1. yle.fi
  2. Uutiset

Valtava rakennusmassa jää tyhjilleen, kun keskussairaala muuttaa Novaan – alueen valttina on keskeinen sijainti

Kiinnostusta alueeseen on, mutta asemakaava valmistuu vasta ensi vuonna eikä mitään tapahdu sitä ennen.

keskussairaalat
Keski-Suomen keskussairaalan rakennuksia, vasemmassa reunassa näkyy uusi sairaala Nova
Suurin osa Keski-Suomen keskussairaalan toiminnoista muuttaa helmikuun loppuun mennessä takavasemmalla näkyvään uuteen sairaala Novaan.Virpi Kotilainen / Yle

Jyväskylässä keskussairaalan muutto uusiin tiloihin jättää tyhjäksi liki 100 000 rakennusneliömetriä. Niiden uusi käyttö ja tontin lisärakentaminen edellyttää myös uutta kaavaa.

Jyväskylän kaupunki laatii alueelle parhaillaan uutta asemakaavaa tontin ja rakennukset omistavan Keski-Suomen sairaanhoitopiirin pyynnöstä. Kaavan on määrä valmistua ensi vuoden aikana.

Uuden kaavan on tarkoitus mahdollistaa tonttimaalle monentyyppistä toimintaa ja rakentamista, sanoo sairaalanmäen eli Kukkulan kehittämishankkeen projektipäällikkö Kari Halinen.

– Nykyinen kaava mahdollistaa oikeastaan kaiken muun paitsi ei asumista, Halinen toteaa.

Keski-Suomen keskussairaalan päärakennus, autoja ja ihmisiä pihassa
Jyväskylän keskussairaalan nykyiselle päärakennuksellekin etsitään ensi vuodesta alkaen uutta käyttöä.Virpi Kotilainen / Yle

Halisen mukaan Jyväskylän sairaala-alueen valttina on sen sijainti yliopiston, Hippoksen ja kaupungin keskustan lähellä, sillä monipuolisten palvelujen läheisyys auttaa houkuttelemaan rakennuksiin uusia yrityksiä ja asukkaita.

– Vuonna 2018 Suomessa oli myynnissä 87 sairaalaa tai sairaala-aluetta, mutta niistä suurin osa sijaitsee syrjässä, Kari Halinen toteaa.

Kukkula onkin Halisen mukaan herättänyt kiinnostusta ja kyselyjä on tullut. Selkeää kandidaattia ei ole kuitenkaan vielä pöydässä, projektipäällikkö sanoo.

– Haasteena on se, että kyseessä on iso alue, lähes 100 000 neliötä, ja edessä on pitkä prosessi. Puhutaan ainakin kymmenestä vuodesta, Halinen kertoo alueen kehittämisen aikataulusta.

Halinen ei mielellään arvioi myöskään sitä, milloin ensimmäiset uudet toimijat voisivat aloittaa Kukkulalla. Hän pitää todennäköisenä, että siihen menee vielä vuosi tai pari.

Halinen sanoo, että uuden kaavan pitää mahdollistaa monenlaista toimintaa sairaala-alueelle.

Projektipäällikön mielestä Kukkula olisi luonteva paikka hoiva-alan keskittymälle, joka täydentäisi yliopiston ja Hippoksen liikunta- ja hyvinvointiosaamista.

– Jokin kombo, joka yhdistäisi opiskelua, tutkimusta, työntekoa ja asumista terveyden ja hyvinvoinnin teemalla, Halinen maalailee.

Gradian hyvinvointialan koulutuksen rakennuksia ja kyltti Jyväskylän sairaalanmäellä
Virpi Kotilainen / Yle

Keskussairaalanmäellä toimii jo nyt Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian hyvinvointialan opetusyksikkö, joka voisi hyötyä uusista palveluista ja hyödyttää alueen uusia toimijoita.

– Alueelle sopisi esimerkiksi hoivatyyppinen asuminen, jossa alan opiskelijat voisivat tehdä harjoittelunsa, Halinen toteaa.

Kari Halinen on myös Hippos2020-liikuntahankkeen projektipäällikkö. Hän sanoo, että Hippoksella ja Kukkulalla on oma roolinsa terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä.

– Jos Hippos edustaa aika puhtaasti liikuntaa ja arjen hyvinvointiosaamista niin Kukkula edustaa kliinistä ja tieteellistä osaamista, Halinen kuvailee.

Lue seuraavaksi