Pikkulasten digilaitteiden käytöstä kysely viidessä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kunnassa – osa kansainvälistä tutkimusta

Varhaiskasvatuksessa olevien lasten vanhempia on kutsuttu kyselyyn Hyrynsalmella, Kajaanissa, Kempeleessä, Oulussa ja Raahessa

Kyselyssä vanhemmilta tiedustellaan, miten paljon ja mihin tarkoitukseen lapset käyttävät digilaitteita. Kuvituskuva. Kuva: Anni Alatalo / Yle

Pohjois-Pohjanmaalla kolmessa ja Kainuussa kahdessa kunnassa kysytään marraskuussa 2–6-vuotiaiden digilaitteiden käytöstä osana valtakunnallista ja myös kansainvälistä kartoitusta.

Suomen tietoja vertaillaan myöhemmin aasialaisperheiden digiarkeen. Tutkimushanketta koordinoi Singaporen Nanyang Technological University.

Kyselyyn on aikaa vastata 22. marraskuuta asti.

Kainuussa Hyrynsalmella ja Kajaanissa osa päiväkodeista on lähtenyt mukaan Jyväskylän yliopiston toisena vuotena peräkkäin toteuttamaan kyselyyn. Siinä vanhemmilta tiedustellaan, mihin tarkoitukseen ja miten paljon lapset käyttävät digilaitteita.

Vielä marraskuussa 2019 Hyrynsalmelta kyselyyn ei osallistunut yhtään päiväkotia, mutta nyt kunnassa sijaitsevat yksiköt välittävät kyselyä vanhemmille, kertoo tutkijatohtori Elina Hasanen Jyväskylän yliopistosta.

Viime vuonna kysely toteutettiin Hyrynsalmella Suomi–Venäjä-seuran kautta.

Oulussa, Kempeleessä ja Raahessa kysely on lähetetty kuntien sähköisten järjestelmien kautta kaikille vanhemmille, kun viime vuonna vain osa päiväkodeista oli välittäjänä kyselyssä.

Joillekin vanhemmille kutsu tulee siis jo toista vuotta peräkkäin. Tänä vuonna on paitsi laajennettu tutkimusjoukkoa, myös lisätty kysymyksiä korona-arjesta.

Kysely toteutaan Suomessa kaikkiaan 59 kunnassa. Vuosi sitten kuntia oli mukana noin 50.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.