Hyppää sisältöön

Harvialan kartanolle löytyi ostaja – yrittäjä haluaa rakentaa alueelle matkailupalveluja

Janakkalan kunnanhallitus on hyväksynyt 80 000 euron suuruisen ostotarjouksen. Lopullisen päätöksen myynnistä tekee kunnanvaltuusto.

Useita vuosia myynnissä olleesta Harvialan kartanosta ja sen vieressä olevasta tontista on tehty ostotarjous. Yhdessä Kalpalinnan kanssa niissä olisi ostajaehdokkaan mukaan paljon potentiaalia Janakkalan matkailussa. Kuva: Dani Branthin / Yle

Janakkalan ja Hämeenlinnan rajalla sijaitsevasta Harvialan kartanosta ja sen viereisestä tontista on jätetty ostotarjous. Janakkalan kunnanhallitus hyväksyi sen eilen.

Ostotarjouksen tehnyt henkilö on muun muassa Turengissa Suvirannan yrittäjänä toimiva Milko Tuominen. Kauppahinta on yhteensä 80 000 euroa. Tästä Harvialan kartanon päärakennuksen osuus on 50 000 euroa ja viereisen tontin 30 000 euroa.

Päärakennuksen tontti on kooltaan reilut 6700 neliötä. Viereisen tontin koko on reilut 2900 neliömetriä.

Kunnan omistama kiinteistö on ollut useamman vuoden julkisessa myynnissä. Tuona aikana kiinteistöstä ei tehty yhtään tarjousta. Tuominen otti kuntaan yhteyttä tänä syksynä.

Janakkalan elinvoimapäällikkö Ismo Holstila ja kunnanjohtaja Reijo Siltala ovat neuvotelleet Tuomisen kanssa Harvialan kartanon päärakennuksen, sen tontin sekä viereisen tontin myynnistä.

– Olin katsonut jo jonkin aikaa sitä kartanoa ja miettinyt, että remontoimalla siitä saisi todella hienon. Kävin katsomassa ja ajattelin, että haluan ostaa sen ja remontoida vimpan päälle, kertoo Tuominen.

Suojellun rakennuksen korjaustöissä kunnioitetaan alkuperäistä tyyliä

Harvialan kartanon osittain kolmikerroksinen päärakennus rakennettiin Otto R. Brusiinin toimesta vuonna 1861. Alueelle rakennetussa lastuvillatehtaassa vuonna 1941 sattuneen räjähdyksen yhteydessä myös Brusiinien aikainen päärakennus tuhoutui.

Vanhan päärakennuksen perustuksille rakennettiin nykyinen yksikerroksinen rakennus. Sen klassinen asu on arkkitehti Jarl Eklundin käsialaa.

Harvialan kartanon ja sen ympäristön toivotaan tulevaisuudessa olevan Janakkalan vetonaula. Kuva: Dani Branthin / Yle

Kyseessä on suojeltu kohde. Tuominen kertoo, että on neuvotellut Museoviraston kanssa rakennuksen korjaamisesta. Tehdyissä luonnoksissa on kunnioitettu Eklundin kädenjälkeä.

– Olemme tehneet kolme luonnosta siitä. Katsoimme, millainen rakennus oli ennen räjähdystä. Lisäksi poimimme muista Eklundin tekemistä klassisen tyylin rakennuksista kauniita yksityiskohtia suunnitelmiin.

Ammatikseen Tuominen kertoo korjaavansa vanhoja rakennuksia.

Viereiselle tontille matkailutoimintaa?

Tuominen kertoo, että Harvialan kartanon päärakennus tulisi omaan asuinkäyttöön. Sen sijaan vieressä olevalle tontille olisi toiveissa rakentaa matkailupalveluja.

– Toinen pää meillä olisi Turengin Suviranta, johon olemme edelleen suunnittelemassa hotellia. Toinen pää olisi sitten täällä Harvialassa.

Tuomisen mukaan taustalla on ajatus siitä, että Janakkala voisi tulevaisuudessa olla kansainvälinen matkailukohde. Tuomisen mukaan Janakkalan matkailussa on paljon potentiaalia nyt, kun Kalpalinnakin on saatu jälleen toimimaan.

– Me pystymme markkinoimaan sitä aivan eri volyymeilla, kun saadaan hommat käyntiin. Vanaja on kuitenkin yksi Etelä-Suomen hienoimpia alueita ja lähellä lentokenttää, toteaa Tuominen.

Seuraavaksi kaikki on kuitenkin kiinni Janakkalan kunnanvaltuuston lopullisesta päätöksestä. Valtuusto kokoontuu 16. marraskuuta, jolloin sen on määrä tehdä päätös kartanon päärakennuksen ja sen viereisen tontin myynnistä.

– Jos he sanovat, että tervetuloa Turenkiin, niin työt päärakennuksen remontoimiseksi aloitetaan heti, kertoo Tuominen.