1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Siltarakenteet

Kaupunginsillan rakenteita selvittävät sukellukset käynnistyivät Kristiinankaupungissa – jo ensimmäinen päivä vahvisti perimätiedon, jota ei piirustuksissa näy

Kaupunginsillan sukelluksilla selvitetään sillan kunto ja parannustarpeet. Sillasta on kahdet rakennuspiirustukset vuodelta 1840 - sekä perimätietoja ja tarinaa.

Jo ensimmäiset sukellukset paljastivat, että sillan kivipenger on rakennettu hirsiarinan varaan. Samaa kertoi perimätieto, mutta eivät sillasta tehdyt rakennuspiirustukset. Kuva: YLE

Kristiinankaupungin sillan rakenteita tutkitaan sukeltajien avulla. Sukeltajat aloittivat työnsä eilen.

150 vuotta vanhasta sillasta ei ole olemassa kunnollisia rakennuspiirustuksia, kertoo projektipäällikkö Mikko Uljas Ramboll Finlandista.

Sukeltajilla on käytössään sillasta kahdet keskenään erilaiset piirustukset vuodelta 1840.

– Lisäksi on erilaista perimätietoa, huhua ja tarinaa siitä, miten kivisilta ja penger on tehty. Mutta kunnollista faktaa, mihin voisi parannussuunnittelua tehtäessä tukeutua, ei ole, Uljas sanoo.

Sukelluksilla selvitetään, mitä veden ja penkereen alla on, sekä miten silta on perustettu.

– Sukellustutkimuksilla haetaan karkeata kuvaa siitä, miten penger on aikanaan rakennettu. Kun tiedetään enemmän, voidaan suunnitella jatkotutkimukset.

Sukelluksia tehdään ainakin tämä viikko (46/2020).

Pohjaksi parannussuunnitelmalle?

Jo ensimmäisen päivän sukellusten aikana selvisi, että silta on aikoinaan hyvin rakennettu.

– Meillä oli perimätieto, että kivipenger olisi aikanaan rakennettu hirsiarinan varaan, mutta sitä ei näy missään piirrustuksissa. Hirsiarinan olemassaoloa lähdettiin selvittämään ja jo iltapäivän ensimmäisistä kulmista sellainen näytti siellä olevan, Mikko Uljas sanoo.

Sukellustutkimuksen rinnalla suoritetaan mittaustöitä, joilla muun muassa määritetään sillan ja penkereen sijainti.

Niiden avulla seurataan seuraavien vuosien ajan esimerkiksi mahdollisia painumia ja muodonmuutoksia.

– Kun niistä saadaan tietoa, voidaan selvittää, missä on mahdollisia heikkoja kohtia. Varmaan sitten parin vuoden päästä harkitaan, käynnistetäänkö jossain muodossa sillasta ja kivipenkereestä parannussuunnitelman laadintaa. Nämä tutkimukset antavat siihen lisätietoa.

Lue myös: Kaupunginsillan tutkimukset ovat askel kohti uutta siltaa Kristiinankaupungissa