Hyppää sisältöön

Finnwatch: Sähkönsiirtoyhtiöt välttäneet kymmenien miljoonien eurojen verot

Ongelmana on yhdistyksen mukaan korkotulojen vähennykset salliva lainsäädäntö.

Finnwatchin veroasiantuntija Saara Hietanen sanoo sekä Carunan että Elenian hyödyntävän Suomen verolainsäädännön heikkoutta. Arkistokuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Yritystoimintaa tutkivan Finnwatch-yhdistyksen mukaan Suomi on menettänyt viiden viime vuoden aikana noin 90 miljoona euroa verotuloja maan suurimpien sähkönsiirtoyhtiöiden verojärjestelyjen takia.

Finnwatchin veroasiantuntija Saara Hietanen sanoo sekä Carunan että Elenian hyödyntävän Suomen verolainsäädännön heikkoutta.

Molemmat yhtiöt ovat Hietasen mukaan siirtäneet operatiivisten yhtiöiden toiminnasta syntyneitä voittoja korkokuluina konsernien omistajille.

– Caruna hyödyntää verojärjestelyssään edelleen niin sanottua tasevapautusta, jonka avulla se saa vähentää kaikki yhtiön osakkaille maksetut korkokulut verotuksessaan, Hietanen sanoo.

Viime vuonna Caruna-konsernin suomalaisen emoyhtiön taseessa oli Finnwatchin mukaan korkeakorkoisia osakaslainoja noin 775 miljoonaa euroa, ja niihin liittyvät korkokulut olivat 75 miljoonaa euroa.

Eleniassa hyödynnetty eurooppalaisia verokeitaita

Eleniassa puolestaan osakaslainoja on kanavoitu suomalaiseen emoyhtiöön Luxemburgin ja Alankomaiden kautta, Finnwatch kertoo.

– Osakkailta nostetuille lainoille on maksettu korkeaa 12 prosentin korkoa, Hietanen sanoo.

Finnwatch arvioi myös Elenian tähtäävän tasevapautuksen hyödyntämiseen, ja sanoo konsernin tavoittelevan aiempaa suurempaa korkokulujen verovähennyskelpoisuutta.

– Tämä tarkoittaa käytännössä, että konserni olettaa välttävänsä järjestelyllä 100 miljoonan euron verran veroja tulevien kymmenen vuoden aikana, Hietanen sanoo.

Yhdistys muistuttaa, että korkovähennysrajoituksiin tehtiin muutoksia pari vuotta sitten, mutta tasevapautussääntö jäi lakiin.

– Finnwatchin kesällä julkaisemassa kyselyssä kaikki vastanneet eduskuntapuolueet Kokoomusta lukuun ottamatta kannattivat korkovähennysrajoitusten kiristämistä. Keskusta ja RKP olivat ainoat, joiden kantaa asiaan ei saatu, Hietanen sanoo.

Sähkönsiirtoyhtiöt reagoivat raporttiin

Sähkönsiirtoyhtiö Carunan varatoimitusjohtaja Jyrki Tammivuori väittää Finnwatchin tehneen tietojensa pohjalta vääriä johtopäätöksiä.

Tammivuoren mukaan korkotuloja koskeva verovähennysoikeus on kirjattu lakiin hyvästä syystä. Hänen mukaansa korkotuloilla on tehty investointeja ja tuotu työllisyyttä.

Elenian toimitusjohtaja Tapani Liuhala puolestaan kertoo, että yhtiö ei ole suunnitellut tasevapautuksen käyttöä.

– Kaiken kaikkiaan tämä raportti on Finnwatchin arvuuttelua, Liuhala sanoo Suomen tietotoimistolle.

Liuhalan mukaan yleisesti hyväksyttävällä tavalla tehtävä verosuunnittelu on osa normaalia yrityksen toiminnan suunnittelua.