1. yle.fi
  2. Uutiset

EU-parlamentti ja jäsenvaltiot pääsivät alustavaan sopuun vuosien 2021–2027 budjetista ja koronaelvytyspaketista

EU-maat sopivat 1,8 tuhannen miljardin budjetista ja elvytysrahastosta kokouksessaan heinäkuussa.

Euroopan unioni
Parlamentti
EU-maat sopivat 1,8 tuhannen miljardin budjetista ja elvytysrahastosta.Stephanie Lecocq / EPA

Euroopan parlamentin ja Eurooppa-neuvoston eli jäsenvaltioiden neuvottelijat ovat päässeet sopuun unionin vuoden 2021–2027 budjetin yksityiskohdista, Tämä tasoittaa tietä koronaelvytysrahaston käyttöönotolle.

Sopu tarvitsee vielä virallisen hyväksynnän.

EU-puheenjohtajamaa Saksan edustaja Sebastian Fischer kertoi poliittisen sovun löytymisestä Twitter-tilillään.

EU-maat sopivat 1,8 tuhannen miljardin budjetista ja elvytysrahastosta kokouksessaan heinäkuussa. Seitsenvuotisen bujdetin osuus on 1,1 tuhatta miljardia euroa ja elvytyspaketti 750 miljardia euroa.

Parlamentti sai kasvatettua budjettia 16 miljardilla

Sopu kasvattaa kulutusta terveydenhuoltoon, koulutukseen ja turvallisuuteen 16 miljardin euron verran verrattuna EU-johtajien heinäkuussa tekemään sopimukseen.

Sopuun sisältyy myös uusia tulonlähteitä EU:lle, jotta unioni voisi maksaa takaisin 750 miljardia euroa, jotka se aikoo lainata koronakriisistä kärsineen taloutensa elvyttämiseen.

– Vuoteen 2026 mennessä meillä on uusien tulonlähteiden kori, jonka pitäisi olla riittävä kattamaan elvytysrahaston velan kustannukset ilman, että joudutaan leikkaamaan rahastoja ja ohjelmia, yksi parlamentin neuvottelijoista José Manuel Fernandes sanoi uutistoimisto Reutersille.

Tulevina viikkoina EU-parlamentin ja EU-maiden neuvottelut jatkuvat 750 miljardin elvytysrahaston varojen käytöstä.

Unkari on uhannut kaataa sovun

Sopimuksen mukaan hallitukset saavat EU-rahaa vain, jos ne noudattavat oikeusvaltioperiaatetta. Puola ja Unkari ovat vastustaneet tätä ehtoa. EU-komissio on arvostellut maita oikeuslaitoksen itsenäisyyden murentamisesta.

Myös oikeusvaltiomekanismi vaatii vielä hyväksynnän jäsenmailta ja parlamentilta. Mekanismia vastustava Unkari on uhannut kaatavansa koko budjetin ja elpymisrahoituksen.

Neuvostossa oikeusvaltiomekanismin hyväksymiseen riittää jäsenmaiden enemmistö, mutta budjettipäätöksessä vaaditaan yksimielisyyttä.

LIsätty otsikkoon sana "alustava" klo 17.51.

Aiheesta aiemmin:

Alustava sopu EU:n oikeusvaltiomekanismin yksityiskohdista on syntynyt EU-parlamentin ja neuvoston välisissä neuvotteluissa5.11.2020

Mihin EU:n biljoonapaketin rahat menevät? Katso 4+1 grafiikkaa 22.7.2020

EU-johtajat pääsivät sopuun 1,8 tuhannen miljardin euron budjetista ja koronapaketista, pääministeri Marin tyytyväinen lopputulokseen 207.2020

Lähteet: AFP, Reuters. STT

Lue seuraavaksi