Puolan suunnitelmat aborttioikeuden rajoittamisesta näkyvät naapurimaassa: yhä useammat epätoivoiset naiset hakevat apua Saksasta

Vapaaehtoisjärjestön mukaan yhteydenotot Puolasta ovat kolminkertaistuneet, kertoo uutistoimisto AFP.

Berliinissä osoitettiin viikonloppuna mieltä Puolan aborttilainsäädäntöä vastaan. Kuva: AOP

Yhä useampi puolalaisnainen on hakenut apua Saksasta sen jälkeen, kun Puolan konservatiivihallitus pyrki jälleen kiristämään maan jo ennestään Euroopan tiukimpiin lukeutuvaa aborttilakia.

Hallituksen suunnitelma kieltää epämuodostuneiden sikiöiden abortoiminen käytännössä lopettaisi raskaudenkeskeytykset Puolassa, sillä noin 90 prosenttia aborteista tehdään tällä perusteella. Hallituksen suunnitelmat ovat nostattaneet Puolassa laajoja mielenosoituksia.

Saksassa toimivat aborttiasioissa auttavat vapaaehtoisjärjestöt kertovat uutistoimisto AFP:lle yhteydenottojen Puolasta lisääntyneen selvästi.

Puolalaisnaisia aborttiasioissa auttavan berliiniläisen Cioca Basia -järjestön mukaan yhteydenotot ovat kolminkertaistuneen viime aikoina. Abortion Without Borders -järjestö kertoo auttaneensa lainsäädännön muutoshankkeen etenemisen jälkeen jo 40 puolalaisnaista matkajärjestelyissä aborttia varten. Määrä on sen mukaan yli kaksinkertainen normaalikuukauteen verrattuna.

Osa puolalaislääkäreistä on auttavien järjestöjen mukaan ryhtynyt jo nyt rajoittamaan raskaudenkeskeytyksiä, vaikkei aborttilainsäädännön kiristys vielä edes ole voimassa.

Cioca Basia -järjestön työntekijä Ula Bertin kertoo AFP:lle monen naisen ottavan heihin yhteyttä sen jälkeen, kun yritykset järjestää abortti Puolassa ovat kaatuneet siihen, ettei kukaan halua tehdä toimenpidettä.

Bertin kuvailee naisten olevan uupuneita ja traumatisoituneita, ja vertaa näiden kohtelua kidutukseen.

Auttavat järjestöt ohjaavat puolalaisnaisia raskaudenkeskeytykseen Saksan lisäksi Itävaltaan, Britanniaan ja Hollantiin.

38 miljoonan asukkaan Puolassa tehdään vuosittain alle 2 000 laillista aborttia. Arviolta noin 200 000 puolalaisnaista tekee vuosittain abortin joko ulkomailla tai laittomasti kotimaassa.

Mikäli konservatiivihallituksen ajama aborttilain tiukennus tulee voimaan, saa maassa jatkossa abortin vain, jos raskaus on saanut alkunsa raiskauksen tai insestin seurauksena tai naisen henki on raskauden vuoksi vaarassa.

Lue myös: