1. yle.fi
  2. Uutiset

Pirkanmaalla lapset eivät sairastuneet päiväkodeissa tai kouluissa, vaikka aikuiset saivat koronan

81 prosentin tartuntalähde tiedetään Pirkanmaalla.

tartuntataudit
Taysin julkisivu.
Antti Eintola / Yle

Pirkanmaalla todettiin viime viikolla 47 koronatartuntaa. Määrä on kasvanut maltillisesti, vaikka valtakunnallisesti tartuntojen määrät ovat olleet kasvusuunnassa.

Asiasta kertoo Pirkanmaan pandemiatyöryhmä.

Ilmaantuvuus Pirkanmaalla on kahden viimeksi kuluneen viikon aikana 25,1 tartuntaa 100 000 asukasta kohden.

Koska tautitilanne on maltillinen, pandemiatyöryhmä ei anna uusia suosituksia.

Viime viikolla puoli prosenttia Pirkanmaalla testatuista oli positiivisia, ja alueella todettiin 47 tartuntaa. Näistä 38 tartunnan eli 81 prosentin tartuntalähde tiedetään. Yhdeksän tartunnan lähde jäi epäselväksi.

Viikon 44 joukkoaltistumistilanteista päiväkodeissa, kouluissa ja työpaikoilla tuli neljä jatkotartuntaa. Ne ovat kaikki olleet aikuisten välisiä tartuntoja, joista kolme on tarttunut lähikontaktissa sairastuneeseen. Viime viikkojen päiväkoti- ja koulualtistumisista ei ole tullut sairaanhoitopiirin mukaan lapsille yhtään tartuntaa.

Viime viikolla eniten tartuntoja saatiin samasta taloudesta tai perhepiiristä eli 20 tartuntaa ja työpaikoilta saatiin kuusi tartuntaa. Ulkomailta tuli seitsemän tartuntaa ja ystävän tapaamisesta kolme tartuntaa. Loput kaksi ovat eri lähteistä.

23 prosenttia sairastuneista oli jo valmiiksi karanteenissa. Viime viikon eli viikon 45 lopulla Pirkanmaalla oli karanteenissa noin 1 100 henkilöä. Yli 70-vuotiailla ei kuitenkaan todettu viime viikolla yhtään tartuntaa.

Rokotusajasta ei vielä tietoa

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Juhani Sand muistuttaa, että maskit pitää laittaa roskakoriin, ei esimerkiksi laittaa viemäristä alas.

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä muistuttaa lisäksi, että Pirkanmaalla yksityisjuhlien kokoontumisrajoitus on 50 henkilöä. Lisäksi tilan koko pitää ottaa huomioon, jotta turvavälit on mahdollista pitää.

Koulujen joulujuhlia suositellaan järjestettäväksi ulkona tai luokittain. THL suosittelee, että pikkujouluja vietetään korkeintaan kymmenen hengen ryhmissä.

Viime aikoina on tullut uutisia rokotteiden kehittämisestä. TAYSin infektio-osaston ylilääkäri Jaana Syrjänen ei usko, että ennen kevättä Pirkanmaalla päästään antamaan rokotteita koronaa varten. Osa rokotteista vaatii syväjäädyttämistä, mikä on yksi käytännön ongelmista.

Riskiryhmät ja ne, jotka työssään altistuvat, ovat yleensä ensimmäisiä, jotka rokotetaan. Päätöksiä rokotteiden aikatauluista ja järjestyksestä ei ole vielä tehty.

Lue seuraavaksi