1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Malminetsintälupa

Kobolttifirma jätti malminetsintälupahakemukset Kuusamoon, Posiolle ja Sallaan

Viimeisen kahden vuoden aikana on analysoity yli 1 300 neliökilometrin laajuinen alue.

Malminetsintälupa
Kobolttipitoinen kivi
Latitude 66 Cobalt on keskittynyt teknologiamineraalien ja erityisesti koboltin etsimiseen Suomessa.Annu Passoja / Yle

Kobolttia ja muita teknologiamineraaleja etsivä Latitude 66 Cobalt -yhtiö on jättänyt kaivosalan lupaviranomaiselle Tukesille malminetsintälupahakemukset Pohjois-Kuusamoon, Posion koillisosiin ja eteläiseen Sallaan. Yhtiön toimitusjohtaja Thomas Hoyer kertoo tiedotteessa, että viimeisen kahden vuoden aikana on analysoity yli 1 300 neliökilometrin laajuinen alue ja nyt geologinen työ tarkentuu alueelle, jonka koko on 108 neliökilometriä eli 10 800 hehtaaria. Yhtiö teki kolme varausta Pohjois-Suomen alueelle vuonna 2019.

– Laajat varausalueet muuttuvat ensin pienemmiksi malminetsintälupa-alueiksi, ja nämä pienenevät edelleen tiedon lisääntyessä, Hoyer kertoo tiedotteessa.

Pohjois-Kuusamon malminetsintälupahakemusalueen koko on 1 350 hehtaaria eli 13,5 neliökilometriä, Posion Maaninkavaaran malminetsintälupahakemusalueen koko on 1 250 hehtaaria eli 12,5 neliökilometriä ja Sallan eteläosien malminetsintälupahakemusalueen koko on 8 200 hehtaaria eli 82 neliökilometriä.

Latitude 66 Cobalt on keskittynyt teknologiamineraalien ja erityisesti koboltin etsimiseen Suomessa. Yhtiö myös kehittää koboltti-kulta -kaivosta Kuusamon Juomasuolle ja koboltti-kupari -kaivosta Posion Haarakumpuun.

Lue seuraavaksi