Hyppää sisältöön

Jättiakun halventuminen tekee aurinkoenergiasta entistä houkuttelevamman

Aurinkoenergian kapasiteetti on tuplaantunut Suomessa joka vuosi viimeisen viiden vuoden aikana.

Iso ja automaattisesti sähköä hallinnoiva ja varastoiva akku on kuin jääkaappi. Myyntipäällikkö Juha Ahokas (oik) tutustuu Markku Elmroosin akkujärjestelmään. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

LAITILA Markku Elmroos ei halua turhaan tuprutella hiiltä taivaalle.

Laitilassa asuva eläkeläinen hommasi viitisen vuotta sitten omakotitalonsa katolle aurinkopaneelit. Vähän myöhemmin autotallin nurkkaan tuotiin jääkaapin kokoinen siisti elementti, joka varastoi ja hallinnoi aurinkosähköä automaattisesti.

Yhdistelmä on järkevä, sillä aurinkopaneeli tuottaa sähköä vain valoisaan aikaan.

Ilman akkua paneeli tuottaa sähköä liian paljon tai liian vähän omaan tarpeeseen nähden. Harvoin sieltä tulee virtaa juuri sen verran, mitä oma kulutus on.

Markku Elmroosin aurinkopaneelit on sijoitettu talon eteläiselle lappeelle. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Jättiakkujen aika on tulossa

Elmroos laskeskelee, että on laittanut aurinkojärjestelmään asennuksineen rahaa noin 15 000 euroa. Akku maksoi tuplasti enemmän kuin paneelit yhteensä.

Se selittää, miksi isot akut eivät oikein liiku kaupoista kotitalouksiin. Yritykset niitä kyllä hankkivat.

Vakka-Suomen Voiman konserniin lukeutuvan Lännen Omavoiman myyntipäällikkö Juha Ahokas on vakuuttunut, että isojen akkujen myynti kotitalouksiin lisääntyy lähivuosina, sillä niiden hinnat halpenevat vuosi vuodelta. Myös paneelien (siirryt toiseen palveluun) hintojen lasku jatkuu.

– Tämä tulee mullistamaan aurinkoenergian käytön kotitalouksissa. Akku antaa mahdollisuuden käyttää aurinkosähköä silloin kun on tarvetta sähkölle, myyntipäällikkö Ahokas ennustaa.

Markku Elmroos on samaa mieltä. Hän on ollut järjestelmään tyytyväinen.

Laitteet ovat toimineet hyvin ja ostosähkön määrä on jäänyt kolmannekseen entiseen verrattuna. Kesäkaudella sähköä ei ole juurikaan tarvinnut ostaa, talvella tilanne on toinen.

– Sitä en tiedä, onko kannattavaa tällä iällä ruveta tekemään näitä investointeja, mutta hiilijalanjälki paranee vähän, Elmroos pohtii.

Markku Elmroosin laskelmien mukaan ostosähkön määrä on tipahtanut kolmannekseen aurinkosähköjärjestelmän ansiosta. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Elmroos laskee myös sen päälle, että kiinteistön arvo nousee aurinkoenergian myötä. Talo on hänen mielestään houkuttelevampi, kun sen energiankulutus on pienempi paneelien ja akun ansiosta.

Kilpajuoksu auringon alla

Aurinkoenergia ei lopu ihan hetkessä. Tiedemiehet ovat arvioineet, että aurinko hohtaa ainakin viisi miljardia vuotta ja koko maapallon ihmiskunnan tarvitsema päivittäinen energiamäärä vastaa auringonpaistetta 14 sekunnin ajan. Sähkön lisäksi auringon lämmöllä lämmitetään vettä.

Eurooppa oli aiemmin aurinkoenergian ykkönen. Sitten Kiina, USA ja Japani rynnivät ohi. Euroopan on syytä olla tiukasti kisassa mukana, sillä aurinkoenergian käyttö kasvaa kaiken aikaa.

Suomessa aurinkosähkön kapasiteetti on tuplaantunut (siirryt toiseen palveluun) joka vuosi viimeisen viiden vuoden ajan, mutta tuotanto on vielä kaukana esimerkiksi vesivoimasta. Tällä vauhdilla aurinkoenergialla katetaan lähivuosina vain yksi prosentti koko maan sähköntuotannosta.

Kymmenen prosentin siivu olisi Lappeenrannan yliopiston asiantuntijoiden (siirryt toiseen palveluun) mukaan saavutettavissa 30 vuoden kuluttua. Silloin uskotaan aurinkoenergian olevan tärkein energiantuotantomuoto koko maailmassa.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella torstaihin 12.11. kello 23.00 asti.

Lue myös:

.
.