattu priorisoimalla ja kotihoito-ohjeilla, mutta lasten purentavirheiden seulonta on viivästynyt.

Keväällä potilaita ei voitu ottaa vastaan moneen viikkoon. Sinä aikana saatiin kuitenkin tehtyä hoitosuunnitelmia ja käytyä läpi potilaskortteja.

Joukosta poimittiin seurantaan kiinteitä kojeita käyttävät lapset. Näiden kojeiden käyttöön liittyy reikiintymisriski ja muutenkin suurempi mahdollisuus yllätyksiin.

Kokkolassa oikomishoito alkaa moneen muuhun kuntaan verrattuna kuitenkin ajoissa ja yksinkertaisilla kojeilla, joiden ilta- ja yökäyttö on kodin vastuulla.

Perheille annettiin ohjeita kotiin, ja lapsia poimittiin tarvittaessa kontrollikäynnille, kun se taas kävi mahdolliseksi.

– Lapset ovat pitäneet kojeita hyvin, enkä ole huolissani. Jos perinteisiä, kiinteitä kojeita olisi käytössä enemmän, tilanne olisi ollut huolestuttavampi, sanoo oikomishoidon ylihammaslääkäri Sirkka Lahtinen.

Seulontojen varhainen aloitus auttaa

Keväällä syntynyt seurantavaje saatiin loppusyksystä kurottua umpeen. Se taas aiheutti viivettä uusien purentavirheiden seulontaan. Kun yleensä kolmosluokkalaisten seulonnat alkavat elokuussa, tänä vuonna niitä on päästy aloittelemaan kuukausia myöhässä.

Hyvä puoli on, että Kokkolassa seulonnat aloitetaan varhain. Julkiselle puolelle tulevat oikomishoidot ovat usein haastavia; niissä on esimerkiksi luustoepäsuhtia, jotka pitää hoitaa lapsen kasvun aikana.

Tavoite voi jäädä toteutumatta, jos hoidon aloitus viivästyy. Kokkolassa startti on kuitenkin niin varhaisessa vaiheessa, että vaihtoehtoja riittää, vaikka matkaan tulisi mutkia.

Kaikkiaan korona ei siis uhkaa purentavirheiden hoitoa, mutta henkilökuntaa se haastaa. Nyt toivotaan, ettei uusia sulkuja tule eikä pienen yksikön toimintaa rampauta esimerkiksi sairastuminen.

– Siihen, että oikomishoito on kokonaisuudessaan entisessä mallissa, menee vuosi, pari, arvioi Sirkka Lahtinen.

.
.