Hyppää sisältöön

Viranomainen haluaa vapauttaa itsehoitolääkkeiden myyntiä Suomessa – Tutkimusjohtaja: “Kilpailun pitää tulla myös apteekkien ulkopuolisesta myynnistä”

Kilpailu- ja kuluttajaviraston tutkimusjohtajan mukaan osa uudistuksista on välttämätön toteuttaa, mikäli lääkemyynistä halutaan halvempaa.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston julkaisema selvitys perkaa, miten Suomen apteekkisääntelyä tulisi kehittää kuluttaja- ja markkinaystävällisempään suuntaan. Arkistokuva keväältä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Uunituore apteekkimarkkinoita koskeva selvitys (siirryt toiseen palveluun) listaa uudistusehdotuksia, joiden avulla lääkkeiden saatavuus paranisi ja veronmaksajien lääkekustannukset pienenisivät.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) tänään julkaisema selvitys kertoo, miten Suomen apteekkisääntelyä tulisi sen mielestä kehittää kuluttaja- ja markkinamyönteisempään suuntaan.

– Olisi veronmaksajien ja lääkkeitä ostavien ihmisten etu, että järjestelmä olisi tehokkaampi, KKV:n tutkimusjohtaja Tuulia Hakola-Uusitalo toteaa.

Hakola-Uusitalo painottaa, että apteekit hoitavat Suomessa tehtävänsä hyvin. Niitä ei kannata syyttää siitä, että nykyiset rakenteet ovat osaltaan tehottomia. Järjestelmän uudistamiselle on siis KKV:n mukaan syynsä.

Alemmat lääkehinnat ja lisää hintakilpailua

Selvityksen mukaan apteekkarien tulojen on toistuvasti havaittu olevan verrattain suuria, mikä heijastuu kuluttajien ja yhteiskunnan lääkekustannuksiin. Siksi yksinkertaisin tapa puuttua suuriin voittoihin olisi leikata lääkkeiden vähittäismyyntihintoja ja apteekkien katteita muuttamalla lääketaksaa tai kohdentamalla apteekkiveroa toisin.

– Nämä ovat välttämättömiä uudistuksia, jos halutaan, että lääkkeiden myynti järjestetään halvemmalla, Hakola-Uusitalosanoo lääketaksasta ja apteekkiveron muutoksesta.

Apteekkimarkkinaselvityksessä ehdotetaankin, että lääkkeiden hintaa määrittävää lääketaksaa alennettaisiin.

Toinen vaihtoehto olisi joko kiristää apteekkiveroa tai laajentaa sitä koskemaan kaikkea apteekeissa tapahtuvaa myyntiä. Nykyisillään apteekkiveroa maksetaan pääsääntöisesti vain lääkemyynnistä, vaikka apteekeissa myydään muitakin tuotteita.

– Tämän hetkiselläkin apteekkirakenteella voitaisiin pudottaa lääkkeiden hintaa, mutta jos halutaan, että se toimisi vielä tehokkaammin, pitäisi tehdä rakenteellisia muutoksia, Hakola-Uusitalo sanoo.

Lääkkeiden kustannuksia voitaisiin laskea lisäksi hintakilpailun avulla. KKV ehdottaa, että apteekkien välistä hintakilpailua piristettäisiin asettamalla itsehoitolääkkeille hintakatto. Sen puitteissa apteekit voisivat kilpailla keskenään alentamalla omia katteitaan.

Lisäksi Kilpailu- ja kuluttajavirasto ehdottaa valittujen itsehoitolääkkeiden myynnin sallimista myös apteekkien ulkopuolella.

– Jos meillä on tavoitteena saada halvemmalla ja tehokkaammin lääkkeitä ihmisille, niin tämä kilpailupaine siihen tarvitaan, Hakola-Uusitalo toteaa.

Itsehoitolääkkeiden myyntiä on vapautettu apteekkien ulkopuolelle esimerkiksi Ruotsissa. Myyntiä on siirtynyt erityisesti verkkokauppaan. Tuotteiden hinnat ovat siellä huomattavasti alempia apteekkien ulkopuolisissa myyntipaikoissa.

– Siitä huomataan, että apteekkien välinen kilpailu ei ole riittävää pudottamaan itsehoitolääkkeiden hintoja. Kilpailun pitää tulla myös apteekkien ulkopuolisesta myynnistä, eli juuri verkkomyynnistä ja muista myyntipaikoista, Hakola-Uusitalo sanoo.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston ehdotus myynnin vapauttamasta ei näillä näkymin olla kuitenkaan toteuttamassa. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) totesi lokakuussa Uutissuomalaisen haastattelussa, että itsehoitolääkkeiden myynti ei ole vapautumassa.

Apteekin perustamisesta helpompaa

Kilpailu- ja kuluttajavirasto helpottaisi alalle tulemista uudistamalla apteekkilupaprosessia ja sijainti- ja määräsääntelyä sekä sallimalla vain verkossa toimivat apteekit.

Lisäksi selvityksessä ehdotetaan, että apteekkien omistajuussääntelyä uudistettaisiin. Sen mukaan osa omistajuutta koskevista rajoituksista on nykyisellään tarpeettoman tiukkoja.

Ajatukset eivät ole uusia. Kilpailu- ja kuluttajavirasto on aiemminkin esittänyt (siirryt toiseen palveluun) esimerkiksi apteekkien sijainti- ja määräsääntelyn purkamista niin, että apteekkilupa voitaisiin myöntää kaikille lain edellytykset täyttäville toimijoille.

Virasto haluaisi, että apteekkilupaprosessia muutettaisiin Suomessa niin, että kaikki kriteerit täyttävät toimijat voisivat perustaa apteekin. Nykylainsäädännössä apteekkiluvan saaminen pohjautuu tarveharkintaiseen tarkasteluun.

Lisäksi KKV luopuisi apteekkien sijainnin ja määrän rajoittamisesta. Tämän tekeminen edellyttäisi kuitenkin sen varmistamista, että lääkkeiden saatavuus säilyy koko Suomessa. Se voitaisiin tehdä esimerkiksi luomalla suora taloudellinen tuki, jolla mahdollistettaisiin haja-asutusalueiden lääkemyynti.

Myös verkkoapteekkien sääntelyn uudistaminen vahvistaisi lääkkeiden saatavuutta koko maassa.

Nykyisen lainsäädännön mukaan apteekilla on oltava fyysinen myyntipiste, eli se ei voi toimia yksinomaan verkossa. Kilpailu- ja kuluttajavirasto esittääkin, että kivijalka-apteekkien lisäksi apteekkilupia voitaisiin myöntää jatkossa myös pelkästään verkossa toimiville apteekeille.

Lue myös: