1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. erikoissairaanhoito

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri sopeuttaa talouttaan – rahaa kerätään asiakasmaksujen korotuksilla ja kuntien uudella maksulla

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirillä on taseessaan 7,9 miljoonaa euroa kattamatonta alijäämää.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on laadittu kuntalain mukainen talouden sopeuttamisohjelma. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin ensi vuoden talousarvio on 1,5 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Sairaanhoitopiirin on paikattava talouttaan, koska sillä on taseessaan 7,9 miljoonaa euroa kattamatonta alijäämää.

Kuntayhtymä kerää rahaa nostamalla asiakasmaksut lain sallimaan maksimiin. Asiakasmaksujen korotuksilla kerätään 300 000–400 000 euroa.

– Esimerkiksi poliklinikkamaksu on ensi vuonna 41,20 euroa, kun se on nyt 36,80, kertoo sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärvi.

Lisäksi kunnilta aletaan periä yhteensä noin 1,8 miljoonaa euroa erityisvelvoitemaksua. Asukasta kohti sen suuruus on 29,94 euroa.

Sillä katetaan muun muassa muun muassa potilasvakuutuksesta, kehittämishankkeista, Kanta-arkistosta, verkkopalveluista sekä potilasasiamiespalveluista syntyviä kustannuksia.

Sairaanhoitopiirin mukaan talousvaikeudet liittyvät Mehiläinen Länsi-Pohjaan

Sairaanhoitopiirin suurin menoerä, 40,8 miljoonaa euroa, on varattu Mehiläinen Länsi-Pohjan palveluihin.

Sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärven mukaan talousvaikeudet johtuvat Mehiläinen Länsi-Pohja -sopimuksesta ja siihen tehdyistä muutoksista.

– Sopimuksen mukaan sairaanhoitopiiriltä jää saamatta ulkopaikkakuntalaisten hoidosta ja vakuutusyhtiöiltä noin 3 miljoonan euron tulot vuodessa. Lisäksi aiemmin kuntalaisille muualla annetun perustason erikoissairaanhoidon kustannukset kuuluivat alun perin Mehiläinen Länsi-Pohjalle, mutta ne on siirretty sairaanhoitopiirille, Luosujärvi sanoo.

Sairaanhoitopiirin valtuusto hyväksyi tiistaina ensi vuoden talousarvion sekä toiminta- ja taloussuunnitelman vuosille 2021-2023.