1. yle.fi
  2. Uutiset

Kirjekyyhky pudotti sotilaan lähettämän viestikapselin reilu sata vuotta sitten – ranskalaispari löysi sen hiljattain pellolta

Jalkaväen sotilas oli laittanut viestin mahdollisesti ensimmäisen maailmansodan aikana kirjekyyhkyn matkaan Ingersheimistä, joka oli tuolloin osa Saksaa.

historia
Kuvan etualalla olevan alumiinkapselin sisällä ollut viestilappunen on säilynyt häkellyttävän hyvin yli sadan vuoden ajan.
Viestilappunen on säilynyt häkellyttävän hyvin yli sadan vuoden ajan.Sebastien Bozon / AFP

Pariskunta oli syyskuussa kuljeskelemassa Alsacessa Koillis-Ranskassa, kun heidän silmiinsä osui pellolla pieni alumiininen kapseli. Kapselin sisältä löytyi kellastunut paperinpalanen, joka sisälsi vaikeasti tulkittavan saksankielisen viestin.

Viesti oli päivätty 16. kesäkuuta joko vuonna 1910 tai 1916. Tapauksesta kertovat muun muassa BBC (siirryt toiseen palveluun) ja The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Pariskunta vei viestikapselin lähimpään museoon, joka sattuu olemaan Orbeyssa sijaiseva Lingen museo. Se on omistettu ensimmäisen maailmansodan verisille taisteluille alueella.

Museon kuraattori Dominique Jardy kuvailee löytöä superharvinaiseksi. Jardy otti yhteyttä saksalaiseen tuttavaansa, joka auttoi häntä tulkitsemaan viestin.

Jardyn arvion mukaan viesti on vuodelta 1910. Ensimmäinen maailmansota käytiin vuosina 1914-1918.

Jalkaväen sotilas oli laittanut aikoinaan viestin kirjekyyhkyn matkaan Ingersheimistä, joka oli tuolloin osa Saksaa. Nykyään se kuuluu Ranskalle. Viesti sisälsi yksityiskohtia armeijan sotamanöövereistä. Viesti oli osoitettu ylempiarvoiselle upseerille.

Kuraattorin mukaan ei ole tavatonta, että alueen maastosta putkahtelee silloin tällöin maan pinnalle ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikaisia sotaesineitä. Tämä löytö oli kuitenkin ainutlaatuinen muun muassa, että viesti oli säilynyt kapselissa häkellyttävän hyväkuntoisena.

Jardy kertoo, että kiehtova löytö laitetaan näytteille museoon vieraiden ihasteltavaksi.

Muutettu 12.11. klo 14.48 alaotsikon "todennäköisesti" "mahdolliseksi".

Lue seuraavaksi