1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopio

Kuopiossa väkivaltaisia uhkauksia kolmella koululla – kaksi viestiketjua paljastunut vitsailuksi, poliisi turvannut koulupäivää

Kaksi viestiketjua on paljastunut vitsailuksi. Poliisi selvittää tilannetta Hatsalan, Minna Canthin ja Pyörön kouluilla.

Poliisi on keskiviikkona ollut paikalla kolmessa koulussa Kuopiossa selvittämässä uhkausviestien alkuperää. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Kuopiossa Hatsalan kouluun kohdistettu väkivallantekouhkaus on paljastunut lasten vitsailuksi.

Poliisin mukaan lapset olivat kirjoitelleet ja vitsailleet toisilleen anonyymillä Jodel-keskustelufoorumilla ja yksi Hatsalan koulun oppilas oli kertomansa mukaan kirjoittanut keskusteluun sanan, joka muistutti kouluammunta-sanaa ja puhelimen tekstinkäsittely oli korjannut sanan automaattisesti ”kouluammunta”-muotoon.

Viesti ehti lähteä ennen kuin koululainen huomasi vahingon, minkä jälkeen hän poisti viestin viestipalvelusovelluksesta.

Poliisi on keskiviikkona seurannut koulunkäynnin sujumista Hatsalan koululla, vaikka uhkailu osoittautuikin leikinlaskuksi.

Oppilaita muistutettu some-käyttäytymisen säännöistä

Poliisi on ollut päivän mittaan paikalla myös Minna Canthin koululla selvittämässä tilannetta. Poliisi kertoi Twitterissä puolen päivän aikaan, että on saanut selville Minna Canthin kouluun kohdistuneen uhkauksen viestittelijän.

Myös tämä viestittely oli tarkoitettu pilaksi ja lähtenyt liikkeelle samasta keskusteluketjusta kuin Hatsalan koulua koskenut uhkaus.

Myös Minna Canthin kouluun kohdistuneen uhkausviestin kirjoittaja on alaikäinen oppilas.

– Poliisi varmistaa tänään ensisijaisesti sen, että koulunkäynti on turvallista, sitten tutkitaan, täyttääkö tilanne rikoksen tunnusmerkistön esimerkiksi laittoman uhkauksen osalta, toteaa ylikonstaapeli Arto Tynkkynen Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Poliisi muistuttaa, että laiton uhkaus tai perätön vaarailmoitus voi johtaa vahingonkorvauksiin tai jopa vankeustuomioon. Näillä näkymin poliisin Ankkuri-tiimi ottaa keskiviikkoiset viestittelyt käsittelyyn ja asiaa ratkotaan moniammatillisesti.

Minna Canthin koulun oppilaita on kehotettu Wilman kautta palauttamaan mieleen some-käyttäytymisen säännöt ja toivottu, että aiheesta keskustellaan myös kotona.

Myös Pyörön koululla selvitellään uhkausviestin alkuperää

Itä-Suomen poliisilaitos tiedotti vielä keskiviikkona aamulla, että kahteen kuopiolaiskouluun on kohdistettu väkivaltainen uhkaus. Myöhemmin keskiviikkona päivällä poliisin tietoon tuli vielä Pyörön kouluun liittyvä uhkausviesti.

Poliisi on ollut Pyörön koululla paikan päällä koulupäivän loppumiseen saakka.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että joka koululla viestin lähettäjä on ollut eri oppilas, sanoo ylikonstaapeli Arto Tynkkynen Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Poliisi painottaa, että kouluihin kohdistuviin uhkauksiin suhtaudutaan aina äärimmäisen vakavasti.

Juttua päivitetty 11.11.2020 klo 15.11 poliisilta saaduilla lisätiedoilla.