1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. leikkaushoito

Keski-Pohjanmaan keskussairaalan leikkaussalit remontoitiin täysin uusiksi – "Ehkä Suomen hienoimmat salit"

Viimeiset viisi salia otettiin käyttöön marraskuussa. Nyt kaikki yhdeksän salia ovat samassa paikassa ja ajan tasalla.

leikkaushoito
Leikkaussali, jossa paljon laitteistoa.
Saleissa ei ole yhtään kiinteää kaappia, vaan kaikki on liikuteltavissa. Operaatiota voi seurata monitoreilta, joissa on 4K-kamerat. Kalle Niskala / Yle

Sisäilmaongelmista se aikanaan lähti, Keski-Pohjanmaan keskussairaalan leikkaussalien remonttitarve. Uudet salit toivat kuitenkin paljon muutakin hyötyä kuin toimivat työolot.

Kaikki uusimista vaatinut on uusittu: tekniikka, ilmastointi, saliohjaus, valaisimet ja monitorit. Ja tietysti rakenteet.

Moduuleista koostuvat salit ovat aiempaa korkeammat ja muunneltavissa.

– Meillä on nyt ehkä Suomen hienoimmat leikkaussalit, jos näin vaatimattomasti sanoo, hymyilee johtajaylilääkäri Pirjo Dabnell.

Kaikki yhdeksän leikkaussalia ovat nyt samassa yhteydessä. Aikaisemmin nnen päiväkirurgia oli yhdessä paikassa ja niin sanottu iso leikkuri nukutusta vaativille operaatioille heräämöineen toisessa.

– Tästä saadaan todellakin sujuvuutta, kun välineistö ja varastot ovat samassa tasossa, samoin henkilökunta. Nähdään koko ajan, mitä leikkausyksiköissä tapahtuu, sanoo ylilääkäri Ulrika Kujansivu.

Hänelle uudistus on yksi uran huippuhetkiä.

– Kyllä tässä voi röyhistellä kun ajattelee, että remontti tehtiin vanhaan tilaan ja näin hulppeeta saatiin. Ei ole sanoja, on niin hieno olla!

Potilaat kotiin yhä nopeammin

Tilat vastaavat myös leikkaustoiminnan muutoksiin. Aiemmin potilas tuli edellisenä iltana osastolle, vietiin sieltä leikkaussaliin ja takaisin osastolle jopa moneksi päiväksi.

Nykyään hän tulee yhä useammin lähes suoraan saliin, ja moni myös lähtee sieltä lyhyen jälkitarkkailun kautta kotiin, missä kuntoutus alkaa.

– Ennen potilaat olivat osastojen "omaisuutta" ja vain kävivät salissa, nyt koko prosessi on leikkaussalin hallinnassa, tiivistää johtajaylilääkäri Pirjo Dabnell.

Sisäilmaongelmista standardit täyttävään sisäilmaan

Salit uusiutuivat myös rakennusteknisesti täysin. Ne on toteutettu valmiista leikkaussalielementeistä, ja tuloksena on rakennuksia rakennuksen sisällä, kuvaa tekninen johtaja Jukka Mäkelä.

– Se on kalleinta tilaa, mitä sairaalassa on. Arviolta 3 000 euroa neliö, sanoo Mäkelä.

Koko urakan hintalappu on noin 4,6 miljoonaa euroa.

Kuvassa Keski-Pohjanmaan keskussairaalan leikkausosasto remontin alkuvaiheessa.
Tästä tilanteesta lähdettiin. Jukka Mäkelä / Soite

Uudet salit ovat muunneltavia. Yksi yhdeksästä on sektiosali, joka on sijoitettu leikkaus- ja synnytysosastojen välimaastoon.

Ilmanvaihto uusittiin kokonaan. Korkeutta tilaan saatiin nostamalla betoniholvia puoli metriä, jotta nykytekniikka sopii kattoihin.

Saleissa voi ohjata esimerkiksi ilmastoinnin painesuhteita ja ilman kosteutta. Puhdas ilma pienentää infektioriskiä.

– Tänä tai ensi vuonna voimaan tulevat Euroopan standardit ovat aika tiukat leikkassali-ilmalle. Nämä salit täyttää kaikki ne, sanoo osastonhoitaja Jukka Junka.

Me pystytään myös testaamaan huoneilmaa leikkauksen aikana täällä meillä on laitteet sitä varten olemassa ja nähdään, miten puhtaana ilma pysyy.

Ensimmäiset neljä uusittua salia otettiin käyttöön yli kaksi vuotta sitten. Kokemukset ovat hyvät: kun osa ei pystynyt työskentelemään vanhoissa saleissa, uusissa ongelmia ei ole ollut, sanoo Junka.

.

Osastonhoitaja asettelee valoja leikkaussalissa.
Osastonhoitaja Jukka Junka näyttää, kuinka säädeltävä valaisin toimii.Kalle Niskala / Yle

Uudet tilat myös etu leikkauksista taisteltaessa

Uudet leikkaussalit takaavat paremmat olot myös vaativiin operaatioihin, kuten tekonivelleikkauksiin, joiden standardit ovat kokealla.

Uudistus hyödyttänee myös keskussairaalan pyrkimyksiä saada jatkaa leikkaustoimintaa nykyisessä laajuudessaan.

– Ei se ainakaan huononna asemia. Täällä on todella hyvät olosuhteet ja sitoutuneet ihmiset eli valmiudet ottaa leikkauspotilaita vastaan, Pirjo Dabnell sanoo.

Niin sanottu keskittämisasetus on uhannut viedä Kokkolasta tiettyjä leikkauksia, joille valtio on asettanut minimimäärät vuositasolla. Leikkausten keskittämisellä on haluttu turvata laatu ja potilasturvallisuus ja myös saada säästöjä.

Ikkuna, josta näkyy leikkaussali ja hoitohenkilökuntaa.
Keskussairaalassa tehdään tänäkin vuonna noin 4 700 leikkausta.Kalle Niskala / Yle

Muutettu asetusesitys antaa kuitenkin mahdollisuuden jatkaa keskussairaalassa myös esimerkiksi tekonivelleikkauksia, joiden vuotuinen määrä jää alle puoleen vaaditusta 600:sta – kunhan sairaanhoitopiirit sopivat asiasta keskenään erityisvastuualueittain.

Dabnellin mukaan OYS-erva-alueen sisällä ei ole erimielisyyttä Kokkolan jatkosta nykyisellään.

– Keskussairaala on erva-alueen eteläisin yksikkö, ja sitä tarvitaan. Tänä vuonna meillä tulee olemaan 1 800 synnytystä eli olemme merkittävä toimija Suomen kartalla.

Lue myös:

Leikkausjonot on saatu purettua Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa koronaa edeltävälle tasolle

Lue seuraavaksi