Hyppää sisältöön

Suomi helpottaa matkustamista maista, joissa koronatartuntoja on korkeintaan tuplasti enemmän kuin Suomessa, punaisista maista tulevillekin helpotuksia

Hallitus sorvaa nyt matkustussääntöjä, joita ei tarvitsisi koko ajan muuttaa.

Euroopasta on nyt hyvin vähän tulijoita Lappiin. Esimerkiksi Britanniassa ja Ranskassa kansalaiset on komennettu kotiin. Kuvassa turisteja Saariselällä viime tammikuussa. Kuva: Tarmo Lehtosalo / Lehtikuva

Lapin matkailuyritykset ovat odottaneet viikkokausia uusia matkustussääntöjä. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) julkisti tiistaina illansuussa ehdotuksensa uusista pelisäännöistä.

Uusi rajapyykki sidotaan Suomen tautitilanteeseen: jos lähtömaassa on ollut kahden viikon aikana tuplasti enemmän tautitapauksia kuin Suomessa ja pari muutakin ehtoa täyttyy, Suomeen tulija voidaan asettaa 10 päivän karanteeniin.

Puhtaalla testituloksella Suomeen tulo on heillekin mahdollista, jos matka kestää korkeintaan 48 tuntia.

Karanteeniin ei myöskään määrättäisi, jos oleskelu Suomessa kestää 4–6 vuorokautta ja maahan tulijalla on Suomeen saapuessaan mukanaan luotettava todistus ennen matkan aloittamista tehdystä negatiivisesta koronatestistä ja hän osallistuu välittömästi maahan tullessaan toiseen koronavirustestiin.

Näistä maista puhutaan korkean riskin tai punaisina maina.

Raja-arvon alittavista maista helpommin Suomeen

Jos maan tautitilanne on sama kuin Suomessa tai koronatapausten ilmaantuvuus on alle kaksinkertainen Suomeen verrattuna, Suomeen voi saapua joustavammin. Ministeriö ei kuitenkaan halua puhua heidänkään kohdalla vapaasta tulosta Suomeen.

– Jos on syytä epäillä altistutumista, tässäkin ryhmässä tulevia voidaan asettaa karanteeniin, hallitusneuvos Liisa Katajamäki selventää.

Yle uutisoi aiemmin, että Suomeen voisi tulla vapaasti näistä maista, mutta aivan näin ei siis ole.

Tällä hetkellä Suomen raja on 25 koronatartuntaa 100 000 asukasta kohti kahden viikon aikana. Vireillä oleva lakiesitys on nykyistä joustavampi, koska raja-arvo oin suhteutettu Suomen tautimääriin.

Hallitus on sorvannut kovalla kiireellä lakiesitystä, joka antaisi selkeät nuotit siihen, kuka ja miten Suomeen saa tulla. Muutoksia jouduttiin tekemään, kun perustuslakivaliokunta palautti uuteen valmisteluun aiemmin liikenne- ja viestintäministeriössä valmistellun lain.

Nyt pääosaa Suomeen tulleista on kohdeltu Schengen-maiden rajasäännöstön poikkeuksilla. Sitä ei voi jatkaa loputtomiin. Nyt voimassa oleva poikkeus umpeutuu 22. marraskuuta.

Yksi mahdollisuus on Ylen tietojen mukaan, että rajavalvontaa jatketaan siihen asti, kunnes lakiesitys hyväksytään eduskunnassa.

Tiistaina lausunnolle lähtenyt lakiesitys pyritään antamaan eduskunnalle 3. joulukuuta. Vielä on siis ratkaistava, miten toimitaan vuoden loppupuoli.

Mikään Euroopan maa ei täytä Suomen kriteereitä

Tällä hetkellä Euroopassa ei ole yhtään maata, joka täyttäisi uudet kriteerit helpommasta Suomeen tulosta. Virossa tartuntoja on tällä hetkellä 129, Saksassa 281 ja Britanniassa 478 tartuntaa 100 000 asukasta kahden viime viikon aikana.

Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen (ECDC) mukaan Suomessa luku on nyt jo 53.

Muutoksilla olisi merkitystä aikaisintaan keväällä, kun ja jos epidemia alkaa hellittää maailmalla. Odotuksia ladataan myös sille, että koronaan olisi tulossa rokotus.

On myös eri asia, kuinka moni matkustaisi juuri nyt Lappiin. Esimerkiksi Ranska, Britannia ja Kreikka ovat käytännössä kiinni. Kotoa pääsee ulos vain, jos on menossa esimerkiksi lenkille, ulkoiluttamaan koiraa tai viemässä lapsia kouluun.

Lakiluonnosta on jouduttu valmistelemaan monissa ristipaineissa. Pitäisi huolehtia siitä, että epidemia ei leviä Suomeen matkustajien mukana, taata matkailuyritysten toiminta ja pitää huolta siitä, että EU:n alueella ihmisten liikkuvuutta ei voi loputtomiin rajoittaa.

Kasapäin poikkeuksia

Karanteenin voidaan siis asettaa 10 päiväksi niistä maista tulevat, joissa koronatartuntojen ilmaantuvuusluku on vähintään kaksinkertainen Suomeen verratuna ja joissa tartuttavien osuus väestössä on vähintään yksi tuhannesta ja maista tuleva muodostaa riskin taudin leviämiselle.

Poikkeuksia on kuitenkin runsaasti. Karanteenin ulkopuolella ovat säännöllisesti työtä tai bisnestä rajayhteisöjen alueella tekevät. Myös alueella opiskelevat välttävät karanteenin.

Näihin lasketaan maarajojen ylitykset Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välillä ja kulkeminen meritse tai lentäen Suomen ja Ruotsin tai Suomen ja Viron välillä.

Karanteeniin ei asetettaisi myöskään diplomaatteja, kuljetus- ja logistiikka-alalla toimivia matkustaja- ja tavaraliikenteen kuljettajia, alusten, ilma-alusten tai junien miehistöä työtehtävissään ja vaihtomiehistöjä.

Määräykset eivät myöskään koskisi lentäen Suomen kautta matkustavia, jos he eivät poistu lentoasemalta. Samoin karanteeniin ei asetettaisi painavasta henkilökohtaisesta syystä matkustaville, kuten omia alaikäisiä lapsia tapaaville. Tästä on annettava pyydettäessä selvitys.

Juttua on muokattu klo 18.55. STM katsoo, että myös rajan alittavista maista tulevia voidaan asettaa harkinnan jälkeen karanteeniin.

Asiasta voi keskustella huomiseen kello 23 asti.

Lisää aiheesta:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Perustuslakivaliokunta pysäytti ravintolarajoitukset ja vaatii muutoksia – hallituksen esitys rajoittaa liikaa elinkeinovapautta