Hyppää sisältöön

Kilpailukomissaari Margrethe Vestager määräsi verkkokauppa Amazonin jatkotutkintaan mahdollisista kilpailurikkomuksista

Seurauksena Amazon voi saada miljardiluokan sakot.

Syytökset vahvistavat tanskalaisen Margrethe Vestagerin mainetta kovana valvojana. Arkistokuva lokakuun alusta. Kuva: Yves Herman / EPA

Talouslehti Financial Timesin mukaan EU:n kilpailuasioista vastaavan komissaari Margrethe Vestager on haastamassa verkkokauppajätti Amazonia kilpailusääntöjen rikkomisesta.

Asiassa on kyse Amazonin roolista sekä verkkokauppa-alustan ylläpitäjänä että tavaroiden myyjänä. Taustalla ovat komission selvitykset siitä, käyttääkö Amazon asemaansa väärin keräämällä tietoja kauppiailta ja käyttämällä niitä hyödykseen omassa myyntitoiminnassaan.

Syytökset vahvistavat tanskalaisen Vestagerin mainetta kovana valvojana.

Toista toimikauttaan istuvan Vestagerin toimeksiannosta EU määräsi Googlelle yli 8 miljardin euron sakot kolmessa erillisessä kilpailujutussa, ja Apple määrättiin maksamaan Irlannin hallitukselle 13 miljardia euroa veroja. Molemmat yritykset ovat valittaneet asiasta, kirjoittaa FT.

Komissaari vahvistaa

Iltapäivällä pitämässään tiedotustilaisuudessa Vestager vahvisti, että Amazoniin liittyen aloitetaan toinen tutkinta. Hän katsoo, että alustavan johtopäätöksen mukaan Amazon on käyttänyt asemaansa markkinapaikkapalvelujen tarjoajana väärin Euroopan unionin suurimmilla markkina-alueilla Saksassa ja Ranskassa.

Amazonin tietojen käyttöä tarkastelemalla on päädytty siihen, että Amazon on saattanut asettaa alustoilleen sellaisia sääntöjä, jotka

keinotekoisesti suosivat sen omia tarjouksia ja myyjiä jotka käyttävät Amazonin logistiikka- ja jakelupalveluja.

– Tämän takia olemme päättäneet aloittaa toisen tutkinnan näistä liiketoimintakäytännöistä,

komissaari Vestager sanoi tiedotustilaisuudessa.

lue myös:

.
.