Hyppää sisältöön

Ex-kirkkovaltuutettu peitti kasvonsa pedofiilikäräjillä, poliisi: Syytetty jakoi kuvia, joissa näkyy raiskaus ja eläimeen sekaantuminen

Syyttäjä vaatii ex-kirkkovaltuutetulle 10 vuoden ja toiselle raskaita syytteitä saaneelle 5 vuoden vankeusrangaistusta.

Kuvassa on käynnissä oikeudenkäynti.
Katso videolta, miten aluesyyttäjä Jaana Nyrhinen kommentoi syytteitä. Kuva: Elina Niemistö / Yle

Entinen kirkkovaltuutettu ja 59-vuotias matkailualan yrittäjä asteli aamulla vapaalta jalalta Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuteen kuulemaan järkyttävät syytteet lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Mies peitti kasvonsa kasvomaskilla ja hupparin hupulla, kun hän tuli oikeuteen.

59-vuotiaalle miehelle luettiin tänään syytteet useista lapsiin kohdistuneista hyväksikäyttörikoksista.

Vakavimmat syytteet ovat törkeät lapsiin kohdistuneet raiskaukset ja hyväksikäytöt. Pääepäiltyä syytetään myös törkeästä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavien lasta esittävien kuvien levittämisestä ja hallussapidosta.

Yle kysyi oikeudenkäynnin lounastauolla 59-vuotiaalta mieheltä, miten hän vastaa syytteisiin. Mies käveli ulos salista huppu naamalla, eikä hän suostunut kommentoimaan syytteitään millään tavalla.

KRP: Miehet jakoivat neuvoja lasten luottamuksen saavuttamiseksi

Tänään julki tullut esitutkinta on karmeaa luettavaa vaikka se koskee vain lievempiä epältyjä rikoksia. Esitutkinnan ja haastehakemusten salaamisella suojellaan rikosten uhreja.

– XX (pääsyytetty) on omalla aktiivisella toiminnallaan, myötävaikuttamisellaan, kirjoittamisellaan, puhetavoillaan ja kannustavilla kommenteillaan todennut ääneen, kuinka lapsille saadaan aikaiseksi pahin mahdollinen vahinko. Ja täten (pääsyytetty) on ilmaissut oman vahvan näkemyksen lapsen häpäisemisestä ja solvaamisesta.

Esitutkinnassa todetaan pääsyytetyn jakaneen kuva- ja videomateriaalia, jossa näkyy yhdyntää, sukuelimien koskettelua, tai lapsi raiskataan tai lapsi sekaantuu eläimeen.

Esitutkinnan mukaan pääsyytetty on ollut vuosina 2014–2017 yhteydessä useasti eri puolilla maailmaa asuvien miesten kanssa eivätkä miehet eivät olleet satunnaisia tuttavuuksia. Heitä oli muun muassa Suomessa, Amerikassa, Englannissa, Saksassa ja muissa Pohjoismaissa.

Mies itse kertoi kuulustelussa, että hän kävi keskusteluja arviolta 20:een eri maahan ja että hänen keskustelukumppaninsa olivat 90-prosenttisesti ulkomaalaisia.

Miehet opastivat ja neuvoivat toisiaan kuinka toimia lasten ja nuorten kanssa ja saada rakennettua näihin luottamussuhde.

Nettikeskusteluihin liittyi huumeiden käyttöä

Netti-istuntoissa pääsyytetyllä on ollut käytössä erilaisia keskusteluyhteyksiä muun muassa Yahoon, Skypen, Zoom Groupin chatit ja Facebookin Messenger-viestit.

Keskustelut olivat joko kahdenkeskeisiä tai ryhmäkeskusteluja, joissa on pyydetty liittymään istuntoon, annettu salasanat, koodi tai muita tietoja, jotka liittyvät miesten seksuaaliseen suuntautumiseen.

Esitutkinnan mukaan miehet myös polttivat videoyhteyksien aikana rituaalimaisesti lasipiipuilla kristallihuumetta.

– Internetistä löysin ryhmiä, missä saattoi olla satakin savuttelevaa henkiöä yhtä aikaa esimerkiksi Zoom-ryhmässä, kertoi mies kuulustelussa.

Keskusrikospoliisi on tutkinnassa käynyt läpi miehen yhteydenpitoa ja materiaalin jakamista netissä vuodesta 2014 lähtien. Kuvien ja videoiden hallussapito jatkui helmikuuhun 2018 asti.

Pääsyytetty kertoi motiivikseen kirjan kirjoittamisen ja ihmisten auttamisen

Kuulustelussa pääsyytetty myönsi, että hänellä on ollut hallussa sukupuolisiveellisyyttä loukkaavia lasta esittäviä kuvia ja videoita. Hän myönsi myös, että on käynyt internetissä keskusteluja ihmisten kanssa ja vaihtanut materiaalia.

