1. yle.fi
  2. Uutiset

HUS: koronatartunnat kasvussa, mutta muut leviämisvaiheen kriteerit eivät täyty – Suomessa tilanne on hallinnassa, toteaa johtajaylilääkäri

HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi toivoo, että koronavirustesteihin hakeuduttaisiin herkästi, jotta hyvä tilanne säilyisi.

koronavirus
 Markku Mäkijärvi
HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo, että koronavirustestiin pääsee muutamassa tunnissa ja koko prosessi vie alle vuorokauden.Jari Kovalainen / Yle

Positiivisten koronanäytteiden määrä on kasvussa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi päivitti HUS-alueen tilannetta koronainfossa tänään (siirryt toiseen palveluun).

Mäkijärvi kertoo, että hyvän kesätilanteen jälkeen tartuntojen määrä on lähenyt nousuun. Viimeisten viikkojen aikana HUS-alueella on todettu 700–800 tartuntaa.

– Näytteiden positiivisuusprosentti on ollut nousussa viime viikkoina. Positiivisia näytteitä on vajaat kolme prosenttia, Mäkijärvi lisää.

Positiivisten näytteiden osuus testatuista on yksi mittareista, joilla seurataan koronatilanteen vakavuutta ja epidemian kiihtymistä.

Toistaiseksi koronaepidemia on pääkaupunkiseudulla edelleen kiihtymisvaiheessa, sillä kaikki leviämisvaihetta kuvaavat tunnusmerkit eivät täyty.

– Sairaalapotilaita ei ole niin paljon, että se aiheuttaisi merkittävän kuormituksen terveydenhuoltojärjestelmälle. Myöskään tartuntamäärät eivät kasva sitä luokkaa päivä- ja viikkokohtaisesti, että leviämisvaiheen kriteerit täyttyisivät.

Mäkijärvi kuitenkin huomauttaa, että epidemian kiihtymisvaihetta kuvaavat kriteerit ovat osittain keinotekoisia ja niitä voisi olla hyvä tarkastella uudelleen.

– Ehkäpä on uusiakin kriteereitä, joita kannattaisi ottaa käyttöön. En kuitenkaan näe, että sillä tämän hetkisiin toimenpiteisiin Suomessa olisi merkittävää vaikutusta. Meillä tilanne on nyt hallinnassa, Mäkijärvi sanoo.

"Suomen tilanne Euroopan paras ja se säilyy testaamalla"

Koronapotilaiden määrä on HUSissa hieman lisääntynyt. Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan tällä hetkellä sairaanhoitopiirissä teho-osastolla on puolenkymmentä potilasta ja vuodeosastoilla reilut kaksikymmentä.

Juuri nyt potilaskuormitus sairaaloissa ei haittaa normaalia toimintaa.

– Viime viikonloppuna tuli kymmenen uutta potilasta sairaalaan ja se on ehkä varoittava tieto, että kyllä epidemia edelleen sairastuttaa, Mäkijärvi lisää.

Mäkijärvi haluaa kuitenkin alleviivata, että testaaminen toimii hyvin. Hänen mukaansa näytteenottoon pääsee Uudellamaalla muutamassa tunnissa, analyysi kestää noin kymmenen tuntia ja vastauksen saa nyt melko nopeasti. Koko testausprosessi sujuu yleensä alle vuorokaudessa.

Mäkijärvi kehoittaa hakeutumaan koronavirustestiin pienimmistäkin oireista.

– Nythän koronavirustilanne on Suomen osalta Euroopan paras, ilmaantuvuus on pienin. Ja se säilyy sillä tavalla, että menemme herkästi testeihin.

Mäkijärven mukaan HUSin valmius rokottamiseen on hyvä, jos koronarokote on sellainen, että sitä voidaan jakaa samaan tapaan kuin influenssarokotetta.

Näin koronatilanteen vakavuus määritellään:

Koronatilanteen kolmiasteinen jako perustuu sosiaali- ja terveysministeriön 7. syyskuuta julkistamaan toimintasuunnitelmaan (siirryt toiseen palveluun).

Siinä perustaso määritellään niin, että epidemia vastaa Suomen tilannetta keskikesällä 2020: tartuntojen ilmaantuvuus on alhainen ja kotoperäisten tartuntojen osuus on pieni.

Kiihtymisvaiheessa tartuntojen alueellinen ilmaantuvuus on noussut: 7 viime vuorokauden aikana tartuntoja on 6-15 / 100 000 asukasta ja 14 vuorokauden aikana 10-25 / 100 000 asukasta.

Positiivisten näytteiden osuus on yli 1%.

Kiihtymisvaiheessa esiintyy ajoittain paikallisia ja alueellisia tartuntaketjuja, mutta tartunnanlähteet ovat kuitenkin pääsääntöisesti jäljitettävissä ja sairaalahoidon tarpeeseen pystytään vastaamaan ilman erityistoimia

Leviämisvaiheessa tartunnat leviävät väestössä alueellisesti tai laajemmin: 7 viime vuorokauden aikana tartuntoja on 12-25 / 100 000 asukasta ja 14 viime vuorokauden aikana 18-50 / 100 000 asukasta.

Tapausten päivittäinen kasvunopeus on yli 10%. Positiivisten näytteiden osuus on yli 2%.

Leviämisvaiheessa alle puolet tartunnanlähteistä on jäljitettävissä ja sairaalahoidon ja tehohoidon tarve kasvaa voimakkaasti.

Lue myös:

Näin päätös alueen olemisesta koronan kiihtymis- tai leviämisvaiheessa tehdään

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Lue seuraavaksi