1. yle.fi
  2. Uutiset

Korona iski ravintoloiden pikkujouluvarauksiin – KSO:lle peruuntumisista isot menetykset

Tavallisesti pikkujoulukausi kasvattaa Kymen Seudun Osuuskaupan ravintoloiden myyntiä useilla kymmenillä prosenteilla. Nyt lisätulot jäävät puuttumaan käytännössä kokonaan.

pikkujoulut
Olutravintola Kukko
Koronavirus on ajanut ravintolat ahtaalle. Kuvituskuva.Antti Ullakko / Yle

Koronaviruksen takia perutut pikkujoulut tekevät ison loven ravintoloiden myyntiin.

Kymen Seudun Osuuskaupan toimialajohtaja Mikko Virtanen kertoo, että käytännössä kaikki isot yritykset ovat peruneet pikkujouluvarauksensa.

– Syys-lokakuun aikana peruutuksia on tullut dramaattisenkin paljon. Ymmärrän kyllä hyvin sen, että ei oteta turhaan sitä riskiä, että koko työyhteisö sairastuisi koronaan, Virtanen sanoo.

Mikko Virtasen mukaan pikkujoulujen puuttuminen aiheuttaa KSO:n ravintoloille merkittävät menetykset. Tavallisesti pikkujoulukausi kasvattaa ravintoloiden myyntiä jopa 30-40 prosenttia liikeideasta riippuen.

– Se tulee tavallisesti lisänä marras-joulukuun myyntiin. Nyt se jää käytännössä kokonaan pois. Meillä on muutenkin edelleen päällä aukiolo- ja anniskelurajoitukset. Vaikka olisimmekin saaneet järjestää pikkujouluja, aika tyngäksi ne olisivat jääneet, Mikko Virtanen sanoo.

Pikkujouluvarausten määrä on romahtanut myös valtakunnallisesti.

Lue lisää: Pikkujoulujen määrä romahti, ravintolat tyhjän päällä – MaRa: "Edessä on kuolemanlaakso"

Koronan toinen aalto yllätti

Kymen Seudun Osuuskaupassa tilanne vaikuttaa toimialajohtaja Mikko Virtasen mukaan eniten sekä Kotkan että Kouvolan Amarilloihin ja hotellien ravintoloihin. Hotellien pikkujoulutapahtumat ja bänditapahtumat on jouduttu perumaan asiakaskadon vuoksi.

Virtasen mukaan pikkujoulujen peruuntumista ei osattu odottaa vielä keväällä koronaepidemian alussa.

– Kesällä näytti siltä, että syksystä voisi tulla normaalimpi. Tilanne yllätti koronaepidemian toisen aallon käynnistyttyä. Odotimme, että olisimme voineet järjestää pikkujoulutilaisuuksia, Mikko Virtanen sanoo.

Virtasen mukaan pikkujoulujen peruuntumisesta aiheutuvia tulonmenetyksiä ei pystytä paikkaamaan.

– Toki toivon, että muutama pienryhmä lähtee kuitenkin juhlistamaan pikkujouluja. Meillä on hygieniaturvallisuus erittäin korkealla tasolla ja turvavälejä pystyy noudattamaan hyvin. Rauhallisesti juhlistaminen pienessä porukassa on suht koht turvallista, Mikko Virtanen sanoo.

Kymen Seudun Osuuskauppa on joutunut sopeuttamaan toimintaansa koronaviruksen takia. Ravintoloiden henkilöstöä on jouduttu lomauttamaan ja siirtämään töihin KSO:n kauppoihin. Mikko Virtasen mukaan kaikki halukkaat ovat saaneet korvaavia töitä.

Pienempiä pikkujouluja pidetään

Kymen Sanomat (siirryt toiseen palveluun) ja Kouvolan Sanomat (siirryt toiseen palveluun) ovat kertoneet aiemmin, että varauksia on peruttu myös useissa yksityisissä ravintoloissa.

Kaikkien ravintoloiden pikkujouluvarauksissa koronavirus ei kuitenkaan näy yhtä dramaattisesti.

Susanna Kurvinen pyörittää Kouvolassa kahta ravintolaa. Kaupungin keskustassa sijaitsevassa Olé-ravintolassa pikkujouluja käyvät Kurvisen mukaan tyypillisesti viettämässä yksityishenkilöt ja pienet porukat.

– Siellä koronavirus ei ole ainakaan vielä näkynyt pikkujouluvarauksissa. Varauskirja täyttyy ihan mukavasti, Kurvinen sanoo Ylelle.

Pienet yhdistykset ovat tehneet myös Kymin Huvila-ravintolaan pikkujouluvarauksia.

Pikkujouluja viettävät yritykset ovat Kurvisen mukaan muuttaneet toimintatapojaan koronaviruksen takia. Koko työyhteisön sijaan pikkujouluja voidaan juhlistaa pienemmissä porukoissa.

– Meillä on nimilistoja, joihin työntekijät saavat ruksata nimensä käytyään ruokailemassa, Susanna Kurvinen sanoo.

Kurvinen uskoo, että asiakkaita riittää edelleen ravintoloihin hankittujen ilmanpuhdistimien ansiosta.

– Hankimme ne molempiin ravintoloihin, kun alkoi näyttää siltä, että tilanne on haastava eivätkä ihmiset uskalla oikein liikkua. Uskon, että se on ollut meidän pelastuksemme. Ihmiset uskaltavat tulla istumaan ja viettämään iltaa, Susanna Kurvinen sanoo.

Sote-kuntayhtymä: Yksityistilaisuuksiin alle 20 henkilöä

Kouvolassa koronatilanne määriteltiin viime viikolla kiihtymisvaiheeseen. Kymsote antoi kaupunkiin viikko sitten suosituksen, jonka mukaan yli 20 hengen yksityistilaisuuksia ja perhejuhlia ei tulisi järjestää.

Muissa yli 20 hengen yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa on noudatettava riittäviä turvaetäisyyksiä ja hygieniakäytäntöjä.

Muualla Kymenlaaksossa koronatilanne on perusvaiheessa.

Lue lisää:

Kouvolan koronavirustilanne siirtynyt kiihtymisvaiheeseen – yli 20 hengen perhejuhlia tai yksityistilaisuuksia ei tulisi järjestää

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Kymenlaaksossa

Lue seuraavaksi