Motiiviksi hän kertoi, että häntä kiinnosti “vastapuolen” ajatusmaailma ja heidän tarinansa, joista hän oli ajatellut kirjoittaa kirjan.

Pääsyytetyn mukaan keskustelut olivat raskaita kun niissä käsiteltiin ihmisen syvintä pahuutta. Hän katsoi, että ilman huumeita hän ei olisi pystynyt keskustelemaan eikä käsittelemään hyvin raakoja videoita.

Mies sanoi kuulustelussa, että keskustelut eivät olleet sen arvoisia, että niitä olisi kannattanut käydä, mutta hänellä oli ollut "ylevä ajatus, että näitä ihmisiä pitäisi auttaa, porautumalla toisen ihmisen sisään".

– Minulla oli ylevä ajatus tässä, mutta se ei onnistunut ja nyt kadun asiaa tosi paljon.

Jutussa syytetyllä 24-vuotiaalla miehellä on toisenlainen käsitys pääsyytetyn motiiveista. Mies kertoi kuulustelussa, että hän sai satoja kuvia ja videoita sisältävän muistitikun pääsyytetyltä.

– XX (pääsyytetty) tyrkytti kaikkia aivan sairaita videoita, esimerkiksi sellaisia missä huumataan lapsia. Hän olisi halunnut toteuttaa sellaisia todellisuudessa, mutta siihen ei ollut mahdollisuuksia.

Nuorta miestä syytetään sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta. Pääsyytetty sanoi kuulustelussa, että ei muista antaneensa muistitikkua 24-vuotiaalle.

– Nämä (24-vuotiaan) väitteet minun haluista on mielikuvituksen tuotetta. Ne eivät pidä paikkaansa.

Keskusrikospoliisi kertoi järkyttävästä tutkinnasta keväällä 2019

Keskusrikospoliisi epäili alun perin viittä suomalaismiestä lapsiin kohdistuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja väkivallasta sekä laittoman kuvamateriaalin teosta ja jakelusta.

Tänään syytteet luettiin neljälle miehelle.

59-vuotiaan pääepäillyn lisäksi törkeästä lapsen raiskauksesta syytetään myös 44-vuotiasta ja 51-vuotiasta miestä.

24-vuotias mies sai syytteen muun muassa sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta.

Aluesyyttäjä Jaana Nyrhinen kertoi jo eilen Ylelle, että hän vaatii päätekijälle kymmenen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Tänään hän kertoi oikeudenkäynnin tauolla myös muista rangaistusvaatimuksista.

– Olen alustavasti esittänyt, että päätekijä tulisi tuomita kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen. Toiselle syytetylle vaadin viiden vuoden vankeusrangaistusta. Kahdelle muulle syytetylle vaadin ehdollisia vankeusrangaistuksia, Jaana Nyrhinen sanoo.

Nyrhinen kertoo, että syytetyt ovat ennakkolausunnoissaan kiistäneet törkeimmät syytekohdat eli törkeät raiskaukset.

– Sitten siellä vaihtelevasti kiistettiin kaikki heihin kohdistuneet syytteet ja osa myönsi osan teoista.

Oikeudenkäyntiin on varattu kuusi päivää, mutta Nyrhinen arvioi, että juttu saadaan käsiteltyä ehkä neljässä päivässä. Rikosten uhreja kuullaan oikeudessa, mutta Nyrhinen ei ota kantaa siihen, miten kuulemiset toteutetaan.

Voit katsoa syyttäjän haastattelun kokonaisuudessaan jutun alussa olevalta videolta.

Oikeus katsoo hyväksikäyttövideoita

Poliisi takavarikoi tutkinnassaan jopa 400 tuntia laitonta videomateriaalia. Osa tästä materiaalista katsotaan oikeudenkäynnissä. Uhreja on poliisin mukaan yhteensä kuusi, ja he olivat tekohetkellä 6–15-vuotiaita. He ovat kaikki poikia.

Hyväksikäyttö ja väkivalta ovat tapahtuneet vuosien 2004 ja 2014 välisenä aikana. Kuvien hallussapito, kuvaaminen ja jakaminen olivat poliisin mukaan jatkuneet vuoteen 2018 saakka.

Poliisi on kertonut, että osa kuvamateriaalista sisältää erittäin raakaa väkivaltaa.

– Lievimmässä muodossaan Suomessa tapahtuneet hyväksikäytöt ovat sitä, että aikuispornoa on näytetty lapsille. Pahimmassa tapauksessa sitä, että lasta on raiskattu 10 tuntia huumattuna, sanoi KRP:n tutkinnanjohtaja Sanna Springare poliisin tiedotustilaisuudessa viime vuonna.

Korjaus kello 14.20: Jutusta poistettu lause, jonka mukaan yksi uhri olisi ollut seuraamassa oikeudenkäyntiä.

Lue myös:

.
.