1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mali

Malin entinen presidentti Amadou Toumani Touré on kuollut

Malin demokraattisista uudistuksista kiitetty Touré syrjäytettiin sotilasvallankaappauksessa vuonna 2012.

Mali
Kuvassa on Amadou Toumani Toure.
Sotilasuransa jälkeen Touré siirtyi politiikkaan ja voitti presidentinvaalit vuonna 2002 ja uudelleen vuonna 2007. Arkistokuvassa hän on vuonna 2011.Miguel Medina / AFP

Malin entinen presidentti Amadou Toumani Touré on kuollut 72 vuoden iässä Turkissa.

Touré oli ollut sydänleikkauksessa Malin pääkaupungissa Bamakossa ja hänet oli lennätetty Turkkiin jatkohoitoa varten.

Touré otti Malin johtoonsa ensi kerran vuoden 1991 vallankaappauksessa., joka syrjäytti Malia 22 vuotta johtaneen Moussa Traorén. Traorén henkivartiokaartia johtanut eversti Touré pidätti presidentin ja johti maata siirtymäkaudella. Häntä on kiitetty Malin siirtymisestä demokratiaan.

Touré luovutti vallan Malin ensimmäiselle vapailla vaaleilla valitulle presidentille Alpha Oumar Konarélle vuonna 1992. Konaré ylensi Tourén kenraaliksi.

Sotilasuransa jälkeen Touré siirtyi politiikkaan ja voitti presidentinvaalit vuonna 2002 ja uudelleen vuonna 2007. Vuonna 2012 kapinoivat sotilaat syrjäyttivät hänet vuonna 2012. Sotilaat katsoivat, että Touré oli hoitanut huonosti sotaa tuaregi-kapinallisia ja jihadisteja vastaan.

Osana vallankaappaajien kanssa tehtyä sopimusta perustuslaillisen järjestyksen palauttamisesta Touré luopui presidentin tehtävistä ja lähti maanpakoon Senegaliin. Hän palasi Maliin vuonna 2017.

Tourén seuraaja, presidentti Ibrahim Boubacar Keïta syrjäytettiin sotilasvallankaappauksessa viime elokuussa.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi