Hyppää sisältöön

Metsäkoneet saapuivat Helsingin keskuspuistoon – Pirkkolan hallihanketta kritisoivat ryntäsivät paikalle, ja työt keskeytyivät hetkeksi

Työmatkalla ollut sivullinen lähetti paikalta ensimmäiset kuvat kuudelta aamulla.

Ensimmäiset puut kaatuivat Keskuspuistossa jo varhain tiistaiaamuna. Kuva: Sara Salmi / Yle

Keskuspuistoryhmä järkyttyi tiistai aamuna, kun metsäkoneet ilmestyivät kiistellyn Pirkkolan monitoimihallihankkeen rakennuspaikalle. Työmatkalla ollut sivullinen lähetti paikalta ensimmäiset kuvat jo kuudelta aamulla.

Aktiiveja ja kaupunkilaisia alkoi kerääntyä aamun tunteina paikalle osoittamaan mieltään.

– Saavuin paikalle joskus kahdeksan aikaan ja juoksin suoraan koneen alle ja sain sen keskeyttämään työnsä hetkeksi, sanoo Sanni Seppo ja herkistyy kyyneliin.

Paikalle saapuneet poliisit pyysivät kaupunkilaisia lopulta siirtymään pois metsäkoneiden edestä ja koneet saivat jatkaa työtään.

Monitoimihalli on aikomus rakentaa jo Pirkkolassa olevan liikuntakeskuksen uimahallin viereen. Kuva: Sara Salmi / Yle

Viime viikolla Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi Pro Luonto -yhdistyksen valituksen, jossa vaadittiin rakentamisen keskeyttämistä luonnonsuojelulakiin vedoten. Sen perusteella Helsingin Pirkkolan monitoimihallin rakentaminen saa jatkua.

Yhdistys haki kuitenkin perjantaina valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta, ja hallihanketta vastustavat ovat olleet passissa Pirkkolassa etteivät rakennustyöt voi alkaa.

– Törkeä piittaamattomuus oikeusprosessin keskeneräisyydestä loukkaa syvästi oikeuskäytäntöjä. Se osoittaa myös, että yli 14 000 asukkaan mielipiteellä ei ole merkitystä. Olemme järkyttyneitä siitä, että tällaista tapahtuu vielä 2020 Helsingissä, kommentoi tilannetta Ylelle lähettämässää viestissä Mika Välipirtti Pro Luonto ry:stä.

Myös Keskuspuistossa paikalla olleet aktiivit surivat sitä, että hallin rakennustyöt aloitettiin ennen korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä. Aktiivit ovat päivystäneet Pirkkolassa viime viikosta lähtien.

– Tässä nyt kaadetaan 150-vuotiaita puita ja siihen menee 150 sekuntia, kun se puu on nurin. Tätä aluetta ei ole enää paljon jäljellä, Seppo sanoo.

Hallihankkeen vastustajat eivät kuitenkaan luovuttaneet, vaan hetken tapahtumia seurailtuaan osa kiipesi aitojen yli työmaa-alueelle. Metsäkoneet pysähtyivätkin jälleen hetkellisesti.

Poliisi on serannut tapahtumia Pirkkolassa aamusta asti. Kuva: Sara Salmi / Yle

Halliyhtiö: aloitimme työt lainvoimaisen rakennusluvan pohjalta

Pirkkolan liikuntahalli Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kirsi Eräkangas pitää tapausta murheellisena tilanteena kokonaisuudessaan.

– Me olemme aloittaneet rakennustyöt lainvoimaisen rakennusluvan pohjalta, koska hallinto-oikeus kumosi käsittelyn ajaksi tehdyn toimeenpanokiellon, sanoo Eräkangas.

Keskuspuiston ystävät ovat arvostelleet muun muassa sitä, ettei hallihankkeelle osoitetulla tontilla tehty perusteellista luontoarvojen kartoitusta Kuva: Sara Salmi / Yle

Hänen mukaan Pro Luonto -yhdistyksen valituslupahakemus ei liity varsinaisesti rakennuslupaan, vaan koskee hallinto-oikeuden päätöstä hylätä vaatimus toimeenpanokiellosta.

– Rakennusliikkeen kanssa nyt aikataulutetaan asioita seuraavaksi ja mennään eteenpäin hankkeen kanssa, kun pystytään.

Helsingin kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Ahon mukaan kaupunki ei voi puuttua tilanteeseen, koska yrityksellä on olemassa lainvoimainen rakennuslupa ja kyse on yksityisestä työmaasta. Hänen mukaan valvontatoimivalta tällaisessa asiassa on ELY-keskuksella.

Kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.) otti asiaan kantaa julkisessa FB-päivityksessä (siirryt toiseen palveluun). Hän kirjoitti, että kaupungilla ei ole enää toimivaltaa asiassa, mutta vastaavissa tilanteissa kaupunki on pyrkinyt odottamaan valituksien loppuun käsittelyä ennen rakentamisen aloittamista.

Hän myös toteaa, että aikoo tehdä töitä sen eteen, mihin kaupungilla on vielä valtaa: hallin viereiset parkkipaikat tulee rakentaa kohtaan, missä metsää ei tarvitse kaataa.

Hallin rakentamista vastustavien mukaan Pirkkolan monitoimihalli on suunniteltu kohtaan, joka on Keskuspuiston kapein. Kuva: Sara Salmi / Yle

Politiikan tutkija epäilee, että päivän tapahtumat voivat nousta esille kevään kuntavaaleissa

Paikalle saapui tänään myös tiiviisti Pirkkolan tilannetta seurannut poliitikantutkija Emilia Palonen. Hänen mielestään helsinkiläiset poliitikot vetäytyivät Pirkkolan tapauksessa vastuusta ja siirsivät päätäntävallan täysin oikeudelle.

– Poliitikkojen olisi pitänyt siinä vaiheessa viheltää peli poikki, kun nämä 14 000 allekirjoitusta saatiin ja todettiin, että se kaava on aika vanha. Asiasta olisi pitänyt siinä vaiheessa alkaa keskustelemaan uudestaan, sanoo Palonen.

Hän uskoo, että Pirkkolan monitoimihallin ympärille noussut kova vastustus ja tämän päivän tapahtumat voivat näkyä myös kunnallisvaaleissa.

– En yhtään ihmettelisi, jos tästä syntyisi sellaista liikehdintää, joka haastaa puolueita vaaleissa. Voi myös olla, että jotkut ehdokkaat alkavat profiloitua juuri näissä kysymyksissä.

Hallialuetta ympäröivän aidan viereen on tuotu kymmeniä kynttilöitä. Kuva: Sara Salmi / Yle

Lue myös:

Saaga, joka vain jatkuu ja jatkuu: luonnonsuojelijat vahtivat vuorotellen Pirkkolan kallioilla, etteivät kiistellyn hallin rakennustyöt pääse alkamaan

Liito-oravat eivät estä Pirkkolan kiistellyn monitoimihallin rakentamista – Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi luontoväen valituksen